kuchyně · recepty

Buďte plní energie i při půstu. Dejte si chia semínka!

chia semínka
Ať už jste začali s Velikonočním půstem, o kterém jsem psala v minulém článku nebo ne, obohatit svůj jídelníček o chia semínka můžete v každém případě. Než se však do nich pustíte, je dobré o nic něco málo vědět. Chia semínka nejsou totiž jen tak ledajakou potravinou.

Malý zázrak z Mexika

Chia semínka patří mezi jednu z nejoblíbenějších superpotravin. Na českém trhu jsou známá již několik let a jejich sláva stále neuhasíná. Tyto semínka jsou přitom stará více než stovky let. Jedná se o prastarou rostlinu zvanou šalvěj hispánská, pocházející z oblasti Střední Ameriky. Byla hlavním výživovým pilířem starodávných Mayů, Inků i Aztéků a za svou slávu vděčí především knižnímu bestselleru Christopher McDougalla Zrozeni k běhu. Tenhle světový bestseller je jeden z hlavních důvodů, díky kterým jsou dnes semínka natolik populární.

A čím jsou tolik unikátní? Chia semínka jsou malým zázrakem především díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny, vápníků, antioxidantů a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Vzhledem k jejich množství jsou potravinou přímo unikátní. Chia semínka obsahují například 3x více železa než špenát, 5x více vápníků než mléko, 3x více antioxidantů než čerstvé borůvky a 8x více omega-3 nenasycených mastných kyselin než losos. Jsou vysoce hydrofilní, tudíž na sebe vážou vodu a dokáží zvětšit svůj objem až 12x. Díky tomu dobře hydratují náš organismus. Jedno malé semínko tak v sobě ukrývá doslova nadpozemskou dávku energie.

Jsou také ideální potravinou pro diabetiky, jelikož zpomalují proces trávicích enzymů a tím pozitivně ovlivňují hladinu cukru v krvi. Díky tomu nedochází k výkyvům hladiny cukru, což také zabraňuje stavům, kdy nás „honí mlsná“. Proto jsou doporučována i při hubnutí.

Jelikož nemají skoro žádnou vlastní chuť, jsou univerzální přísadou do všech různých jídel. Díky svojí hydrofilní schopnosti fungují v podstatě kdekoliv, kde potřebujeme něco zahustit a změnit konzistenci. Můžete z nich vytvořit pudink, ovocný džem nebo je přidávat těsta při pečení.

Pozor! Všeho moc škodí

Na jedno bychom však při jejich konzumaci neměli zapomínat. Prastarý kmen Tarahumarů, díky kterému jsou chia semínka tak populární a o kterém píše Chrisopher ve své knize, je národ vytrvalců a ultra nadaných běžců. Tito běžci jsou schopni urazit ohromné vzdálenosti čítající i přes 100 km za jediný den. Tarahumarové se před svým během posilňují zázračným nápojem iskiatecož je slazený nápoj právě ze zmiňovaných chia semínek, vody a citrónové šťávy.

Jelikož je v našich podmínkách chia semínko doslova “vytrženo ze svého příběhu” a rodného působiště, měli bychom s ním přes všechna jeho nepopiratelná pozitiva zacházet opatrně. V dnešní době asi málokdo z nás vydá za den tolik energie, která by se rovnala výkonům tarahumarských běžců. Ve větším množství chia semínka vyvolávají nabuzující efekt doslova totožný s energetickými nápoji  a proto bychom měli být umírněni s jejich používáním.

Vedlejším účinkem při nadměrné konzumaci může být nejen nespavost, ale také problémy s krevním tlakem a zažíváním.  Jelikož chia semínko dokáže zvětšit svoji velikost až dvanáctinásobně, rizikové je také jeho požití za sucha. Ve větším množství by se ve vašem břiše chovalo jako narůstající houba, která začne vysávat vodu z těla, což může mít za příčinu křeče v žaludku, nadýmání a v neposlední řadě také dehydrataci organismu.

Za bezpečnou dávku u zdravých lidí považujeme zhruba 2 lžíce chia semínek denně. Avšak tato dávka může být u některých osob snížena až na 1 čajovou lžičku. S chia semínky je to asi jako s kávou. Na někoho zkrátka působí až příliš a jiný účinek téměř nezaznamená. Nezbývá než je vyzkoušet a dávkování si upravit na míru. Pokud to s nimi hned napoprvé nepřeženete, nemáte se čeho bát.

Ideální je pak konzumace chia semínek především v dopoledních hodinách a nedoporučují se pozdě odpoledne a zejména pak před spaním.

chia pudink

Recept na chia pudink

(na 2 porce)

  • 50 g chia semínek
  • 250 ml mléka (rostlinného nebo klasického kravského)
  • 1 lžíce javorového sirupu (medu, agáve sirupu nebo datlového sirupu…)
  • 1 hrst nasekaných oříšků
  • ovoce podle chuti (banán, maliny, ostružiny, jahody, rybíz…)

Chia semínka zalijte mlékem ve větší sklenici. Můžete použít i džus nebo obyčejnou vodu. Promíchejte a nechte 5 minut odpočívat na kuchyňské lince. Poté ještě jednou důkladně promíchejte. Pokud byste tuto mezi fázi vynechali, semínka se mohou slepit a utvořit větší kusy a hrudky.

Chia puding přeneste do lednice a nechte nejlépe do druhého dne nebo minimálně 1 hodinu uležet. Semínka se krásně nasáknou tekutinou a vytvoří hustý gel.

Na druhý den vyndejte chia pudink z lednice, dozdobte nakrájeným ovocem a navrch zasypte oříšky. Místo nakrájeného ovoce můžete vytvořit ovocné pyré, které smícháte s připraveným pudinkem. Mě osobně nejvíc chutná pyré z bobulovitého ovoce (malin, jahod) nebo třeba z čerstvého manga.

chia pudink recept
Pokud si připravíte chia pudink do zavařovacích uzavíratelných sklenic, bude to nejen hezky vypadat, ale také to bude velmi praktické. Sklenici uzavřete a můžete si ji bez obav vzít třeba s sebou do práce nebo do školy.

Komentáře k příspěvku

avatar
  Přihlášit k odběru  
Upozornit na