kuchyně

Léto je u konce, začíná období zavařování

Léto se pomalu blíží ke svému konci. Už jste začali zpracovávat ovoce a zeleninu?

V minulosti potřeba uchování potravin, dnes hra s vlastními nápady a zkušenostmi. Zavařování se postupem času stalo takovou malou kulinářskou disciplínou, na kterou si troufne kdejaká hospodyňka. Zavařování má i po letech své příznivce, kteří stále přichází nejen s novými technikami a recepty, ale i nápady, které přináší do českých kuchyní spoustu nových a doposud nepoznaných chutí.

Dávno však nejde jen o to, aby obsah zavařovacích sklenic dobře chutnal. Zavařenina musí i dobře vypadat, často se proto využívají v kuchyních i exotické suroviny, které jsou doplněny o ty naše, domácí. Internet je plný různých rad a tipů, jak správně zavařovat, jaké zvolit techniky nebo suroviny a které ovoce či zeleninu je nejlepší zavařovat a kdy je ten správný čas.

Hity moderní doby

Nejen suroviny k zavařování jsou stále dokola propíraným tématem. Takovou samostatnou kapitolou jsou i způsoby, jak nejlépe, nejrychleji a nejsnáze zavařovat. Dnes lze zavařovat v mikrovlnné troubě, v klasické horkovzdušné troubě nebo dokonce v myčce, jak tvrdí některé zkušené hospodyňky, které nedají na tuto metodu dopustit. Absolutní klasikou je zavařovací hrnec, jehož koupě se vyplatí hlavně těm, kdo zavařují každoročně. I když … lze se zaměřit i na tzv. zavařovací hrnce 2 v 1, které slouží jako zavařovací hrnec, ale současně ještě jako zásobník na jakékoli teplé nápoje. Zavařovací hrnec a zásobník na teplé nápoje lze využívat více méně celoročně, protože během kteréhokoli ročního období vám přijde k duhu a prokáže jen tu nejlepší službu.

Zavařovací hrnec a zásobník na teplé nápoje vám skvěle poslouží během celého roku a stane se pomocníkem v každé domácnosti

Okurky, houby a zralé ovoce

Doba, kdy jsme v supermarketech vyhlíželi první zralé ovoce a zeleninu, je už pryč a žaludky všech členů rodiny jsou doslova přeplněné vitamíny, kterými nás letos zahrada obdarovala. Možná je načase vytáhnout konečně zavařovací sklenice a pustit se do práce, která prostě nepočká. Ať už to budou džemy či marmelády, čatní, zavařeniny nebo podobné pochutiny, vždy je nutné držet se základních rad, které platí pro zavařování obecně, ať už zavařujete opravdu cokoli. Máte-li zavařeniny, džemy i marmelády ještě z minulého roku, nemusíte zdlouhavě vymýšlet, co s ovocem udělat – pokud tedy doma nemáte několik přepravek zralého ovoce, které prostě nelze v dohledné době spotřebovat. Některé ovoce, například jahody, švestky, lesní ovoce, se vyplatí dát i do mrazáku, kde vám v horších časech poslouží k plnění ovocných knedlíků. V poslední době se ujalo i zpracování ovoce a zeleniny na koktejly nebo smoothie, k jejichž přípravě je možné využít prakticky jakékoli ovoce a zeleninu. Vše záleží jen na vaší chuti a se správnými kuchyňskými pomocníky budete mít hotové vitamínové bomby pro celou rodinu během několika minut. S ovocem i zeleninou se dají v kuchyni dělat doslova zázraky, stačí mít jen inspiraci a dobré nápady.

Které ovoce a zeleninu nejraději zpracováváte právě vy? Podělte se s námi o vaše vlastní nápady a tipy, jak a co zavařujete a na jaké kuchyňské vychytávky nedáte v žádném případě dopustit.

Připravte si doma smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny
Připravte si doma smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny