kuchyně · recepty · zdraví

Proč jsou probiotika tak zdravá a recept na domácí jogurt

Jistě jste už slyšeli pojem „probiotika“. Mnoho z nás si je ordinuje ve formě tabletek z lékárny po přímé konzumaci antibiotik. Probiotika bychom však měli jíst i když jsme zdraví a nejlépe v jejich přirozené formě, tedy pomocí konzumace probiotických (fermentovaných) potravin.

Co jsou to vlastně ty probiotika

Probiotika jsou kultury mikroskopických organismů, které jsou pro náš organizmus prospěšné. A mají mnoho funkcí. Kromě toho, že pomáhají při trávení a zpracování potravy, mají vliv na imunitu, zneškodňují patogenní bakterie a jsou užitečné při srážení krve, díky produkcí bioaktivního vitamínu K.

Zjednodušeně by se dalo říci, že se jedná o „hodné bakterie“, které zvyšují obranyschopnost organismu. Tyto bakterie se vlastně usídlují na stěnách tlustého střeva, tvoří kyselinu mléčnou a další organické kyseliny. Díky tomu, „zlé“ patogenní bakterie likvidují a chrání střevní sliznici.

Výraz „pro biotic“ znamená „pro život“ a původem pochází z řečtiny. Jde o opak ke slovu „antibiotika“. Probiotika jsou nejčastěji bakterie, ale lze mezi ně zařadit i kvasinky.

Jedním z oblíbených potravin obsahujících velkou dávku probiotik je i kombucha, fermentovaný nápoj ze zeleného nebo černého čaje.

Jaké jsou zdroje probiotických potravin?

Probiotika v přirozené formě obsahují všechny fermentované potraviny. Mezi ty patří jogurt, kefír, kombucha a fermentované limonády, kysané zelí, fermentovaná zelenina, korejské kimchi, japonská miso pasta a tempeh.

Proto bychom si tyto potraviny měli dopřávat co možná nejčastěji. Mnohé z těchto potravin si můžete vyrobit sami doma. Na přípravu je nejlehčí asi kombucha, nakládaná zelenina nebo kimchi či domácí jogurt. A právě ten si společně dneska vyrobíme!

Recept na výrobu domácího jogurtu (i bez jogurtovače)

Co budete potřebovat:
  •  1 litr mléka
  • 4 lžíce jogurtu s živou kulturou
  • 2 zavařovací sklenice o obsahu 0,5 litru
  • jogurtovač , elektrický hrnec, sušička nebo thermobox a zavařovací sklenice
  • kovová metlička

Jogurt si můžete vyrobit v jogurtovači, anebo se dá vyrobit i v termosce, termo mísách, elektrickém hrnci, sušičce s nastavitelnou teplotou a nebo v thermoboxu. Zkusit můžete i zabalení sklenic do deky a peřin. Během procesu je zkrátka nejnutnější udržet stejnou teplotu.

Mléko

Nejlépe uděláte když sáhnete po čerstvém mléku. Úplně nejlepší je pak mléko bio kvality. Dále je dobré vybrat mléko plnotučné. Když sáhnete po polotučném, bude výsledný jogurt řidší.

Jogurt

Jogurt vyberte takový, který vám chutná. Nezáleží jestli bude řecký nebo klasický, z tanku či zrající v kelímku. Důležité je, aby byl co nejčerstvější.

Postup:

1. Mléko přiveďte k varu a nechte lehce probublávat po dobu asi 5 minut. Hrnec s mlékem ponořte do jiného hrnce či mísy se studenou vodou (můžete přidat i led). Míchejte metličkou a nechte mléko zchladnout na 40-45 stupňů. Při vyšší teplotě by se totiž laktobacily nenamnožily.

2. Pokud nemáte teploměr, můžete udělat jednoduchý test pomocí svého malíčku. Ponořte ho do mléka a pokud ho v něm udržíte po dobu 5 sekund, je mléko již dostatečně vychladlé. Když v něm prst neudržíte, je ještě příliš horké a potřebné bakterie mléčného kvašení by takovou teplotu nepřežily. Pozor ale, abyste ho zase neochladili příliš.

3. Sklenice na jogurt vložte na pár minut do mikrovlnné trouby nebo umyjte v mičce aby se zahřály a také sterilizovaly. Čistota je obecně v procesu výroby jogurtu velmi důležitá.

4. Do každé ze sklenic dejte 2 lžíce jogurtu, přidejte trochu mléka a dobře promíchejte. Přidejte i zbytek a opět promíchejte.

5. Uzavřete sklenice víkem a dejte do jogurtovače/elektrického hrnce/sušičky/thermoboxu do kterého vložíte také zavařovací sklenice s horkou vodou pro udržení teploty nebo je zabalte do deky či peřiny, které uchovají stejnou teplotu 4–6 hodin. Po celou dobu se nesmí sklenicemi nijak manipulovat ani hýbat.

6. Po 6-8 hodinách by měl být jogurt hotový. Nechte jej zcela vychladnout a teprve poté ho dejte do lednice.

Jakou má domácí jogurt trvanlivost?

Hotový jogurt je plný živých kultur, tedy stále dál zraje. Ideální je proto sníst jogurt do 2–3 dnů. Čtvrtý den již může být hodně kyselý. Nezapomeňte si pár lžic hotového jogurtu nechat na příště, ať už nemusíte žádný kupovat.

jogurtovač
Výroba domácího jogurtu bude nejlehčí a nejrychlejší s pomocí jogurtovače. Seženete ho na našem e-shopu nyní se slevou za pouhých 489 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..