recepty

(Ne) obyčejný pudink? Vyzkoušejte pravé francouzské creme brulee!

Creme brulee je francouzskou klasikou. Jedná se o velmi jednoduchý, ale rafinovaný dezert, který můžete ve Francii ochutnat snad v každé kavárně. Je to vlastně taková luxusní verze klasického vanilkového pudinku. A pokud jej jednou ochutnáte, na pudink jak ho znáte, se už navždy budete dívat trochu jinak. Dopřejte si tuhle francouzskou delikatesu i vás doma. Jeho příprava je jednodušší než by se mohlo zdát a s našim receptem ho zvládne i úplný začátečník!

creme brulee recept pro začátečníky

Sama jsem se přípravy creme brulee dlouho obávala, než jsem zjistila, že se není čeho bát. A s tímto jednoduchým receptem se obejdete i bez pekařských vymožeností jako je například kuchyňský teploměr. Jediné, co potřebujete, jsou malé ohnivzdorné zapékací misky. A taky opalovací pistole na vytvoření karamelové vrstvy. Poradíte si však i bez ní!

Recept na creme brulee (4 porce)

  • 500 ml smetany nebo plnotučného mléka
  • 80 g cukru (bílý nebo třtinový)
  • 5 žloutků
  • 1 vanilkový lusk
  • třtinový cukr na karamelovou krustu (asi 4 lžíce)
recept na creme brulee francouzsky pudink
Jednoduchý, ale rafinovaný dezert se skládá pouze ze 4 ingrediencí. Smetany, vajec, cukru a vanilkového lusku.

Postup

Troubu si předehřejte na 120 stupňů.

Smetanu nebo plnotučné mléko vlijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a pomocí nože z něj vydlabejte semínka. Semínka i celou zbylou slupku z vanilkového lusku vložte ke smetaně a pomalu zahřívejte na středním plameni k bodu varu. Pak povařte (pozor ať vám smetana z rendlíku neuteče!) asi 3 minuty. Odstavte.

V míse vyšlehejte žloutky s cukrem. Šlehejte jen do mírného prošlehání, ne doběla. Pak ze smetany odstraňte celý lusk a pomalu a postupně vlijte horkou smetanu do vyšlehané směsi.

Hotovou směs nalijte do ohnivzdorných misek. Pokud vám nahoře zůstane pěna, odstraňte ji lžící. Povrch by měl být hladký a bez bublin, aby se na něm dala dobře vytvořit karamelová krusta.

Misky vložte do pekáče s vodou (měly by být ponořené asi 1 cm). Pečte asi 1 hodinu a 20 minut. Po upečení by se creme brulee mělo stále třást (zcela ztuhne až po vychlazení). Pokud se vám zdá pudink stále řídký, pečte dalších 20-30 minut.

Vyndejte mističky z vodní lázně a nechte zcela vychladit (ideálně přes noc v lednici). Pak posypte rovnoměrně každou misku tenkou vrstvou třtinového cukru. Vezměte opalovací pistoli a povrch creme brulee zkaramelizujte. Pokud nemáte pistoli, vložte misky na pár minut pod rozpálený gril do trouby. Ovšem pozor, je to třeba opravu hlídat ať se vám creme brulee nepřipálí!

Servírujte jen tak nebo s čerstvým ovocem. A nezapomeňte si hezky po francouzsku vychutnat to křupnutí, kdy lžičkou rozbijete karamelovou krustu. To je na creme brulee totiž úplně to nejlepší! 🙂

Tip: Pokud toužíte po hutnějším krému, můžete přidat navíc 1 celé vejce.

creme brulee postup foto
Creme brulee před a po upečení.
recept na francouzské creme brulee
Chvíle, kdy lžící prokřupnete karamelovou vrstvu se pravděpodobně stane jednou z těch, které si budete chtít dopřávat pravidelně…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..