recepty · zdraví

DIY: Tymiánová mast podle receptu našich babiček

Určitě všichni znáte tymián. Je jednou z typických hojně užívaných středomořských bylinek, kterou je nenáročné vypěstovat ať už na zahrádce, či na okně v truhlíku. Jediné, co tato bylinka potřebuje, je sluníčko a místo chráněné před větrem.

Tymiánu se vyplatí věnovat pozornost nejen při vaření, kde dodává pokrmům harmonickou a hřejivou chuť; bylinka je známá i pro své antibiotické a antibakteriální účinky především v boji proti kašli, chrapotu a nachlazení. Tymián je proto využíván jako zdravá alternativa konvenčních medikamentů bez nežádoucích vedlejších účinků. Je natolik silný, že je mu přezdíváno přírodní antibiotikum.

Tymián je všestranný

Léčivka je protizánětlivá a podporuje vykašlávání. Dále velice dobře funguje i v boji proti virům, bakteriím a plísním. Působí protikřečově, lékaři je uznávána především jako lék na průdušky a horní dýchací cesty všeobecně. Léčitelé využívají rostlinku i při onemocněních jako jsou zažívací potíže, astma, záněty hrtanu, nebo při potížích spojených se svěděním kůže. 

V aromaterapii je tymián používán jako pokojová vůně. Poskytuje relaxaci a působí pozitivně na naši psychiku. Mimo to také odpuzuje hmyz, především komáry.

Co je potřeba na výrobu masti?

  • 500 g sádla
  • ca. 50 g čerstvého tymiánu
  • sítko nebo plátýnko
  • libovolnou nádobu pro uskladnění

Na výrobu masti můžeme použít i tymián sušený. Pokud nám nesedí živočišný tuk, lze ho nahradit kokosovým olejem nebo bambuckým máslem. Sádlo však podporuje léčivé účinky tymiánu svou hřejivou silou, proto je pro výrobu masti ideální.

Postup výroby:

  • Tymián opláchneme studenou vodou, abychom ho zbavili nečistot a necháme okapat.
  • Tuk pozvolna zahřejeme na mírném ohni nebo ve vodní lázni, aby se nám nepálil. Když je rozpuštěný, přidáváme nasekaný tymián a zhruba 15 minut mícháme a pozvolna zahříváme. Poté směs odstavíme.
  • Vezeme si k ruce malé pomocníky, aby se cítili nepostradatelní (:
  • Sádlo spolu s tymiánem necháme odležet 24 hodin na chladném místě. Po uplynutí dané doby směs opět zahřejeme, aby se vrátila do tekutého stavu a následně přes sítko nebo plátýnko přecedíme do připravených nádob.
  • Takto je mast po ztuhnutí ihned připravena k použití.

Použití tymiánové masti:

Mast je výborná nejen při nachlazení, chřipce, rýmě, kašli a dýchacích obtížích obecně v situacích, kdy ji mažeme na hrudník či pod nos, ale také ji můžeme mazat na spánky a čelo při bolestech hlavy, pro celkové psychické zklidnění a podporu klidného spánku. Při použití na masáž břicha a okolí žaludku a střev si hravě poradí s nadýmáním a křečemi. Je doporučována i při menstruačních bolestech nebo bolestech kloubů – zde opět nanášíme na postižená místa. V chladných dnech příjemně hřeje a dokáže podpořit pohodu.

Neváhejte tedy a připravte se na přicházející podzim vybaveni tímto pokladem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..