recepty

Máme pro vás tip na dýňové máslo a trochu té dýňové teorie

dýňové máslo

Dýňové máslo je nesmírně univerzální a právě teď na podzim vám doma určitě nesmí chybět. V lednici vydrží hotové i týden, ale pravděpodobně ho stejně mnohem dříve sníte. Nejlepší je namazané jen tak na chleba. Labužníci mohou přidat navrch ještě pršut, opečenou slaninu nebo kousek modrého sýra a zasypat na jemno nasekanými vlašskými ořechy.

Nebo ho smíchejte s krémovým sýrem (v poměru přibližně 1:1) a vytvořte výtečnou podzimní pomazánku. Skvělé bude i rozpuštěné v těstovinách. Přidejte ještě nastrouhaný parmazán a vykouzlete chutný oběd za pár minut. Můžete ho však použít i nasladko. Stačí ho lehce přisladit (například lžičkou medu) a přidat do ranní kaše, na lívance nebo do palačinek. Můžete s nim plnit sladké pečivo nebo ho použít do koláčů. Jeho využití je zkrátka nekonečné!

A než se společně vrhneme na recept, krátce se seznámíme s jednotlivými druhy dýní. Na výrobu dýňového másla totiž nemusíte využít jen dýni máslovou (která se už díky svému jménu nejvíce nabízí), ale třeba i dýni hokaido nebo dýni muškátovou.
HOKAIDO DÝNĚ

Asi nejznámější a především nejoblíbenější ze všech dýní. A to především díky svojí slupce, kterou na rozdíl od všech ostatních při pečení a vaření nemusíte loupat. To z ní dělá univerzální surovinu, ze které vykouzlíte polévky, rizota nebo koláče v cukuletu. Skvělá je i jen tak pečená v troubě se solí a bylinkami. A pokud koupíte opravdu pořádný kousek, uvařte si dýňové pyré. To můžete v pohodě zamrazit a podle potřeby odebírat na všechny ty podzimní laskominy.

druhy dýní

ŠPAGETOVÁ DÝNĚ

Tahle dýně je typicky žlutá a oválná, takže si ji s ostatními dýněmi jen tak nespletete. Špagetová se jmenuje díky své “provázkové” dužině, která vzhledem opravdu připomíná špagety. Není tak sladká jako ostatní druhy dýní a tak vám skutečně špagety nahradí. Ze všech dýní je nejméně sladká, takže se opravdu nejvíce hodí jako příloha ke slaným jídlům. Stačí ji rozříznout napůl, osolit, opepřit pokapat olejem a na 200 stupňů cca 30 minut péct v troubě. Po upečení ji můžete rovnou použít jako přílohu, přelívat ji oblíbenými omáčkami na těstoviny nebo ji pěkně v dužině zapéct spolu s masovou či zeleninovou směsí.

druhy dýní

MUŠKÁTOVÁ DÝNĚ

Dá se uvařit nasladko i naslano. Obsahuje relativně hodně vody a málo škrobu. Má sytě oranžovou dužinu a slupku s výrazným žebrováním. Co do velikosti bývá hodně rozmanitá. Seženete malou i opravdu obří, ze které vykouzlíte nejméně 5 obědů. I tuto dýni je třeba loupat. Hodí se pro všechny tepelné úpravy a dá se jíst i za syrova.

druhy dýní
MÁSLOVÁ DÝNĚ

Máslová dýně svým tvarem připomíná hrušku. Má slupku velmi světlé, hnědobéžové barvy a tak si ji určitě nespletete. Když ji ovšem rozkrojíte, odhalí výrazněji zbarvenou dužinu. Pokud ji uvaříte (a ještě lépe upečete), probudíte v ní výraznou máslovo-oříškovou chuť. Máslovou dýni vždy oloupejte nebo ji pečte rozpůlenou i se slupkou a následně vydlabejte.

druhy dýní

 

Recept na dýňové máslo

(na 1 větší misku másla)

  • 1 máslová dýně (nebo středně velká dýně hokkaido či muškátová)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 150 g másla
  • sůl
  • (hrst šalvějových lístků)recepty z dýně

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Máslovou nebo muškátovou dýni podélně rozpulte a vydlabejte z ní semínka. (dýni hokaido můžete nakrájet i na menší kousky, jelikož se nemusí loupat a zkrátit si tak celkovou dobu pečení).

Dýni naskládejte do pekáčku dužinou vzhůru. Dužinu nařízněte na povrchu nožem nebo propíchejte vidličkou (bude rychleji upečená), osolte a pokapejte olivovým olejem. Pečte v troubě asi 30 minut (nakrájenou hokaido stačí péct 15-20 minut podle velikosti jednotlivých kousků).

Po vytažení z trouby nechte dýni 5 minut vychladnout. Máslovou a muškátovou vydlabejte ze slupky (hokaido použijte celou) a upečenou dužinu ještě zatepla spolu s máslem vhoďte do nádoby pro mixování. Robotem nebo tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.

Podle chuti případně doslote a na závěr přidejte šalvějové lístky a ještě jednou pořádně rozmixujte. Pokud chcete dýňové máslo univerzální (a především pro sladké použití), šalvěj zcela vynechte.

Po vychladnutí uložte ztuhnout do lednice, kde vám v uzavřené sklenici vydrží až jeden týden.

dýňové máslo recept
Zavařovací sklenice nemusíte využívat pouze k zavařování. Doma do nich schováte nejen dýňové máslo, ale třeba taky sůl, cukr, luštěniny, obiloviny, rýži nebo nejrůznější koření. Jejich výhodou je pevné těsnění, díky kterému se k obsahu nedostanou žádní nezvaní hosté v podobě molů nebo mušek.

2
Komentáře k příspěvku

avatar
  Přihlášit k odběru  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Alča
Host
Alča

Opět skvělý nápad. Máslo by mně nenapadlo. Děkuji!