kuchyně · recepty

Sezóna chřestu je tady. Proč si ji nenechat ujít?

sezona chrestu
Chřestová sezóna začíná koncem dubna a končí v polovině června. Právě teď je tudíž ideální doba pro jeho konzumaci. Pojďme se podívat chřestu společně na zoubek a odhalme si jeho benefity. Možná vás po přečtení tentokrát neodradí ani jeho vyšší cena a s chutí si ho dopřejete.

Nesvatá trojice = celer – lanýže – chřest

Již staří Řekové a Římané považovali chřest za afrodiziakum. Byl pro ně znakem luxusu, který patřil pouze na královské tabule. V Čechách býval dříve chřest rovněž dostupný jen pro bohaté. V posledních letech se ale jeho cena přece jen výrazně snížila a tak se stal součástí našeho jídelníčku.

Je považován za afrodiziakum stejně jako celer nebo lanýže a uzavírá tuto nesvatou trojici. Afrodiziakální zelenina startuje v těle látkovou výměnu a povzbuzuje centrální nervovou soustavu. Prokrvuje pohlavní orgány a zvyšuje jejich dráždivost. Nemusíte se však bát, ze váš protějšek bude k neudržení už po jedné porci chřestu. Tyto účinky jsou prokázané jen při jeho časté konzumaci.

Nutriční hvězda

Co však funguje na organismus ihned, je nálož nutričních látek. Chřest je plný především kyseliny listové a vitamínů C, A a E. Tato kombinace působí pozitivně na náš imunitní systém. Příroda je chytrá čarodějka a chřestem nám pomáhá po zimě nabrat sílu. Pro svůj nízký energetický obsah a hodně vlákniny je vhodný i při dietě. Obsahuje také větší množství bílkovin a esenciálních aminokyselin. Obsahuje také velké množství minerálních látek jako draslík, vápník, sodík, fosfor, mangan, křemík, draselné soli a železo.

Chřest podporuje srdeční činnost, pomáhá při revmatických bolestech, bolestech zad a dokonce i zubů. Má také pozitivní účinky při onemocnění ledvin a močového měchýře, při poruchách funkcí jater a žlučníku. 

druhy chřestu

Bílý, zelený i fialový

Chřest může být bílý, zelený i fialový. Ve skutečnosti se však jedná stále o výhonky té samé rostliny. Jde jen o to, nakolik byl vystaven světlu. Chuťově nejjemnější je ten bílý, následně zelený. Fialový chřest má díky chlorofylu výraznější kořeněnou chuť.

Bílý chřest se nejvíce hodí do polévek, těstovin a k zapékání. Čerstvý má pevnou žlutou hlavičku, která je pevně uzavřená. Při jeho koupi si dejte pozor, aby jeho hlavičky neměly fialovou barvu. To znamená, že je chřest přezrálý. Pokud při stisknutí spodní části chřestu vyteče trochu šťávy, znamená to, že je chřest čerstvě sklizený.

Zelený chřest můžete klidně konzumovat za syrova. Hodí se k rychlému opečení na pánvičce a velmi často se takto servíruje, pouze přelitý holandskou omáčkou. Čerstvý chřest je pevný a stonky při jemném tření mírně vržou. Má svěží zelenou barvu a rovněž uzavřené stonky. Zelený chřest je křehký a chutný sám o sobě. Vyhněte se proto jeho dlouhému vaření či pečení nebo výraznému kořenění, zbytečně byste se připravili o chuť i cenné látky.

Fialový chřest je se svou výraznou, mírně nahořklou chutí vhodný nejlépe do polévek a vaječných omelet.

Jak na něj

1. Skladování

Skladování chřestu nedělá dobře a vůbec nejlépe chutná v den jeho utržení. Snažte se proto zkonzumovat chřest co nejdříve. Pro uložení v lednici ho zabalte do vlhké utěrky.

2. Vaření

Při přípravě ho nejdříve ponořte do studené vody a pečlivě propláchněte. Zelený a fialový chřest nemusíte obvykle loupat, stačí odkrojit cca 2 cm stonků a pouze silnější zelené stonky můžete vzít škrabkou u kořenů. Zato bílý chřest je třeba loupat vždy. Jinak riskujete, že v jídle narazíte na jeho vláknitou slupku a nahořklou chuť. Odkrojte 2-3 cm ze zdřevnatělých konců a oloupejte ho škrabkou na brambory.

Slupky a odřezky nevyhazujte, bude z nich skvělý vývar a základ na chřestovou polévku. Do takového vývaru už postačí jen pár stonků čerstvého bílého chřestu a plná chuť je zajištěna. Pokud nemáte zrovna na přípravu vývaru čas, slupky klidně zamrazte.

TIP: Při vaření chřestové stonky svázejte a vařte nastojato tak, aby hlavičky koukaly nad hladinu. Zachovají si tak maximální křehkost.

Bílý chřest se vaří zpravidla 5-8 minut, zelenému a fialovému stačí 2-5 minut. Vodu na chřest osolte a přidejte trochu másla a kolečko citrónu. Pokud chřest nezačnete ihned podávat, ponořte ho do ledové vody. Udrží si tak svoji barvu a konzistenci.

3. Podávání

Pravděpodobně nejobvyklejší úprava takto uvařeného chřestu je spojení s holandskou omáčkou. Chřest však nabízí nespočet možností zpracování. Často se podává také posypaný opraženou strouhankou a zalitý rozpuštěným máslem a velmi oblíbenou variantou je i jeho zapečení se šunkou a sýrem. Uvařené stonky chřestu obalte v šunce nebo slanině, posypte sýrem a dejte na pár minut zapéct pod gril nebo v troubě na 220 stupňů.

Skvělý je i studený, jako přísada do salátů. Může se však stát také luxusní přílohou ke grilovanému masu a nechat ujít byste si ho neměli ani v italském risottu nebo v podobě krémové polévky.

Už se vám sbíhají sliny? Příště si představíme hned několik zaručených receptů s touto lahůdkou. Zatím si ho zkuste vychutnat v uvedených jednoduchých (ale o nic méně chutných) variantách.

benefity chřestu