recepty

Vánoční čokoládové kostky za pár minut (RAW)

nepečené cukroví
Loni jsme spolu na Vánoce „pekli“ kokosové rafaelo kuličky. Pamatujete? Na recept se chytlo i spoustu „chronických“ odpůrců zdravého a nepečeného (=raw) cukroví. A proto letos s raw cukrovím směle pokračujeme. Velkou výhodou raw cukroví je totiž navíc to, že je hotové za pár minut a dá se vytvořit i na poslední chvíli.

Pro letošní Vánoce jsem pro vás připravila recept na čokoládové raw kostky, které jsou snad ještě jednodušší než kokosové kuličky. Stačí obě vrstvy upěchovat do vhodné nádoby, strčit do mrazáku a pak jen nařezat. Žádné hraní si s kuličkami a obalování v kokosu.

Vánoční cukroví na poslední chvíli snad už proto nemůže být jednodušší.

Jediné, co by vás na tomto receptu mohlo časově zdržet, je namáčení ingrediencí. Aby se totiž daly ořechy i datle dobře a hravě rozmixovat, potřebují namočit (nejlépe přes noc) do vody. Postačí jim však i hodina. Druhou podmínkou pro výrobu cukroví je mixér s dobrým výkonem, který to všechno umixuje.

Pokud tohle všechno máte, stačí vám už jen pár minut, vhodná nádoba a mrazák. A taky ingredience, které jsem se opět snažila vybrat tak, aby byly lehce k sehnání. Jediné, co by vás snad mohlo potrápit, je kokosový olej. Ale i „kokosák“ se už dnes dá většinou bez problémů sehnat ve všech větších supermarketech. Popřípadě ho seženete v prodejnách se zdravou výživou, na internetu nebo i v drogérii.

Tak jdeme na to!

Recept

(na 1 menší pekáč nebo plech o velikosti cca 27×20 cm a cca 60 malých čokoládových kostiček o velikosti zhruba 3×2 cm)

Na spodní vrstvu korpusu:

  • 170 g datlí
  • 100 g mandlí
  •  50 g vlašských ořechů
  •  20 g kakaa (nejlépe raw nepraženého)

Na čokoládovou vrstvu:

  • 2 banány
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce medu
  • 20 g kakaa (nejlépe raw nepraženého)

raw čokoládové cukroví

Postup

Datle, vlašské ořechy a mandle namočte do vody (nejlépe přes noc, postačí jim však i hodina). Obecně platí, že čím delší doba namáčení, tím jsou menší nároky na výkonnost mixéru a krémovější výsledná konzistence.

Druhý den slijte vodu a vložte všechny ořechy, datle i kakao do mixéru. Rozmixujte dohladka na lepivou, ale konzistentní kaši. Pokud by byla hmota příliš tuhá, přilijte ještě trochu (ale opravdu jen pár lžiček) vody. Vzniklou směs upěchujte do vhodného pekáčku nebo plechu vyloženého pečícím papírem.

Dále rozmixujte dohladka v mixéru banán s medem, kokosovým olejem a kakaem. Vznikne vám poněkud řidší směs. Tuto směs nalijte na připravený korpus, uhlaďte a vložte asi na hodinu do mrazáku.

Po ztuhnutí vyndejte celé dílo z pekáčku (díky pečícímu papíru to půjde snadno) a rozkrájejte na malé kostky. Raw cukroví můžete vložit zpátky do mrazáku a zde ho uchovat až do Vánoc. Můžete ho vytahovat po kouskách a podle potřeby (raw cukroví je rozmrazené během pár chvilek) nebo jej můžete skladovat v lednici.

Hotové kostky před servírováním poprašte kakaem.

Můj tip:

Toto cukroví je krásně krémové a vláčné, avšak po rozmrazení ne příliš pevné. Pokud chcete tvrdší a odolnější raw cukroví, jakými jsou třeba kokosové kuličky (například pokud chcete raw cukroví zabalit a věnovat jako jedlý dárek), přidejte do vrchního krému dvojnásobné množství kokosového oleje. 

raw čokoládové cukroví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..