recepty

Recept pro zahřátí: Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem

Taková dobrá polévka je kolikrát lepší než kdejaká tabletka. Obzvlášť pokud se blíží podzimní plískanice a bakterie číhají na každém rohu. Mrkvová krémová polévka je navíc plná beta karotenu, vitamínů a protizánětlivých ingrediencí. Uvařte si ji pokud potřebujete pozvednout na těle i na duchu. Zlepší vám náladu, prokrví organismus a zatočí s potencionálními bacily. Rovněž se velmi přimlouvám za to, abyste vyměnili klasickou smetanu za kokosové mléko. Polévka bude díky němu odlehčenější, lépe stravitelná a získá nenapodobitelnou exotickou chuť.

mrkvový krém recept se zázvorem a kokosovým mlékem

Ingredience

(4 porce)

  • 6 větších mrkví
  • 1 velká cibule
  • 3/4 litru vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 1/2 pomeranče
  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/4 lžičky mletého chilli
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Na dozdobení:

  • chlebové krutony
  • čerstvé bylinky (koriandr nebo petrželka)
  • sezamová semínka

zahřívací polévka mrkvová se zázvorem

Postup

Cibuli nakrájíme najemno. Mrkve oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ve větším hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a opečeme lehce dozlatova. Přisypeme nakrájenou mrkev a minutu nebo dvě opekáme. Osolíme a opepříme.

Nyní přilijeme vývar nebo vodu. Zaklopíme poklicí a necháme na mírném (!) ohni povařit do poloměkka. Mělo by to trvat maximálně 10 minut. Snažíme se nevařit polévku příliš prudce, jelikož chceme zachovat co nejvíce vitamínů.

Když je mrkev téměř měkká, vše rozmixujeme ponorným mixérem do hladké konzistence. Teď přisypeme všechno ostatní koření a v dlani do polévky vymačkáme šťávu z nastrouhaného zázvoru.  Vlijeme kokosové mléko, šťávu z odšťavněné půlky pomeranče, zamícháme a necháme vše na mírném ohni provařit. Polévka se nemusí úplně vařit, stačí když se vše jen lehce prohřeje. Propojí se tak jednotlivé chutě a zároveň uchováme co nejvíce vitamínů a léčivých látek. Ochutnáme a v případě potřeby ještě doladíme chutě kořením.

Nakonec dozdobíme chlebovými krutony a štědře zasypeme čerstvě nasekaným koriandrem nebo petrželkou.

mrkvový krém se zázvorem a pomerančem
Hledáte vhodný odšťavňovač citrusů? Mrkněte na tuhle roztomilou odšťavňovací konvičku z našeho e-shopu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..