kuchyně · recepty

Sezóna chřestu je v plném proudu

Zelený chřest je vynikající přílohou k masu, ať už pečenému nebo grilovanému. Může sloužit ale i jako hlavní surovina pro vaření jednoduchých nebo náročnějších jídel. Zamilovali jste si chřest? A v jaké úpravě ho máte nejraději?

I když tak na první pohled rozhodně nevypadá, chřest je zeleninou blízkou hlavně cibuli a česneku. A stejně jako cibuli i česneku se chřestu přisuzují skvělé zdravotní účinky a všeobecně se ví o jeho neodolatelné chuti. Pěstování chřestu má v České republice velkou oblibu a chřest se tak začíná pomalu dostávat i do běžných domácností, do kuchyní kam ještě před nedávnem zavítal jen velmi těžko. Máte-li chřest přímo sklizený z pole nebo zahrádky, o jeho čerstvosti se nedá ani na vteřinu pochybovat a Vy tak máte eso v rukávu. Je-li ale chřest zakoupený v obchodě, jsou zde jisté pochybnosti, ale zda je čerstvý nebo už na pultech nějakou chvíli leží. Jeho čerstvost však poznáte opravdu velmi snadno. Jeho konce nesmí být oschlé, stejně tak když chřest přelomíte. Šťavnatost je na první pohled vidět téměř u každé zeleniny a u chřestu to platí dvojnásobek. Horní část chřestu, tedy jeho tyče, musí být pořádně tvrdé a nesmí se ohýbat jako guma. Horní část chřestu nesmí být ani nahnědlá, ani popraskaná. Chřest musí mít zkrátka a dobře krásnou zdravou barvu.

sada panvi
Bez pořádných a kvalitních pánví by kuchyně nebyla nikdy kuchyní. Dvě kované hliníkové pánve jsou nejen vzhledově pěkné, ale navíc masivní a k vaření Vám budou sloužit i několik let. Povrchový materiál je odolný proti poškrábání, naprostou samozřejmostí je snadné mytí a čištění, perfektně se hodí hlavně pro přípravu jídel, kde je zapotřebí minimální množství tuku

Chřest je hotový raz dva

Tepelná úprava chřestu je víc než jen jednoduchá. Vašim prvním úkolem je zbavit se vláken, která mohou po uvaření způsobovat hořkost a nepříjemnosti v zubech. Chřest tak snadno oškrábejte škrabkou a máte hotovo. Pak se dostáváte k samotnému vaření, po uvaření je nejdůležitější, abyste chřest co nejrychleji zchladili. Jinak by mohl zešedivět a nebyl by tak křupavý, jak má být.

Těstoviny s chřestem a lososem

Budete potřebovat:

  • 450g čerstvého lososa
  • 350g těstovin
  • 10ks chřestu
  • 150ml créme fraiche
  • 150ml philadelphia light
  • šťáva ze dvou citronů
  • rukola

Očistěte filety lososa, zabalte je do alobalu a vložte do předehřáté trouby (190 stupňů) asi za třicet minut. Jakmile bude losos hotový, odstraňte z něj kůži a maso natrhejte na trošku větší kousky – aby se Vám losos dobře jedl. Mezitím, co připravujete lososa, začněte vařit těstoviny a vodu na chřest, který po několika minutách vaření vložte ihned do studené vodní lázně. Ve větší pánvi si rozmíchejte citronovou šťávu, philadelphii, créme fraiche a začněte pomalu zahřívat. Postupně přidávejte těstoviny, chřest i kousky lososa. Až na talíři lehce opepřete a ozdobte rukolou.

multifunkcni nuzky kuchynske
Ne nadarmo jsou tyto kuchyňské nůžky nazývány jako multifunkční. Skvěle se hodí hlavně ke krájení ovoce a zeleniny, masa a masových výrobků, sýrů, ale i dalších potravin, ať už měkkých nebo tvrdých. Mimo jiné disponují i bezpečnostní pojistkou proti poranění při manipulaci

Zelený chřest s parmazánem

Budete potřebovat:

  • 450g zeleného chřestu
  • olivový olej
  • citron, sůl, pepř
  • parmazán

Rozpalte si troubu na 220 stupňů a připravte plech, na kterém budete chřest péct. Chřest očistěte a odřízněte z něj asi dvoucentimetrové konce. Plech vyložte papírem na pečení, pokapejte papír citronovou šťávou, posypejte citronovou kůrou, solí, pepřem a všechen chřest ve směsi obalte. Chřest pečte asi patnáct minut, dokud nebude měkký, ale krásně křupavý. Zhruba v polovině pečení nezapomeňte chřest promíchat a jakmile bude chřest hotový, vložte ho okamžitě na talíř. Na talíři už jen lehce osolte a ozdobte hoblinkami parmazánu.

fritovaci vlozka k panvi
Fritovací hrnec zabere příliš moc místa a o prospěšnosti na zdraví se nedá mluvit už vůbec. Ať už je fritování zdravé nebo není, jednou za čas jistě i Vy v kuchyni připravujete něco mírně nezdravého. Fritovací vložka Vám umožní i mírně nezdravé vaření, ale ušetříte spolu s ní spoustu tuku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..