recepty

Letní polévka z pečených paprik

polévka z pečených paprik

Jsem velký milovník polévek a musím říct, že tuto jsem si obzvlášť zamilovala. Je pikantní, krémová a přitom zasytí. Beru ji jako obměnu své milované rajčatové, kterou bych mohla jíst téměř denně.

Pokud jste ještě nikdy neměli tu čest s pečenými paprikami, je na čase tuhle delikatesu vyzkoušet. Opečené papriky stáhnuté ze slupky tvoří úžasný základ pro mnoho receptů. Kromě polévky z nich můžete vytvořit třeba pomazánku nebo jimi jen tak obložit opečenou brusketu. A kdy jindy jsou papriky červenější a sladší než teď, ke konci léta? Papriky jsou navíc plné vitamínu a minerálů.

Víte, že taková červená paprika má v sobě mnohem více vitamínu C než pomeranče nebo citróny? A to zhruba 4 násobně větší množství. Dále obsahuje vitamíny C, A, a K. Obsahuje také velké množství flavonoidů, což jsou silné protizánětlivé antioxidanty, které chrání naší oběhovou soustavu. Je prospěšná při poruchách trávení, jelikož podporuje tvorbu trávicích šťáv. Funguje jako mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky malému obsahu kalorií je oblíbená při redukci váhy. Pro svůj velký obsah antioxidačních látek přispívá i k prevenci rakoviny.

Teď už víte, proč se vyplatí papriky konzumovat, tak jdeme na recept!

Recept

(pro 4 osoby)

  • 4 velké papriky (ideálně červené kapie)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olej na smažení
  • rozmarýn (sušený nebo čerstvý)
  • tymián (sušený nebo čerstvý)
  • sušená sladká paprika
  • chilli
  • sůl
  • pepř
  • třtinový cukr
  • 1 lžíce rajčatového protlaku (lze vynechat)
  • 0,7 litru zeleninového vývaru nebo vody
  • 250 ml zakysané smetany (nebo rostlinné smetany či kokosového mléka pro odlehčenější verzi)
  • 1/2 limetky (pokud jste použili zakysanou smetanu, můžete zcela vynechat)
  • čerstvá petrželka na dozdobení

Pro sytější verzi polévky:

  • 200 g uvařených fazolí
  • chlebové krutony

jak upéct papriky

Postup

Rozpalíme troubu na 200 stupňů a vložíme do ní celé papriky. Pečeme asi 20-30 minut. Papriky by měly být až lehce spálené a mít na sobě místy hnědé “puchýřky”. Zase to ale nepřežeňte. Takto opečené papriky vyndáme a dáme zapařit do mísy, kterou přikryjeme pokličkou nebo talířem. Necháme pár minut ležet a pak z nich stáhneme slupku a odstraníme zrníčka. Mělo by to jít krásně a téměř samo.

Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme dozlatova na oleji. Přidáme najemno nasekaný česnek a opět krátce opečeme. Přihodíme oloupané papriky, osolíme, opepříme, přisypeme sladkou papriku, trochu tymiánu a rozmarýnu a všechno koření krátce zarestujeme. Přidáme i protlak a lžíci až dvě cukru a lehce zkaramelizujeme. Pak hned podlijeme vývarem nebo vodou, zahřejeme k bodu varu a krátkou chvíli (stačí 5 minut) lehce povaříme.

Nakonec polévku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem a přilijeme smetanu. Pokud jsme nepoužili zakysanou smetanu, přidáme pár kapek limetkové šťávy a podle chuti můžeme ještě dosladit třtinovým cukrem, dosolit, dopepřit,  přidat chilli nebo více rozmarýnu či tymiánu. Polévka by měla mít vyváženou sladko-kyselou a mírně pálivou chuť.

Pokud chcete polévku opravdu sytou, přidejte ještě uvařené fazole a chlebové krutony. S fazolemi a krutony polévka opravdu zasytí a zastoupí i hlavní jídlo. Před podáváním dozdobte čerstvou petrželkou. Dobrou chuť 😉

1
Komentáře k příspěvku

avatar
  Přihlášit k odběru  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Alča
Host
Alča

Dobrý den, vypadá to supr. Na recepty se vždy těším. Člověk se inspiruje a nemusí přemýšlet co na večeři. 🙂 Ještě něco na dýně a cukety, těch máme na zahrádce dost 😀 Zdravím