zdraví

Ořechy – superpotravina pro zdraví i krásu

V našich lokalitách jsou nejvíce známy ořechy vlašské a lískové. Ochutnali jste ale už také exotičtější druhy, jako jsou makadamové, para nebo pekanové ořechy? Pokud jste o nich jen něco zaslechli, to nestačí. Rozhodně by byla obrovská škoda, kdybyste je nezkusili. Když už jsme téma ořechů nakousli, řekněme si něco více o těch přeci jen méně obvyklých druzích a proč bychom je měli zahrnout do našich zdravých jídelníčků.

Oříšky mají mimořádně příznivé účinky na naše zdraví, proto by měly být součástí každodenní svačinky či jako varianta zdravého mlsání. Nejnovější studie dokazují, že byl už dávno vyvrácen mýtus, že se jedná o kalorické bomby. Právě naopak, jsou plné zdraví prospěšných tuků, a bylo prokázáno, že některé odrůdy jsou nejen elixírem krásy, dokonce nám také mohou prodloužit život. Samozřejmě, že i zde platí pravidlo všeho s mírou, a doporučuje se sníst denně maximálně jednu hrst. Jejich skladování je snadné. Můžete je nasypat například do menších či větších dóz s jejichž výběrem vám rádi pomůžeme. Ale teď už si pojďme říct něco o konkrétních účincích vybraných druhů ořechů na naše zdraví.

Oříšky se dají konzumovat na tisíce způsobů, například jako zdravá svačinka, používají se jako základ RAW potravin, rostlinných mlék, přidáním do domácí granoly, ale také do celé řady salátů a různých slaných pokrmů.

Kešu ořechy

Kešu oříšky obsahují minerály jako vápník, zinek, fosfor, mangan, draslík, hořčík, měď a spoustu dalších výživných prvků. Pravidelná konzumace kešu oříšků má blahodárný vliv na krásu naší pleti, vlasů i nehtů. Mastné kyseliny ochraňují před známkami stárnutí a obsažený kolagen se stará o pružnost pleti. Díky zdravým tukům je navíc pleť dostatečně hydratovaná.

Vitamin K, který v kešu oříšcích také nalezneme, nás chrání před osteoporózou a udržuje tak naše kosti silné a zdravé, takže jsme chráněni i před rizikem zlomenin.

Kešu také snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, stres, krevní tlak, cholesterol i cukr v krvi. Jsou skvělé pro fungování mozku, podporují jeho kognitivní funkce a uplatní se zejména při hubnutí.

Zajímavé na kešu oříšcích je, že se z botanického hlediska vlastně jedná o semena. Strom, který je plodí, se jmenuje ledvinovník západní a pochází z Brazílie.

Para ořechy

Para ořechy jsou odrůdou stromu Juvie ztepilé pocházející z Jižní Ameriky. Jsou především známy pro svůj vysoký obsah selenu. Selen je velice důležitý prvek pro spoustu metabolických funkcí, podporuje imunitní systém a funkci štítné žlázy. Říká se, že by se za den nemělo sníst více než dva kusy těchto plodů, větší dávka selenu může být pro tělo toxická. Chybět by však ve našem jídelníčku neměly, jelikož jsou to takové malé výživné bomby. Obsahují ve velkém hořčík, vápník, draslík a např. železo. Obzvláště by neměly chybět ve veganských jídelníčcích kvůli rostlinné bílkovině, vláknině a spoustě polynenasycených a mononenasycených mastných kyselin.

Makadamové ořechy

Makadam má přezdívku král ořechů a je považován za jeden z nejzdravějších ořechů vůbec. Pochází z australských deštných pralesů a obsahuje velkou spoustu vitamínů, zejména vitamíny skupiny B a E, které chrání naše buňky a jsou významným zdrojem důležitých minerálů, vlákniny, bílkovin a antioxidantů. Ačkoliv patří makadamové ořechy k těm tučnějším a tudíž i kaloričtějším, dokáží výborně zasytit a dodat tělu vše potřebné. Přesto nám v konečném důsledku díky velkému obsahu bílkovin a vlákniny pomáhají s hubnutím. Dle výzkumů je právě tato vláknina skvělou výživou pro náš střevní mikrobiom a díky velkému počtu přátelských bakterií ve střevě se našemu organismu vyhýbají různé záněty a napomáhá tak celkovému zdraví.

Pekanové ořechy

Plody ořechovce pekanového mají svůj původ v USA a na první pohled připomínají naše vlašské ořechy. I pekanové ořechy jsou ceněny pro svůj vysoký obsah živin, stejně jako makadamové oříšky, jsou tučnějším druhem a mají příjemnou nasládlou chuť. Pekanové ořechy jsou také hojně využívány v RAW stravě a mezi vyznavači alternativního rostlinného stravování. Pekany si vedou velmi dobře i nutričně, jsou přímo nabité minerály a vitamíny, mají nízký glykemický index, velmi nízký obsah sacharidů a vůbec žádný cholesterol. Obsažené nenasycené mastné kyseliny jsou skvělým pomocníkem při snižování škodlivého LDL cholesterolu v krvi.

Pistáciové ořechy

Posledním druhem, který si přiblížíme, jsou ořechy pistáciové. Držíte-li dietu a hlídáte si figuru, vyhrávají tyto na plné čáře, co se obsahu kalorií týče. Mají jich totiž zhruba 4 x méně, než ostatní ořechy. Ve 30 gramech najdeme pouze 160 kalorií. Pro svůj vysoký obsah vlákniny se taktéž řadí mezi potraviny s velmi příznivými účinky pro trávicí soustavu a hubnutí vám půjde samo. Nejen, že jsou pistácie taktéž zdrojem kvalitních bílkovin, najdeme v nich také hodně významných a důležitých vitamínů, jako např. B3, B6, vitamin C, a minerály jako jsou hořčík, zinek, mangan, selen, železo či fosfor. Tak jako většina oříšků snižují i pistácie hladinu LDL cholesterolu v krvi, chrání naše srdce, obsahují velkou spoustu antioxidantů, chrání náš zrak a mužům zvyšují plodnost.

 

A jeden tip na závěr: Všechny druhy ořechů vždy skladujte v suchu a temnu v uzavřených nádobách.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..