kuchyně

Jak uchovat libeček – Libečková sůl

Také si při přivonění k libečku představíte neodolatelnou chuť polévky? Celým názvem libeček lékařský pochází z Íránu a Afganistánu je pro své dochucující vlastnosti některými zábavně přezdíván i jako přírodní maggi. Zdomácněl u nás natolik, že se bez něj neobejde základ téměř žádného vývaru. My si dnes krok za krokem ukážeme jeden ze způsobů, jak si sílu, vůni a blahodárné účinky libečku uchovat i přes období, kdy si jej v zahrádce nemůžeme utrhnout čerstvý. Je řeč o libečkové soli, která je jednoduchá na přípravu a bezpochyby se do ní zamilujete, neboť je hned po ruce, nezabere vám místo a vydrží takřka navždy. Tedy – dokud ji nespotřebujete 😉 Mimo jiné je univerzálním základem pro ostatní domácí kořenící směsi.

Proč libeček stojí za to:

  • Čistí organismus od usazených toxických látek
  • Posiluje srdce a zlepšuje krevní oběh
  • Působí močopudně a dokáže pomoci při potížích s ledvinovými i žlučovými kameny
  • Je doporučován jako podpůrný prostředek při infekcích močového ústrojí
  • Zlepšuje trávení, pomáhá při nechutenství a potlačuje nadýmání
  • Pomáhá též při nachlazení a infekcích dýchacích cest – rozpouští hleny
  • Zpracovaný kořen libečku je doporučován při potížích spojených s artrózou, revmatem a dnou
  • Zevně je bylinka hojivá a užívá se nejen při poranění, ale i při některých plísňových onemocněních

Opatrnější by měly být s konzumací těhotné a kojící ženy a lidé s těžším onemocněním ledvin by se měli libečku zcela vyhnout.

Ani zdraví jedinci by neměli užívat libeček ve větším množství. Jak se praví: všeho s mírou.

Kdy se sklízí?

Právě v těchto dnech, kdy je rostlina zdravá, bujná, nekvete a není napadena některými škůdci je ten nejvhodnější čas, jak si první jarní nať zpracovat pro uchování na zimu. Důležité je sklízet bylinku v brzkých dopoledních hodinách, jakmile listy oschnou od ranní rosy. Také by sklizeň měla proběhnout v den, kdy je slunečno.

Co budeme potřebovat na výrobu?

Vyrobit si bylinkovou sůl je opravdu velice snadné a zapotřebí je k tomu pouze dvou surovin, tedy soli a libečkové nati. Sůl použijte zcela jistě hrubozrnnou, buďto mořskou nebo růžovou himalájskou. Vyhněte se kuchyňské soli s fluorem či jódem, mohlo by dojít ke znatelné změně vůně, což je v případě výroby jemné bylinkové soli nežádoucí.

Tou druhou surovinou je v našem případě libeček. Zde je dobré připomenout, že si bylinkovou sůl můžeme připravit z kterékoli oblíbené rostlinky, nebo si některé druhy smíchat dohromady a vytvořit si tak domácí kořenící směs. Pro příklad můžeme uvést petrželku, rozmarýn, tymián, šalvěj nebo třeba oregano. Jak je komu po chuti.

A v jakém poměru?

Při výrobě domácí bylinkové soli je třeba dbát tohoto pravidla, a sice držet se poměru 4:1 ve prospěch bylinek. Bylinky i sůl si odměříme na objem, nikoli na gramy. V praxi to tedy bude znamenat 800ml libečku a 200 ml soli.

Jak budeme postupovat?

  • Čisté a suché lístky libečku zbavené tužších stonků nožem nahrubo rozsekáme
  • Libeček vložíme do vyšší nádoby a pomocí tyčového mixeru promixujeme

  • Promícháme se solí
  • Vzniklou směs rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme na vzdušném místě proschnout. Bude to trvat 1-2 dny v závislosti na okolní teplotě. Bylinky nesušíme na přímému slunci!

  • Po důkladném proschnutí nasypeme bylinky do uzavíratelné sklenice a s radostí používáme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..