recepty

Kukuřičná polévka na asijský způsob

kukuřičná polévka na asijský způsob
Taky si neumíte představit zimu bez polévek?  Já na nich v zimních měsících doslova přežívám:) Tato kukuřičná polévka zaručeně dostane nejen vaše chuťové buňky, ale i nějaký ten případný bacil.

A proto mám pro vás dnes další recept na jednu ze svých nejoblíbenějších polévek. Je mírně exotická, ale zvládne ji hravě i naprostý začátečník v asijské kuchyni. Je také relativně sytá, takže vám může nahradit oběd nebo večeři. Jo, a také je velmi pikantní. Intenzitu pálivosti si však volíte vy sami. Velmi záleží na druhu chilli papriček, takže pokud máte nějaké opravdu „hot“, rozmyslete si, kolik jich do polévky použijete. Čerstvé chilli papričky se dají samozřejmě nahradit i sušeným kořením nebo chilli omáčkou.

Pravidelné užívání chilli papriček podporuje krevní cirkulaci a zvyšuje rychlost metabolismu. Stimuluje žaludeční sekreci a právě podporou zažívání přispívá i ke snížení hmotnosti.

Recept jsem se snažila vytvořit z ingredienci, které nemusíte složitě shánět. Vše uvedené bez problému najdete v každém větším supermarketu. A kdo nemá rád krevety, může je nahradit kousky opečeného kuřecího masa. Vegetariáni zase mohou sáhnout třeba po opečeném tofu nebo tempehu. Pokud nemáte rádi koriandr, nahraďte ho petrželkou. Je to však právě on, který dává polévce tu správnou, exotickou chuť.

asijská polévka s kukuřicí

Recept

(pro 4 osoby)

  • 350 g kukuřice (mražené nebo v plechovce)
  • 1 velká cibule
  • 1 větší brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 chilli papričky
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • čerstvý koriandr nebo petrželka
  • 1 limetka (může být i citrón)
  • 150 g loupaných krevet (zmrazených nebo čerstvých)
  • 350 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • olej na smažení
  • kurkuma
  • římský kmín
  • sušený koriandr
  • sůl
  • bílý pepř
  • chilli omáčka

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme dosklovata. Přidáme nahrubo nakrájený česnek, chilli papričky (kousek papričky si můžeme nechat na ozdobu) a také lehce osmažíme. Pak přihodíme na kostičky nakrájený brambor a polovinu množství kukuřice. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme asi lžičku soli, špetku bílého pepře. Ztlumíme plamen, zalijeme vývarem (nebo vodou) a kokosovým mlékem. Pod pokličkou necháme vařit asi 15 minut.

Když je brambor uvařený doměkka, rozmixujeme celou polévku tyčovým mixérem. V této fázi přidáme do polévky zbytek kukuřice (trošku si opět můžeme nechat nahoru na ozdobu). Přidáme malou lžičku mleté kurkumy, asi 1/3 lžičky římského kmínu a 1/2 lžičky sušeného koriandru. Pak vymačkáme do polévky půlku limetky a necháme ještě pár minut provařit.

Podle potřeby ještě dokořeníme, dosolíme nebo dokyselíme zbylou limetkou. Polévka by měla mít vyváženou sladko-kyselo-pálivou chuť.

Krevety (pokud jsou předvařené) jen krátce osmažíme na pánvi.

Nakonec polévku nalijeme do misek, vložíme do ní krevety a dozdobíme zbylou chilli papričkou, kukuřicí, chilli omáčkou, kapkou olivového oleje a posypeme velkou hrstí nasekaného koriandru (nebo petrželky).

polévka krémová kukuřičná

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..