recepty

Podzim na talíři: Upečte si ten nejvoňavější dýňový dort!

recep,dort,dynovy,orechy,vlasske

Co jsem na světe, nepamatuji snad krásnější podzim. Slunečné dny, nádherně vybarvené listí a bohatá úroda. To všechno si je třeba náležitě užít. A taky zpracovat. Bez dýní by podzim nebyl podzimem. A taky bez vůně skořice, hřebíčku a špetky štiplavého zázvoru…

Tento dort peču doma každý podzim, protože i když vypadá složitě, jeho výrobu zvládne opravdu každý. Pokud si dopředu připravíte krém a dýňové pyré (a obojí vám v lednici den až dva bez problému vydrží), jeho výroba vám navíc nezabere mnoho času.

Kombinace hutného dýňového těsta, vůně koření, lehkého krému a zkaramelizovaných ořechů přesvědčí i ty nejsilnější odpůrce podzimu o tom, jak báječné je tohle období!

Na korpus:

  • 300 g dýňového pyré z dýně Hokkaido (asi 1/2 dýně)
  • 2 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • 250 g cukru

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g šlehačky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • špetka drcené vanilky

Na dozdobení:

  • 2 hrsti ořechů
  • 1 menší hrst dýňových semínek
  • 1 lžíce třtinového cukru

Pyré z dýně připravíme tak, že dýni nakrájíme na malé kostičky a uvaříme doměkka ve vodě. Uvařenou dýni scedíme a rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré.

Máslo rozpustíme v rendlíku na plotně a necháme mírně zchladnout.

V robotu smícháme vejce s cukrem a vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a kořením. Postupně po troškách přimícháváme k vyšlehaným vejcím s cukrem. Dále přimícháme mléko a nakonec vmícháme i dýňové pyré.

Vzniklé těsto nalijeme do vymazané dortové formy a průměru 20-25 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů přibližně hodinu. Na konci můžeme provést test upečení pomocí špejle, avšak tento dort by měl zůstat velmi vláčný a lehce jakoby „nedopečený“.

Hotový dort necháme vychladnou a mezitím si připravíme krém.

V robotu vyšleháme šlehačku do mírného zhoustnutí. Pak (zvolna!) přimícháme mascarpone. Přidáme cukr, vanilku a citrónovou štávu a ještě chvíli pomalu šleháme.

Vychladlý korpus rozřízneme napůl a promažeme krémem. Přiklopíme a pomažeme krémem i vršek dortu a okraje.

Na závěr vložíme ořechy spolu s dýňovými semínky do robotu a několika stisky je lehce nasekáme (můžeme je nasekat také na prkýnku ostrým nožem). Ořechy opečeme na pánvi dokřupava. Ke konci přidáme třtinový cukr a necháme ještě lehce zkaramelizovat.

Vychladlými ořechy a semínky posypeme vršek dortu. A pak už nezbývá než si na celé té podzimní nádheře pochutnat s šálkem dobrého čaje či kávy.

S šikovným robotem je domácí pečení jedna radost. Kuchyňský robot Sencor STM 6350WH garantuje dokonalé promíchání všech ingrediencí. Transparentní víko s plnícím otvorem zajistí snadné přidávání ingrediencí v celém průběhu mixování a LED osvětlení mixovací nádoby se postará o skvělý přehled.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..