recepty

Lahodné citrónové cupcakes plněné krémem lemon curd

Citrónové sladkosti nejsou pro každého. Jak jsem totiž zjistila, panuje okolo nich spousta předsudků. Díky těmto citrónovým cupcakes plněným lemon curd se mi však podařilo přesvědčit již několik jedinců, aby přehodnotili své chuťové preference. Pochutnali si na nich i zapřisáhlí odpůrci citrónových zákusků. V receptech se snažím často nakombinovat kontrastní chutě a zplodit tak harmonický celek. Takže kyselou náplň tady dosyta vyvažuje sladký krém a vytváří dokonalou explozi chutí.

Původní recept obsahoval klasický bílý cukr, který teď už nepoužívám. Nahradila jsem ho proto kokosovým cukrem. Pokud však nemáte kokosový cukr, můžete ho nahradit třtinovým nebo i tím klasickým. Do polevy z mascarpone však doporučuju klasický moučkový cukr, který se v mascarpone dobře rozpustí.

Proč vyměnit klasický cukr za kokosový?

Kokosový cukr je přírodní sladidlo, které se získává ze šťávy květů kokosové palmy. Obsahuje některé živiny, včetně železa, zinku, vápníku a draslíku, a také obsahuje antioxidanty. Na rozdíl od bílého cukru obsahuje také malé množství vlákniny, což může přispět ke stabilizaci hladiny cukru v krvi.

Kokosový cukr má nižší glykemický index než bílý cukr, což znamená, že nezpůsobuje tak rychlé a prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. To může být pro lidi s cukrovkou nebo ty, kteří sledují hladinu cukru v krvi, výhodné.

Kokosový cukr má jemnou karamelovou chuť, která je bohatší a zajímavější ve srovnání s jednodušší chutí bílého cukru. Kokosový cukr je také obvykle méně rafinovaný než bílý cukr, což mu zachovává více minerálů a vitamínů.

INGREDIENCE (na cca 16 dortíků)

Těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 110 g másla
  • 200 g kokosového cukru (nebo třtinového či klasického)
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky drcených vanilkových lusků
  • 120 ml mléka nebo podmáslí

Lemon curd:

  • 4 žloutky
  • 70 g kokosového cukru (nebo třtinového či klasického)
  • 70 ml citrónové šťávy
  • 50 g másla
  • kůra ze 2 bio citrónů

Krém (topping):

  • 750 g mascarpone
  • 210 g smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru

POSTUP

1. Vytáhněte zavčas ingredience
Asi 2 hodiny předem vytáhněte vajíčka, máslo a mléko z ledničky. Vše by mělo mít pokojovou teplotu, jinak hrozí zdrcnutí krému. Pokud to nestihnete, alespoň mléko lehce nahřejte a máslo nechte mírně povolit v troubě.

2. Udělejte si lemon curd (citrónovou omáčku)
Lemon curd si můžete připravit klidně pár dní dopředu. V ledničce by měl v pohodě pár dní vydržet (pokud ho dřív nesníte:).

Na kastrůlek s vodou postavte skleněnou nebo nerezovou mísu (nebo další kastrůlek) odpovídající velikosti. Zapněte střední výkon a do kastrůlku nad vodní lázeň dejte rozpustit máslo s cukrem. Až se rozpustí, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu z citrónů. Odstavte z plotýnky (to aby vám nevznikla míchaná vajíčka) a vmíchejte žloutky. Míchejte na mírném plameni do lehkého (opravdu pouze lehkého) zhoustnutí minutu až dvě. Lemon curd po vychladnutí ještě ztuhne. Navíc ho budete pravděpodobně ještě znovu zahřívat pokud ho připravujete dopředu.

3. Udělejte těsto

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Na těsto smíchejte v míse zvlášť suché ingredience. V robotu vyšlehejte vejce s cukrem (jde to i metličkou, ale upadne vám ruka) do lehké pěny. Přidejte povolené máslo, drcené vanilkové lusky a pomalu na střídačku vmíchejte po troškách suché ingredience a mléko. Pokud jste měli všechny ingredience v pokojové teplotě, mělo by vzniknout hezké a středně husté kompaktní těsto.

4. Upečte to
Těstem naplňte formu na cupcakes (vyloženou papírovými košíčky) asi do dvou třetin. Dejte péct na 15-20 minut do trouby (po 15 minutách proveďte „špejlový test“). Dortíky nechte vychladnout.

5. Naplňte to
Po vychladnutí vydlabejte doprostřed každého dortíku díru (klidně až ke dnu papírového košíčku). Mě to jde nejlíp malým ručním jadřinovačem. Omáčku lemon curd lehce zahřejte (pokud je studená). Lépe se s ní pak pracuje. Naplňte každý dortík až po okraj (čím víc omáčky, tím líp).

6.Vytvořte topping
V robotu vymíchejte na mírné (!) otáčky mascarpone spolu se smetanou ke šlehání. Nakonec přidejte moučkový cukr. Na závěr můžete na pár sekund zapnout mixér na vyšší otáčky a krém pěkně došlehnout (ale vážně opatrně, ať se to všechno nezdrcne). Krémem naplňte sáček se zdobící špičkou a nastříkejte na vychladlé naplněné cupcakes.

Zdobte podle své fantazie. Já zdobím nejradši kytkami, bylinkami a malým kouskem citrónu nebo limety. Servírujte cupcakes nejlépe na pěkném etažéru.

Tip:

Pokud chcete dortíky posunout ještě o level výš, přidejte do krému z mascarpone trochu bílé čokolády (asi 100g). Jenom pozor, bílá čokoláda by měla být kvalitní, jinak hrozí, že se nespojí s mascarpone. 
Postup se liší pouze v tom, že nejdříve rozpustíte na plotýnce čokoládu spolu se smetanou a směs dáte až do úplného vychlazení do lednice. Ideální je toto udělat den předem. Dál je už postup stejný. V tomto případě doporučuji zcela vynechat moučkový cukr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..