recepty

Velikonoční nádivka

Receptů na tradiční velikonoční nádivku můžeme nalézt celou řadu. Hodí se ideálně k výbornému obědu na zelený čtvrtek, hlavní ingrediencí jsou totiž čerstvé zelené bylinky, které najdeme začátkem jara všude okolo sebe. Kdo nemá to štěstí a nemůže si pro ně vyběhnout na zahradu, může použít i mladé jarní lupení např. v podobě baby špenátu z obchodu.

Mimo čerstvé jarní byliny jsou hlavními ingrediencemi světlé pečivo, mléko, vejce, máslo a maso. V případě vegetariánské varianty lze využít např. hub.

Často jsou do velikonoční nádivky využívány mladé kopřivy, které našemu organismu dodávají po zimě cenné látky.

Velikonoční nádivka patří mezi nákypy. Pro ty je typické poctivé tření másla se žloutky s vyšlehaným sněhem z bílků. To zaručí, že se směs při pečení nafoukne a a dodá pokrmu nevšední jemnost. Zcela určitě byste se měli vyvarovat jednoduššího způsobu v podobě použití prášku do pečiva namísto oddělení a zpracování žloutků od bílků. Vyplatí se to, věřte nám!

Jaké použít maso?

Velikonoční nádivka, jinými slovy hlavička, má zakořeněnou tradici v ovaru z telecí hlavy, z níž se dříve maso obralo. Masa se hodí především bílá: jehněčí, králičí či kuřecí, ale výběr je na vás. Volit můžete podle toho, jaký druh masa máte zrovna k dispozici, jen musí být před přípravou nádivky tepelně upraveno. Vývar využijeme v nádivkové směsi také.

A pečivo?

Zde platí jediná zásada a ta zní, že by do nádivky mělo přijít pečivo bílé, ať už v podobě rohlíku, toustového chleba nebo bagetky. Pokud se vám podaří jej nakrájet den dopředu na kostičky a nechat uschnout, bude se s ním druhý den lépe pracovat.

A co zelené bylinky?

Zelené bylinky jsou fundamentem nádivky. Zcela nepochybně nesmí chybět a platí pravidlo, čím více – tím lépe. Pro 4 porce bude potřeba alespoň 200 g mladého lupení. V některých receptech se setkáváme s informací, že nám postačí hrst čerstvých bylinek – to v žádném případě 😉

S bylinkami se bude lépe pracovat, když je krátce spaříte a následně zchladíte ledovou vodou. Takto blanšírované listy vyždímejte a nahrubo nasekejte. V tomto čase se dá v přírodě nasbírat kopřiva, medvědí česnek, pažitka, petrželka, popenec, bršlice kozí noha, fialky a sedmikrásky.

Pusťme se do díla.

Potřebovat budeme:
  • 270 g bílého pečiva
  • 350 g masa
  • 130 g másla
  • 100 g špeku
  • 200g libovolných bylinek
  • 6 vajec
  • 200 ml mléka nebi smetany
  • 200 ml vývaru
  • 1 lžička + dvě špetky soli

Postup:
  • Den předem si uvaříme maso a nakrájíme pečivo
  • Přidáme lžičku soli do 2 l vroucí vody. V rychlosti v ní promícháme bylinky, hned je pak lovíme ven a chladíme ledovou vodou, poté zbavíme vody a nahrubo krájíme.
  • Troubu si roztopíme na 180°C a pekáč vymažeme sádlem.
  • Máslo třeme se špetkou soli a vaječnými žloutky asi 5 minut. Pozor! Žloutky zašleháváme jeden po druhém.

  • V další míse si vyšleháme sníh z bílků
  • Smícháme pečivo s mlékem a případně vývarem, přidáme nakrájené maso, mladé lupení a utřené máslo se žloutky. Krátce promícháme, aby se směs spojila a přidáme sníh z bílků a nalijeme do vymazaného pekáčku libovolného tvaru.
  • Ihned vložíme so vyhřáté trouby na 180°C a pečeme 50 minut dozlatova.
  • Nádivku podávejte s vařenými brambory a posypejte čerstvými bylinkami.

Přejeme Vám dobrou chuť a Veselé Velikonoce!

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..