recepty

Imunita a zdraví za pár korun. To je kysané zelí.

salát z kysaného zelí s jablky a mrkví

Na trhu v dnešní době existuje opravdu nepřeberné množství vitamínových doplňků. A stejně tak i rad, co bychom měli užívat a jak se o sebe starat. Čert aby se v tom všem někdy vyznal! Doplňování vitamínů skrze suplementy se jistě vyplatí nepodceňovat, protože v dnešní době jen málokdo z nás přijímá neustále všechny důležité vitamíny pouhou stravu.

Pokud však neřešíte konkrétní deficit určitého vitamínu nebo minerálu, poznat proč, kdy a jak našemu tělu dodat, může být oříšek. Osvědčenou radou nad zlato, se kterou však nikdy nešlápneme vedle, je vracet se k moudrosti našich předků. A využívat jednoduchých, ale efektivních způsobů, jak být zdravý.

Ona totiž taková lžíce kysaného zelí (nejlépe hned po ránu), má na náš organismus blahodárnější účinky, než si možná dokážeme představit!

Spokojené zažívání=spokojená mysl

Kvalitní (a nejlépe domácí) fermentované zelí detoxikuje celé naše tělo. Obsahuje enzymy i probiotické látky, které zlepšují naše zažívání a jsou doslova elixírem pro střeva. Díky vysokému obsahu vlákniny působí jako „kartáč“, který je pročistí. Laktobacily zase obnovují přirozeným způsobem naši střevní mikroflóru, která je stále více vyzdvihovaná jako zásadní faktor našeho celkového zdraví. Věděli jste, že stav našich střev ovlivňuje i naši psychiku? Střevní mikrobiom je totiž schopen přes dráhy neuronů a s využitím buněk zvaných cytokiny ovlivňovat chemické reakce v našem mozku. Dalším faktem je, že se střeva do mozku jde 90% informací a pouhých 10% jde opačným směrem. Nevěříte? Tak si jen zkuste vybavit, co vás ve stresujících situacích bolí nejčastěji. Není to právě břicho?

Detoxikace a hubnutí

Kysané zelí navíc pomáhá i při hubnutí, protože zmírňuje chutě na sladké. Zároveň obsahuje jen minimum kalorií, ale díky vysokému obsahu vlákniny nás spolehlivě zasytí. Má pouhých 17 kalorií ve 100 g. Mimo to zelí urychluje vylučování a detoxikaci, což efekt hubnutí ještě podpoří. Působí i jako výborná prevence celulitidy a odbourává z našeho těla škodlivý cholesterol.

Silná imunita i prevence chronických onemocnění

V neposlední řadě bychom neměli zapomínat ani na vitamín C, kterého zelí obsahuje opravdu velké množství. V zelí je přibližně stejně „céčka“jako v citronu nebo pomeranči, a přitom stojí jen pár korun. A fermentované zelí má oproti tomu čerstvému díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné vitamínu C ještě mnohem vyšší obsah. Už při množství 200 g kysaného zelí pokryjete potřebnou denní dávku tohoto vitamínu. A v čem vám vlastně „céčko“ prospěje? Vitamín C jako silný antioxidant dokáže eliminovat volné radikály, které poškozují buněčné tkáně a naši DNA. Doslova nakopne celkovou imunitu organismu a chrání nás před virovými infekcemi. Pokud budete jíst potraviny bohaté na vitamín C jako je právě zelí, můžete výrazně eliminovat nejen nemoci vycházející z oslabené imunity, ale také riziko vysokého krevního tlaku, srdeční onemocnění a dokonce i rakovinu.

Kromě samotného zelí, které si můžete po ránu naservírovat, vyzkoušejte i tento jednoduchý a velmi chutný recept. Doporučuju udělat salátu větší množství a každé ráno (nebo během dne) si pochutnat na jedné misce. Salát vám vydrží v lednici klidně i 3 dny, ale je pravděpodobnější, že ho stejně mnohem dříve sníte.

Salát z kysaného zelí s mrkví a jablky

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 jarní cibulky
  • 2 větší mrkve
  • 2 jablka
  • 1 větší lžíce medu
  • 1 lžíce kvalitního rostlinného oleje

salát z kysaného zelí recept

Postup:

Kysané zelí přendáme do větší misky. Pokud možno zelí neoplachujeme, ať nepřijdeme o cenné vitamíny, které jsou obsažené ve šťávě. Mrkev nastrouháme na struhadle nahrubo, jarní cibulku a jablka nakrájíme na menší kousky. Přidáme kvalitní olej (nejlépe za studena lisovaný), promícháme (můžete přidat i pár lžic převařené vody) a nakonec dosladíme lžící medu. Podle výsledné chuti salátu a podle toho, jak bylo nachuceno původní zelí, můžeme na závěr ještě dosolit a dopepřit.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..