recepty

(Pod)zimní jáhlová kaše s jablky a ořechy

Tohle roční období si žádá po ránu nějakou teplou, uklidňující snídani, po které budete mít v břichu jako v pokojíčku. Přesně takovou snídaní je pro mě moje milovaná jáhlová kaše. A v této verzi – s jablky, mákem, ořechy a rozinkami, ji u nás doma milujeme úplně nejvíc! Jáhlová kaše vás po ránu nejen doslova pohladí, ale taky dodá potřebnou energii a vitamíny. 

jáhlová kaše

Jáhly – zapomenutá potravina našich předků

Jáhly jsou vlastně vyloupaná semena prosa. Vyloupáním zůstanou žluté kuličky, které mají v průměru asi jeden milimetr. Naši předkové je moc dobře znali a často a rádi z nich vařili (například proslulý jáhelník). Bohužel je časem vytlačily průmyslově pěstované obiloviny, především pšenice. Dnes však naštěstí pomalu, ale jistě zažívají svůj comeback.

A proč jim dát přednost například před zmiňovanou pšenicí?

Jáhly jsou skvělým zdrojem energie. Jsou lehce stravitelné, přirozeně bezlepkové a pro naše tělo zásadité. Proto jsou vhodné při překyselení organismu. Taky nelze opomenout jejich výborný účinek na naši močovou soustavu. Jelikož jsou mírně močopudné. pomáhají s odvodem škodlivých látek z těla. Mají nízký glykemický index, takže nás zasytí na dlouhou dobu a jsou proto vhodné při redukčních dietách i pro diabetiky.

Další výhodou je jejich vysoký obsah vlákniny, díky kterému zlepšují trávení a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Díky vysokému obsahu železa jsou vhodné i při anémii. Kromě železa v nich najdeme také velké množství zinku, draslíku, hořčíku, fosforu a mědi.

jáhlová kaše s jablky a ořechy

Recept na jáhlovou kaši

(3-4 porce)

  • 1 hrnek jáhel
  • 1 menší citrón
  • 4 jablka
  • 1 lžíce ghí (přepuštěného másla)
  • 5 lžic mletého máku
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • hrst rozinek
  • hrst ořechů

Postup

Jáhly propláchněte a spařte horkou vodou. To je zbaví nahořklé chuti, kterou někdy po uvaření mohou mít. Jinak se ovšem jáhly připravují stejně jednoduše jako například rýže. Takže je stačí uvařit v hrnci na mírném ohni s vodou v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Zalijte jáhly tedy 2 hrnkami vody a dejte pomalu vařit. Pokud máte doma rýžovar, určitě ho doporučuju na vaření jáhel použít. Jáhly se vaří zhruba 15-20 minut do úplného změknutí a nasátí veškeré tekutiny.

Mezitím nastrouhejte jablka nahrubo, vymačkejte citrón a nasekejte ořechy nožem na menší kousky. Pokud máte celý mák (nejlépe v BIO kvalitě), který určitě doporučuju použít, protože chutná úplně jinak než ten předemletý z obchodu, umelte ho. U mák nemeleme v mlýnku, ale vkládáme ho do vysokorychlostního mixéru, takže máme asi za minutu hotovo.

Uvařené jáhly smíchejte ještě teplé ve větším hrnci s ghí a medem. Pak přidejte nastrouhaná jablka, mletý mák, všechno koření, rozinky, ořechy a citrónovou šťávu. A je to!

Tip: Kaše je sice poměrně rychle hotová, avšak vaření jáhel nějaký čas zabere. Pokud na to nemáte ráno prostor, uvařte si jáhly už večer. Pokud nestíháte ani tak, můžete si předpřipravit večer klidně celou kaši. Udělejte si jí rovnou větší množství, v lednici vám vydrží v pohodě další 2-3 dny.

proč jíst jáhly

Rýžovar MIA Deluxe

Rýžovar MIA Deluxe

Rýžovar je skvělým pomocníkem nejen při vaření rýže, ale veškerých obilovin. Stačí vložit surovinu a vodu, o zbytek se už postará. Už žádné neustálé kontrolování a připálené hrnce!

Radka Vaňková
0 0 votes
Article Rating
Přihlášit k odběru
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments