![Domácí pizzu si zamilujete.](https://blog.velkykosik.cz/wp-content/uploads/2016/09/Fotolia_101357877_S-768x512.jpg)
Věděli jste, že pizza původně pochází z Egypta? Hlavními ingrediencemi tehdy byly olivy a sýr. Italové pak přidali sugo z rajčat a během dvacátého století se díky přistěhovalcům pokrm rychle rozšířil do Ameriky a pak do zbytku světa.
Dnes vám ukážeme, jak je snadné vyrobit si pizzu doma a tradičním způsobem. Žádné papírové těsto z pizzerie, ale poctivá kynutá pizza tak, jak ji kdysi udělali pro královnu Margheritu. Neuvěříte, jak je to snadné!
Na jeden plech těsta budete potřebovat:
300 g hladké mouky
3 lžíce olivového oleje
15 g čerstvého droždí
Sůl
Cukr
Vodu
Nejprve si do skleničky rozdrobte droždí a přidejte asi 3 lžíce vlažné vody a špetku cukru. To aby nám hezky vzešel kvas. Nevěříte? Dejte tomu patnáct minut a uvidíte, co se bude dít :-).
Mezitím si do misky odvažte mouku, přidejte lžičku soli, půl lžičky cukru. Až budete mít kvas, přidejte jej a také olivový olej a asi 150-200 ml vlažné vody.
Teď nadejde klíčový okamžik, kdy vám práci hodně usnadní robot. Pokud jej nemáte, musíte těsto rozmíchat a hníst ručně. Snažte se dosáhnout pevné, ale vláčné konzistence. Těsto hněťte alespoň pět minut. Dle potřeby přisypejte mouku.
![Vláčná, ale pevná konzistence těsta je důležitá.](https://blog.velkykosik.cz/wp-content/uploads/2016/09/Fotolia_90001058_S-768x512.jpg)
Hotový bochánek dejte zpět do misky (pozor, nechte si dostatečnou rezervu, protože objem se asi zdvojnásobí), přikryjte utěrkou a strčte na teplé místo kynout. Klidně do trouby na minimální teplotu. Počkejte asi hodinu.
Potom už nezbývá, než těsto rychle prohníst a rozválet na plech. Zde záleží na každém, jakou pizzu má nejraději, jestli tenkou, nebo silnější „Ameriku“. My nejraději něco mezi :-).
Velikost pizzy odhadněte podle svých možností.
![](https://blog.velkykosik.cz/wp-content/uploads/2016/09/pizza_kamen-768x553.jpg)
Na klasickou Margheritu budete potřebovat:
Sugo: Existuje mnoho receptů, ale ten nejrychlejší je následující: kupte si rajčatové pyré, které přiměřeně oslaďte, osolte, přidejte sušenou bazalku a hezky rozetřete po povrchu těsta. Pozor, nepřežeňte to, jinak se vám pizza nepropeče a rozblemcá.
Rajčata: Rozkrájejte dle chuti a naklaďte na povrch pizzy
Bazalka: Můžete použít sušenou, nebo čerstvou. Nám chutná oboje.
Sýr: Správně do Margherity patří mozzarella, která se dá dnes koupit všude a za slušnou cenu. Pokud ale máte raději eidam, nebudeme vám bránit 🙂
Hotovou pizzu doporučujeme nechat ještě deset minut vykynout, než ji dáte do trouby
Pečte při cca 200 °C asi 18-20 minut. Sýr na povrchu by se neměl spálit.
![Nezapomeňte na vhodné servírování ;)](https://blog.velkykosik.cz/wp-content/uploads/2016/09/634640-768x425.jpg)
Dobrou chuť! A napište nám na facebook jak vám chutnalo.