recepty · zdraví

Výroba domácí čokolády. Rituál i jedlý dárek, kterým rozhodně potěšíte!

Kolem čokolády a její výroby panuje spoustu domněnek. Například to, že čokoláda je nezdravá nebo že její výroba je příliš složitá. Dnes se vás pokusím přesvědčit o naprostém opaku! Taková doma vyrobená čokoláda totiž může být nejen zdraví prospěšná, ale může vám vylepšit náladu a tělu dodat mnoho energie, vitamínů a minerálů. A co je nelepší, jen tak lehce se jí nepřejíte, protože vám bude stačit opravdu pár kousků, aby vás zasytila.

recept na domácí čokoládu

To, co dělá z čokolády kalorickou bombu (a také snižuje její kvalitu) je totiž většinou přidané mléko a cukr, který většina kupovaných čokolád obsahuje. Kvalitní kakao a kakaové máslo, které by mělo být součástí dobré čokolády, je však naopak zdraví velmi prospěšné.

Kakao a kakaové máslo obsahují tělu prospěšné antioxidanty, vitamíny, minerály a mají dokonce protizánětlivý účinek.

Kakao obsahuje mimo jiné především hořčík (jeden z nejdůležitějších minerálů pro naše tělo, o jehož působení si můžete přečíst více ve článku Trápí vás únava a špatně se soustředíte? Možná vám chybí hořčík ), ale také železo, zinek, měď, mangan a vitamíny skupiny B, C a E. Kakaové boby jsou také považovány za nejlepší přirozené antidepresivum, a to díky obsahu dopaminu a serotoninu, které příznivě ovlivňují duševní zdraví i náladu.

Takže vyrábějte a ochutnávejte ať vyzkoušíte, jak moc dokonale může taková čokoláda vyrobena jen z pár základních ingrediencí chutnat!

Domácí čokoláda vám zkrátka prospěje ve všech ohledech a odteď si ji už nebudete muset v žádném případě vyčítat:) Takže pojďme na samotný recept!

výroba raw čokolády recept

Základní recept na výrobu raw lámané čokolády:

(o velikosti 1 tabulky nebo spíše placky:)

  • 120 g kakaového másla
  • 80 g kakaového prášku
  • 3 lžíce oblíbeného sladidla (javorový sirup, datlový sirup, agáve, med nebo kokosový či třtinový cukr)
  • špetka himalájské soli
  • oblíbené ingredience na dozdobení a dochucení vaší jedinečné čokolády (sušené ovoce, oříšky, koření, kokos, jedlé květy…)

Postup:

1) Začněte kakaovým máslem, které rozpustíte ve vodní lázni. Máslo nepřevařte ať uchováte všechny cenné látky, stačí ho opravdu jen lehce zahřát do dokonalého rozpuštění.

2) Kakaové máslo odstavte a přimíchejte do něj kakaový prášek, špetku soli a sladidlo. Mícháním vytvoříte tekutou čokoládu.

3) Na plech rozprostřete pečící papír nebo silikonovou pečící podložku a na něj nalijte čokoládu tak, aby pokrývala většinu plochy.

4) A pak přichází na řadu kreativní a nejzábavnější část – zdobení. Čokoládu můžete dozdobit a dochutit sušeným ovocem pokrájeným na menší kousky (sušenými datlemi, meruňkami, švestkami, rozinkami…), oříšky (kešu, mandle, pistácie, lískové ořechy, vlašáky…) nebo třeba strouhaným kokosem. Přidat můžete i koření a čokoládu posypat skořicí nebo třeba špetkou chilli. Pokud milujete čokoládu s kousky soli, můžete přidat i tu. Stejně tak můžete použít i kousky karamelu nebo drcené kakaové boby.

V případě, že čokoládu nebudete dlouho skladovat se nebojte přidat i pár jedlých květů. V tomto období můžete sáhnout po jemných květech bezu, šeříku nebo třeba plátcích růže. Vaše čokoláda bude nádherná!

5) Čokoládu nechte zatuhnout v chladu (trvá to asi 20-30 minut). Následně ji můžete nalámat na menší kousky a uchovat nejlépe ve spíži v uzavíratelné sklenici. Nebo celý čokoládový plát hezky zabalte a udělejte s ní radost někomu, na kom vám opravdu záleží!

výroba čokolády domácí
Hotovou domácí čokoládu můžete zabalit a darovat. Takovým jedlým dárkem potěšíte snad úplně každého!

Kde sehnat kakaové máslo a kakaový prášek?

Kakaové máslo seženete na internetu, v prodejnách se zdravou výživou, ale taky třeba v drogérii v oddělení s přírodní kosmetikou. Vybírejte takové, které je 100% přírodní a můžete se s ním proto nejen namazat, ale také ho sníst:) Kakaové máslo můžete pořídit ve formě kostky (tu můžete před rozpuštěním nejdříve nastrouhat nebo nakrájet na menší plátky), peciček nebo ve skle.

Kakaový prášek není nic jiného než 100% kakao. Asi chápete, že takový prášek má daleko například o granulovaného instantního produktu, na který je většina z nás zvyklá z dětství. 100% kakao seženete v krabičce nebo sáčku i ve většině supermarketů. Dejte si však pozor na to, že kupujete opravdu 100 % kakaový prášek a ne právě jeho instantní variantu. Pokud chcete kakao opravdu kvalitní a ideálně v raw kvalitě (=tepelně neupravované), vybírejte opět v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu. Pražení ničí část látek, pro které je kakao zdravé a proto pokud chcete udělat radost nejen svých chuťovým buňkám, ale i svému tělu, raději vždy sáhněte po kakau v raw kvalitě.

TIP: Výhodou je, že jak kakaové máslo tak kakaový prášek vydrží opravdu dlouhou dobu a tak jej můžete bez problému skladovat ve spíži a čokoládu si připravit vždycky, když na ni přijde chuť nebo budete chtít někoho obdarovat.

Výroba domácí čokolády jako rituál?

Udělejte si z výroby domácí čokolády svůj rituál.  Využijte pro výrobu čokolády například vhodný den nabitý energií (úplněk, novoluní nebo slunovrat), pozvěte přátelé nebo si čokoládu umíchejte při příležitosti výjimečného setkání. Vytvořte příjemné prostředí, zapalte svíčky, pusťte si svou oblíbenou hudbu. Můžete si vytvořit i malý „oltář“ na který položíte květiny, vaše oblíbené talismany a záměr, se kterým chcete čokoládu tvořit. Ten můžete napsat na malý kousek papíru a přibalit k vyrobené čokoládě.

Rituální čokoládu můžete tvořit i ke speciálním příležitostem jakými jsou narozeniny, porod, výročí nebo třeba svatba. Udělejte si to zkrátka hezké, zpomalte a vychutnejte si každou část procestu tvoření i závěrečného ochutnávání hotové čokolády. Tak ať je váš život stejně lahodný a lehký jako kostička úžasné domácí čokolády rozpouštějící se na jazyku!;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..