recepty

Zimní ŽIVOTABUDIČ za pár korun? Poctivý vývar!

Ach ta zima. Nedostatek slunce, chlad a omezený pobyt na čerstvém vzduchu se často podepisuje na množství naší energie. Taky neustále hledáte, kde ji v zimě nalézt? Jedním z mých nejoblíbenějších zimních ŽIVOTABUDIČŮ je právě šálek poctivého vývaru.

zima,životabudič,recept,vývar
Ať už zvolíte zeleninový nebo masový, oba dva dokáží doslova pohladit na duši a dodat tělu tolik potřebné vitamíny a minerály. Pokud na vás „něco leze“ nebo už jste dokonce nemocní, je vývar skoro povinnost.

Po ránu bezvadně nakopne, odpoledne dodá energii, večer uklidní. Je to hotový balzám na tělo i na duši. Jeho příprava si žádá sice svůj čas, zato téměř žádnou námahu. Nahodíte ingredience do hrnce a pak jen občas překontrolujete. Tak na co čekáte? Mám pro vás 2 osvědčené recepty!

vývar,do,hrnečku
Asi všichni máme vývar spojený s klasikou v podobě nedělního oběda. Vyzkoušeli jste však někdy vývar jen tak do hrnečku? Dá se pít v podstatě jako čaj nebo káva, na posezení nebo z kelímku na cestě. Zahřeje, zasytí a funguje jako rychlá a lehká snídaně nebo svačinka.

ZELENINOVÝ VÝVAR (na 2l vývaru)

  • 2 cibule
  • 250 g celeru (kořenový nebo řapíkatý)
  • 250 g mrkve
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky soli
  • 8 kuliček pepře
  • 1 snítka zelené petrželky
  • snítka tymiánu

Zeleninu nakrájejte na malé kostičky o velikosti okolo 1 centimetru. Zelenina nakrájená na takto malé kousky uvolní rychleji svou chuť a vy ušetříte čas i energie.

Do velkého hrnce vlijte olej, přidejte nakrájenou zeleninu, osolte ji a opékejte asi 10 minut. Díky tomuto kroku získá vývar mnohem intenzivnější chuť.

Opečenou zeleninu zalijte zhruba 2,5 litry studené vody a pozvolna vařte 1 hodinu. Prvních 15 minut sbírete opatrně případnou pěnu, která se uvolňuje ze zeleniny. Pak vložte i bylinky a dál pozvolna táhněte. Vývar by se neměl nikdy vařit, ale pouze lehce probublávat.

Hotový vývar přeceďte a uvařenou zeleninu vyhoďte, na další servírování se už nehodí, všechnu chuť i živiny už předala vývaru.

Můj TIP: Tento základní recept můžete obohatit o spoustu další zeleniny. Doporučuju vyzkoušet rajčata, pórek, petržel, česnek, papriku, pastiňák květák nebo kedlubnu.

recept,domácí,zeleninový,vývar

KUŘECÍ VÝVAR (na 2l vývaru)

  • kostra a odřezky z jednoho kuřete (kostra, krk, křídla, drůbky)
  • 1 cibule
  • 100 g celeru
  • 1 mrkev
  • 1 lžička soli
  • 2 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření

Ideální je koupit celé kuře, které si doma naporcujete. Prsa, stehna i křídla můžete upéct v troubě nebo různě upravit na pánvi a zbytek odřezků a kostry použijete právě na vývar.

Maso vložte do hrnce, zalijte zhruba 2,5 litry studené vody a pozvolna přiveďte k varu.

Vývar vařte na mírném plameni asi 3 hodiny. Prvních 20 minut sbírejte případnou pěnu na hladině. Nezapomeňte, že by se neměl nikdy přímo vařit, ale pouze mírně probublávat. Po 3 hodinách přidejte nakrájenou zeleninu a koření a vařte další hodinu. Po uvaření vývar přeceďte. Maso i zeleninu vyhoďte, vše dobré už je ve vývaru.

Můj TIP: Pokud chcete opravdu silný a chuťově zajímavý vývar, maso nejdříve opečte. Předehřejte troubu na 200 stupňů, kosti vyložte na plech a pečte 15-20 minut. Následně zalijte vodou a vařte.

recept,domácí,kuřecí,vývar
Nejen chuť, ale také servírování je důležité. Vytvořte “teplo domova” pomocí správného nádobí. Roztomilá miska s praktickými oušky a pokličkami udrží polévku déle teplou.