recepty

Divočina na talíři! Také se Vám dostala do ruky zvěřina?

Zvěřinu je možné v kuchyni upravovat na různé způsoby, za tradiční lze určitě považovat nejen guláš, ale i oblíbenou a lahodnou svíčkovou omáčku. Máte své vlastní osvědčené tipy a triky, jak vařit svíčkovou, aby chutnala doslova božsky? Nezapomeňte se nám svěřit!

Chuťově je veškeré maso ze zvěřiny naprosto neobyčejné, většinou je i snadno rozpoznatelné, ale to platí jen v případě, že je taky dobře vyzrálé. Ne každý si troufne na přípravu zvěřiny a důvodů je hned několik. Maso to není právě nejlevnější a pochopitelně ten, kdo nemá s úpravou zvěřiny zkušenosti má obavu, aby nakonec večeři nevyhodil i s oblíbeným pekáčem. Pravda je však taková, že zvěřina není na úpravu vůbec složitá. Bát se už nemusíte, protože my pro Vás máme připraven jeden zajímavý recept, díky kterému budete mít večeři hotovou poměrně rychle a ještě překvapíte všechny hosty. Tak na nic nečekejte, připravte se v kuchyni, nabruste nože a jdeme na to!

Některé kusy masa chtějí opravdu péči a poradí si s nimi hlavně zkušení kuchaři. Pokud se Vám do ruky dostala zvěřina tak zvaně náhodou, například jste ji od někoho dostali, můžete ji připravit klasicky jako guláš. Jde o nejjednodušší recept, jaký Vám můžeme poradit. Místo gulášového koření a sladké papriky ale zvolte uzenou papriku, která dodá guláši ze zvěřiny tu pravou chuť i vůni. Nejvíc se pro úpravu hodí kančí nebo dančí maso, ale sáhnete-li po jiném, chybu v žádném případě neuděláte. Nebojte se, na této jednoduché úpravě masa rozhodně nemůžete nic zkazit. A teď už ke slíbenému, trošku složitějšímu receptu, který si určitě zamilujete.

Koření je naprosto nezbytnou součástí domácnosti a i když si na něj třeba nepotrpíte, určitě máte doma alespoň to základní. Od soli, pepře až po sušené bylinky nebo obyčejný kmín. Pro snadné uchovávání voňavého koření jsou tu speciální kořenky

Kančí maso po myslivecku

Kančí maso je vynikající a s tímto receptem si opravdu získáte všechny hosty, dokonce i ty nejnáročnější. Jste-li náročný strávník, určitě si kančí maso po myslivecku připravte třeba k nedělnímu obědu. Jako přílohu doporučujeme čerstvé pečivo, hlavní gurmánský požitek dopřejte masu a lahodné omáčce.

Budete potřebovat:

  • kančí maso
  • 2 dcl červeného vína
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • řapíkatý celer
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 snítka rozmarýnu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Příprava marinády bude Vašim prvním krokem. Nakrájejte si zeleninu, klidně na trošku větší kousky – mrkev a řapíkatý celer na kolečka, cibuli zrovna tak česnek k zelenině přidejte rovněž. Do hluboké pánve vlijte trošku olivového oleje a orestujte na něm zprudka zeleninu, kterou jste si nakrájeli. Přijdete snítek čerstvého rozmarýnu – čerstvý je mnohem lepší, jídlo pak bude daleko voňavější, a zalijte dvěma deci červeného vína. Marinádu chvíli povařte, ale dejte pozor, aby se nevypařil všechen alkohol, nalijte do větší misky a pusťte se do krájení masa. Záleží jen na Vás, jak velké maso budete krájet, středně velké kostky asi jako na guláš budou úplně nejlepší. Nakrájené maso přidejte k marinádě a počkejte, až úplně vystydne. Poté nechejte v chladničce marinovat alespoň 12 hodin.

Po dvanácti hodinách marinování maso vyndejte z marinády, osolte, opepřete a dejte na stranu. Připravte si hrnec, ve kterém budete maso následně vařit a na olivovém oleji si orestujte nakrájenou cibuli společně s chilli papričkou, přidejte konzervovaná rajčata a nakonec i maso. Zalijte marinádou – doporučujeme vytáhnout rozmarýn a nechte dusit alespoň dvě hodiny. Jakmile bude maso hotové, krásně měkké, maso vytáhněte stranou a nechejte omáčku trošku zredukovat – stačí povařit opravdu jen chviličku. Podávejte s čerstvým pečivem.

Bez hluboké pánve by to v žádném případě v kuchyni nebylo ono. Rádi připravujete smažené nudle, rýži, čínu nebo podobné minutky? Hluboká ocelová pánev je na takové recepty nejlepší. Pokrmy se nepřipalují a skvěle chutnají