kuchyně

Jaké koření si vybírat na podzim?

podzimní koření ajurvéda účinky

Pokud jste četli náš článek Podzim podle Ajurvédy, tak už víte, že na podzim bychom měli pečovat především o své zažívání a své plíce. Se zažíváním se úzce pojí také výběr toho správného, podzimního koření. Připravila jsem pro vás proto seznam koření, které byste na podzim jistě neměli vynechat. Můžete ho přidávat do svých oblíbených pokrmů nebo si z nich vařit voňav  é a léčivé čaje. Většina z nich vám poslouží i při řádění podzimních viróz, nachlazení, rýmě a kašli.

Odměnou za jejich pravidelné užívání vám bude lepší trávení, silnější imunita, zvýšená energie i lepší nálada. Pro mnoho z nás je přechod z léta do podzimu náročný, a tak si ho pojďme zpříjemnit, jak to jenom jde. Takže které koření nesmí na podzim chybět ve vaší kuchyni?

Oregano

podzimní koření

Oregano patří spolu s majoránkou snad mezi neznámější a nejuniverzálnější koření. Možná jste ho však (stejně jako já) doteď používali dost jednostranně. Nehodí se však jenom do rajčatových omáček nebo na pizzu. Díky jeho léčivým vlastnostem se mu vyplatí poskytnout mnohem více prostoru. A to nejen na podzim!

Pokud byste si měli z tohoto článku vybrat pouze jedno koření, vyberte si právě oregano.

Oregano neboli dobromysl už podle svého názvu opravdu přináší dobrou mysl. Při pravidelném užívání této bylinky bude stres i nespavost ta tam. Jeho pozitivních účinků je však celá řada.

Oregano má především velmi silné pozitivní účinky na celý náš imunitní systém. Takže jestli se cítíte na podzim oslabení, nebo máte nízkou obranyschopnost celoročně, oregáno vám přijde vhod. Obsahuje totiž opravdu velké množství antioxidantů, pro srovnání asi 45 x více než jablko a dokonce ještě 4x více než antioxidanty nabité borůvky.

Druhou věcí, díky kterému stavím oregano na první příčku, jsou jeho antibakteriální účinky. O oreganu se totiž často neví, že působí jako velmi účinné přírodní antibiotikum, které chrání naše tělo před bakteriemi, houbami, kvasinkami a dalšími druhy mikroorganismů. Pomůže také při nachlazení a bolestech v krku, léči hrdlo a záněty dýchacích cest, zlepšuje vykašlávání.

Dalším přínosem je jeho pozitivní vliv na naše srdce. Díky obsahu omega 3-mastných kyselin, pomáhá oregano snižovat hladinu cholesterolu a funguje i jako prevence proti rakovině.

Co se týče jídla, zkuste ho začít přidávat k zeleninovým pokrmům, k luštěninám, do omáček a na marinád na maso. Výborné je i k rybám a do salátů.

Velmi doporučuju pořídit si do domácnosti také esenciální oregánový olej. Ten vám poslouží vnitřně, ale i zvenčí, jako vynikající dezinfekční prostředek na mytí rukou i celé domácnosti. Stačí naředit pár kapek esenciálního oleje s vodou, vložit do rozprašovače a máte skvělý přípravek pro dezinfekci koupelny nebo kuchyně. Pro aplikaci na kůži ho vždy řeďte s nosným olejem (například olivovým nebo kokosovým). Stačí pár kapek na deci oleje. Takto zředěný léčí kožní onemocnění, plísně i hmyzí štípnace.

Pokud jej chcete užívat vnitřně, sáhněte po tom opravdu nejkvalitnějším, ideálně z organického zemědělství. Ten vždy nařeďte v poměru 4:1 s olivovým olejem. Nebo si kupte již naředěný. Zředěný ho užívejte 1-2 denně po 3-5 kapkách. Můžete si ho nakapat do vody, vychladlého čaje či šťávy. Po 3 týdnech pravidelného užívání si udělejte alespoň týdenní pauzu.

Užívání oregánového oleje pomůže vyčistit váš organismus od zánětů, parazitů a je skvělou prevencí i lékem proti všem virovým onemocněním. Velmi se doporučuje i celiakům a lidem, kteří trpí na záněty zažívacího traktu. Pomáhá také při menstruačních bolestech, únavě a špatné koncentraci.

Z oregána si můžete uvařit také čaj. Použijte 2 polévkové lžíce čerstvého oregana nebo 2 lžičky sušeného na 250 ml vody, zalijte vařící vodou a nechte 10 minut louhovat. Můžete přidat med a citrón. Doporučuje  se pít 1-3 šálky denně.

Fenykl

podzim koření jaké ajurvéda

Fenykl je známý zejména maminkám, který fenyklovým čajem odpomáhají svým ratolestem od nafouklého bříška a trávicích problémů. Je velká škoda, že v dospělosti se toto léčivé koření, plné tělu prospěšných látek, z našeho zorného pole dost vytrácí. Říká se totiž, že fenykl nám dodává sílu a odvahu.

Fenykl je dobré mít po ruce vždy když potřebujeme dát své trávení do pořádku. Což se na podzim, po divokém období grilování a letních večírků, velmi hodí. Navíc dobré trávení a zdravá střeva jsou základem pro naši dobrou náladu a silnou imunitu.

Látky obsažené v semenech fenyklu uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu a tím pomáhají uvolňovat křeče v oblasti žaludku a střev. Pomáhají také odchodu zadržovaných plynů z těla. Čaj z fenyklu má navíc příjemně nasládlou chuť a jeho účinky jsou takřka okamžité.

Fenykl vám bude dobrým pomocníkem i při hubnutí, protože snižuje chuť k jídlu a navozuje pocit sytosti. Pomáhá čistit celý organismus, odvodňuje a posiluje játra i ledviny.

A využijete ho i při podzimním nachlazení, chřipce či angíně. Pomáhá čistit dýchací cesty a zlepšuje vykašlávání. Pro jeho dezinfekční účinky ho využijete i jako kloktadlo při bolestech v krku.

Pro silnější dásně a k osvěžení dechu rozžvýkejte pravidelně v ústech několik celých semínek fenyklu jako žvýkačku a nakonec vyplivněte.

Muškátový oříšek

podzimní koření

Muškátový oříšek je co do účinků velmi silné koření, se kterým by se mělo zacházet asi jako se šafránem. V malém množství je velmi prospěšný, v tom větším může být až nebezpečný.

Muškátový oříšek podobně jako fenykl podporuje trávení a působí proti nadýmání. Také podporuje chuť k jídlu a působí proti křečím v žaludku. Pro jeho antibakteriální účinky slouží i jako lék při zánětech, zejména zánětu slinivky a ledvin. Ženy ho mohou využít i jako prostředek pro vyvolání menstruace.

Při vaření jej přidávejte do jídla vždy až na závěr, vařením totiž ztrácí chuť. Hodí se do polévek, omáček, k masu i zelenině. Dávkujte jej velikostí špetky na špičku nože a vždycky raději méně než více.

A proč ho dávkovat velmi opatrně? V minulosti byl totiž muškátový oříšek používaný i jako oblíbené narkotikum. V malých dávkách sice pomáhá při nespavosti a je dobrým bojovníkem proti stresu, při předávkování dochází až k otravě. Ta se projevuje malátností, ospalostí a zmateností i halucinacemi. Žádné opojné stavy od něj opravdu nečekejte, takže s tímto kořením zacházejte vždy s mírou.

Rozmarýn

podzimní koření

Rozmarýn je středomořská bylinka, která pomůže zahnat kdejaký podzimní splín. Pomáhá v boji s únavou a jak napovídá i její název, přináší radost a dobrou náladu. Po rozmarýnu se zkrátka budete cítit rozmarně. Působí i na bolesti svalů a posiluje paměť i koncentraci.

Jako všechny uvedené bylinky má i ona pozitivní vliv na celou trávicí soustavu a zlepšuje krevní oběh v celém našem těle. Rozmarýn zkrátka “nakopává” a povzbuzuje.

Na rozmarýnový čaj vám bude stačit 1 lžička sušené bylinky, kterou zalijete 250 ml horké vody a necháte 10 minut louhovat. Po čaji sáhněte vždy, když budete potřebovat vzpružit, podpořit zažívání nebo se soustředit.

 Na rozmarýn však nezapomínejte ani při vaření. Sušený rozmarýn se hodí jako voňavé koření do spousty jídel. Oceníte ho zejména k rybám, středomořským pokrmům a na pizze. Hodí se však i k vepřovému masu nebo zvěřině a chuťově vynikne ve všem, kde se nachází rajčata, lilek nebo olivy. Mým tipem jsou v troubě pečené rozmarýnové brambory.

Majoránka

podzimní koření ajurvéda

Majoránka je typicky české koření, které má u nás dlouholetou tradici. Věděli jste, že v době antiky se pokládala na hroby mrtvým, jelikož je bylinkou, která údajně přináší věčný klid? Také se z ní vili věnce pro novomanžele jako symbol lásky a štěstí.

Majoránka je jednou z nejuniverzálnějších bylinek, a to jak do použití tak účinků. Zlepšuje trávení, má dezinfekční účinky, uvolňuje dýchání, zklidňuje nervy, pomáhá od migrén a používá se i jako náhrada za sůl.

Její účinky jsou opravdu na dlouhý výčet, takže ať už vás trápí cokoliv, nebo potřebujete jenom zklidnit a uvolnit, sáhněte po majoránce. Majoránka nemá žádné vedlejší účinky, pozor by si na ni měli dát jen těhotné ženy.

Proti únavě je vynikající majoránková koupel, kterou připravíte ze 2 hrstí majoránky na 2 litry vody. Směs povařte na mírném ohni 10-15 minut, přeceďte a vlijte do vany s vodou.

Majoránkový čaj se zase používá při nachlazení, na podporu trávení, při bolestech i nervovém vyčerpání. Ten si připravíte tak, že 2 lžičky sušené majoránky zalijete 250 ml horké vody a necháte 15 minut vylouhovat. Už 1 šálek denně  vám pomůže od nadýmání, bolestech hlavy i bolestech v krku a také zklidní vaše pocuchané nervy.

stojánek na koření
V praktickém bambusovém stojánku s 12 kořenkami s nerezovými víčky, budete mít vaše koření stále po ruce. Stojánek lze jednoduše postavit kdekoliv na kuchyňské lince nebo ho připevnit rovnou na zeď.

Komentáře k příspěvku

avatar
  Přihlášit k odběru  
Upozornit na