recepty

Jednoduchý recept na kreativní hravé cupcakes!

recept,cupcakes,kreativní,dezert
Když jsem před časem pekla v kavárně, cupcakes byly jedny z mých nejoblíbenějších dezertů. Na výrobu i následnou konzumaci 🙂 Dá se s nimi hrát snad do nekonečna. Vyzkoušet všemožné druhy těst i krémů, všelijak je plnit, přelévat i zdobit. Tolik variant vzhledu a chutí nenabízí snad žádný jiný moučník! Základní recept však zvládne i úplný začátečník.

Jaro jakoby nám nalévalo kreativitu a chuť tvořit, rovnou do žil. Také to cítíte? Navíc se v tomto období slaví statisticky nejvíce narozenin, a tak vám možná přijde vhod recept na tyto jednoduché a rychlé dortíky zvané cupcakes. Přizvěte k výrobě i děti, jejich zdobení je bude jistě bavit!

Rozdíl mezi muffiny a cupcakes. Záhada objasněna!

Vypadá to, že cupcakes jsou zkrátka “ozdobené muffiny”. Když se však cupcakes podíváme blíž na zoubek, zjistíme, že se od muffinů liší i strukturou a složením svého těsta. Muffiny, které jsou obecně považovány za “snídaňové pečivo” a v anglofonních zemích bývají nedílnou součástí většiny snídaní, bývají kypřejší a nadýchanější. Zatímco cupcakes jsou vyloženě dezertem, které musí navíc “unést” krémovou čepici, Jejich těsto proto bývá hutnější a pevnější.

Recept na základní vanilkové cupcakes pro úplné začátečníky

Tento recept otevírá bránu do rozmanitého světa těchto roztomilých dortíků. A zvládnete ho, i když jste naprostý “cupcakes začátečník”, to vám slibuju. Tak pojďme na něj!

cupcakes,dezert,vanilka,třešeň,pečení

Na těsto (na 12 ks):
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 110 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo půlka vanilkového lusku)
  • 120 ml mléka
Na krém:
  • 750 g mascarpone
  • 210 g smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce moučkového cukru
Na dozdobení:
  • koktejlové třešně
Na upečení:
  • formu na muffiny nebo silikonové košíčky
  • papírové košíčky na muffiny

Postup

Těsto

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z lednice vyndáme co nejdříve máslo i vajíčka, aby získaly pokojovou teplotu. Na těsto smícháme v míse zvlášť všechny suché ingredience z prvního odstavce. V robotu vyšleháme vejce s cukrem (jde to i metličkou) do lehké pěny. Přidáme povolené máslo, vanilkový extrakt nebo lusk a pomalu po troškách vmícháváme střídavě suché ingredience a mléko. Mělo by nám vzniknout hladké, středně husté těsto. Těstem naplníme formu (nebo silikonové košíčky) na cupcakes vyloženou papírovými košíčky. Plníme do dvou třetin a dáme péct na 15-20 minut do trouby. Po 15 minutách propíchneme těsto špejlí, abychom zjistili, zda je dostatečně upečené. Po upečení dortíky necháme zcela vychladnout.

Krém

V robotu (opět to půjde i metličkou, ale dáte si trochu “do těla”) prošleháme na nejpomalejší otáčky mascarpone. Po pár sekundách vlijeme pomalu a postupně smetanu ke šlehání. Stále mícháme. Nakonec přidáme  i moučkový a vanilkový cukr. Krémem naplníme sáček se zdobící špičkou a naneseme na cupcakes. Postupujeme od kraje směrem doprostřed.

Zdobení

Dozdobíme červenou koktejlovou třešní nebo něčím zcela podle vaší fantazie! Použít můžete například čokoládové sypání, lentilky, cukrové a marcipánové ozdoby nebo jedlé květy. Možností je opravdu spousta!

cupcakes,etažér,spojovací,pečení,dezert,tři patra
Cupcakes nevypadají nikde tak roztomile, jako na kuchyňském etažéru. Tento s puntíky lze navíc libovolně spojovat a vytvořit tak podle potřeby dvě i tři patra.