kuchyně

Dejte své kuchyni řád a smysl

Vaříte rádi podle tištěných kuchařek? Pak zajisté oceníte jedno stabilní místo, kam si během vaření kuchařku odložíte, nebude Vám nijak zavazet, ale přitom na ni budete dobře vidět. Zorganizujte si proto místo v kuchyni tak, aby Vám šlo vaření doslova jako po másle

Samotná skladba kuchyně a pracovní plochy je jedna věc. Druhou stránkou celé nadmíru vytěžované části domácnosti je organizace v kuchyni, kdy je nutné dát řád potravinám, nádobí a doplňkům, které mnohdy zaberou víc místa, než je ze začátku patrné. Vybavujete-li kuchyni od úplného základu, stojíte sice před velmi nákladnou investicí, ale můžete si vše dokonale naplánovat – kde budete mít suroviny a v čem, kde se bude nacházet nádobí a jak bude uložené. Svým původním plánům přizpůsobíte i samotný návrh kuchyně, která musí být vždy podle Vašich vlastních představ a snů.

Buďte nekompromisní

Plánujete-li reorganizaci kuchyně, některé části místnosti prostě stojí zato jednou za pár let přeskládat, pokud na svém dosavadním místě zavazí nebo je zkrátka a dobře na tom či onom místě už nepotřebujete, měli byste učinit první a naprosto zásadní krok. Vyhoďte všechny věci, které už nepotřebujete a vyčleňte věci, které používáte opravdu jen zřídka. Jakmile budete mít dvě základní hromádky nádobí a kuchyňských pomocníků před sebou, uděláte si i daleko snáze představu o tom, kam je uložit a zda se Vám vše na vymyšlené místo vejdou.

Velmi praktické a zároveň pěkné na pohled jsou sklenice s víčky, do kterých je možné uložit různé druhy potravin. Věřte že ať již zelenina, domácí džem či jiné suroviny potřebné míti po ruce, budou vypadat ve sklenicích lépe, než-li ve svých původních obalech

V minulosti zajišťovaly v bytech prostor pro potraviny chladné spíže, ale ty jsou dnes spíš výjimkou. Kuchyně je tak jediným místem pro uložení potravin a na to je třeba myslet. Pokud máte vyčleněno, můžete začít se skládáním běžně používaného nádobí na své místo. Věci, které používáte denně, jako jsou talíře, hrnky, sklenice, příbory nebo misky byste měli uložit tak, aby bylo nádobí neustále k dispozici a navíc po ruce. Jakmile budete mít uloženy základní věci, můžete se pustit do těch méně používaných – plechy na pečení, které vytahujete jen dvakrát do roka nebo kuchyňští roboti, jejichž služeb využíváte rovněž jen zřídka. Uložíte-li věci v kuchyni co možná nejvíc prakticky, možná se na konci svého počínání budete až divit, kolik místa Vám nakonec ještě v kuchyni zůstalo. Velmi praktickými pomocníky jsou různé otáčecí stojany na koření, různé druhy olejů nebo octů, které by za normálních okolností zabrali v kuchyni až příliš moc místa. Když navíc vsadíte na elegantní a dobře vypadající stojan, nebude rozhodně ničemu vadit, že je přítomen přímo na kuchyňské lince, kde budete mít veškeré ingredience ihned po ruce.

Máte v kuchyni tak málo místa, že si opravdu nevíte rady s uložením běžně používaných potravin, jež se nevejdou do menších dóz, sklenic a vůbec na žádnou poličku? Vyzkoušejte praktické a stohovatelné úložné boxy na zeleninu nebo objemnější potraviny