recepty

Lněné krekry – zdravá náhrada chipsů i pečiva

semínkové krekry

Pokud jste četli minulý článek o lněném semínku tak už tušíte, kolik síly a zdraví v sobě tohle malé semínko skrývá. A neměli byste si nechat ujít ani dnešní recept na lněné krekry. Jsou opravdu jednoduché na přípravu, výživné a vydrží dlouho čerstvé (skladujte je v suché krabici na temném místě). Navíc jsou perfektní na cesty a můžete mít díky nim svoji zdravou svačinku stále po ruce.

Recept 

(na 1 plech)

  • 100 g lněných semínek (50 g celých a 50 g drcených)
  • 200 ml vody
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci sušených rajčat v oleji (můžete vynechat)
  • 1 lžičku bazalky
  • 1 lžičku oregana

krekry ze lnu

Postup

Lněná semínka rozdělíme na 2 poloviny. Tu jedno vložíme do mixéru a rozmixujeme nebo rozemeleme v mlýnku. Nasypeme spolu s celými semínky do větší mísy a zalijeme vodou. Krekry se dají dělat i z celých semínek, ale rozdrcená semínka drží lépe po kupě a hlavně jejich rozmělněním uvolníme všechny výživné látky.

Přidáme sůl, koření a co nejjemněji nakrájená sušená rajčata. Necháme to vše asi 1 hodinu nabobtnat. Směs bude mít lepivou konzistenci a mezi semínky se vytvoří takový bílý “sliz”, který to vše drží pohromadě.

Troubu rozehřejeme na 160 °C (ideální je horkovzduch), směs navrstvíme v tenké vrstvě (max 0,5 cm) na plech vyložený pečicím papírem. Krekry pečeme dokřupava necelou hodinu. Pak vytáhněte a nechte na plechu vychladnout.

Vychladlý plát sundáme z pečicího papíru a nalámeme nebo nakrájíme na menší kousky. Můžeme zvolit velikost mini krekrů, která se hodí místo chipsů k uzobávání nebo namáčení do různých typů omáček. Když plát nakrajíte na plátky o velikosti chleba, můžete je zase obkládat, mazat a nahradit jimi klidně i běžné pečivo.

Můj tip:

Recept můžete různě obměňovat. Nutné je dodržet pouze základní poměr semínek a vody, aby vše drželo tak jak má. Část lněných semínek můžete nahradit například dýňovými, chia nebo sezamovými. Bazalku a oregano zase můžete vyměnit třeba za kmín, rozmarýn, tymián a skvěle chutnají krekry i se sušeným lahůdkovým droždím.

recept na lněné krekry

Radka Vaňková

Komentáře k příspěvku

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Přihlášit k odběru  
Upozornit na