kuchyně · recepty

Čtyři doma vyrobené dárky na poslední chvíli

Stále vám chybí nějaký ten vánoční dárek? Někdy se stane, že zkrátka nevíme. Obzvlášť pokud jde o vzdálenější rodinu, šéfovou nebo třeba kolegy v práci. Pokud je nechcete odbít jen tak něčím, mám pro vás dnes 4 tipy na doma vyrobené dárky, které zvládnete vytvořit i na poslední chvíli.

Pro mlsné jazýčky nebo pekaře začátečníky

čokoládové diy muffiny

I ti největší pekaři-začátečníci si doma zvládnou upéct tyto jednoduché čokoládové muffiny. Kus práce odvedete vy, tudíž na ně zbyde jenom to, aby ingredience ze sklenice smíchali v požadovaný okamžik s mlékem, vajíčky a olejem, naplnili výsledným těstem formičky a muffiny upekli. A pak záleží už jen na vás, zda obdarovanému ke sklenici zakoupíte i plech nebo košíčky na muffiny a sestavíte tak kompletní muffinovou výzbroj.

Co budete potřebovat:

  • 1 větší uzavíratelnou sklenici
  • tvrdý papír a šňůrku na cedulku s návodem
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g čokoládových pecek nebo nasekané čokolády
  • 50 g kakaa

Pečící prášek zamíchejte do polohrubé mouky. Sklenici naplňte střídavě jednotlivými ingrediencemi tak, abyste vytvořili vrstvený efekt. Čím víc si s tímto krokem pohrajete, tím bude výsledný dárek krásnější. Ke sklenici připojte cedulku s následujícím návodem a máte hotovo.

Čokoládové muffiny

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 180 ml mléka
  • 130 ml oleje

Postup:

Ve velké míse prošlehejte vejce s mlékem, přilejte olej a nakonec postupně vmíchejte celý obsah sklenice. Promíchejte a výsledným těstem naplňte košíčky nebo plech na muffiny maximálně do výšky 1 cm od vrchního okraje. Muffiny se při pečení ještě zvětší a nabudou. Pečte cca 30 minut na 180 stupňů.

Pro milovníky Vánoc a upcycle

vánoční hvězdy z prádelních kolíčků

Upcycle je termín, který se řadí k postmodernímu pojetí světa. Jeho cílem je přeměna starých a nepotřebných produktů na produkty s vyšší užitnou hodnotou, než jakou měl původní výrobek. Ve svém jádru je tento způsob přeměny produktů o úroveň výše nad recyklací.

Ale dost teorie. S těmito hvězdami z prádelních kolíčků zkrátka potěšíte všechny ty, kdo rádi zdobí o Vánocích své domovy a zároveň milují neotřelé dekorace. Nejlépe vypadají hvězdy zavěšené v oknech, ale hodit se budou třeba i na vánoční stromeček.

Na výrobu vánočních hvězd budete potřebovat:

  • dřevěné kolíčky na prádlo (ty opravdu staré a opotřebované budou mít navíc krásnou patinu)
  • tavnou pistoli
  • šňůrku na zavěšení

a dále (není potřeba)

Jednotlivé kolíčky nejdříve rozeberte a odstraňte kovový spoj. Každý kolíček následně spojte tavnou pistolí k sobě rovnou stranou (půjde to i s Herkulesem nebo jiným kvalitnějším lepidlem). Na jednu hvězdu potřebujete 8 slepených kolíčků, které následně spojíte uprostřed do tvaru hvězdy. Nechte dobře zaschnout, přivažte šňůrku ve vybrané barvě a máte hotovo. Hvězdy můžete nakonec ještě obarvit, ale i přírodní jsou krásné.

Pro masožravce

vepřové rillettes

Tuto masovou směs připravuju o Vánocích pravidelně pro mužskou část rodinného osazenstva. U žádného masožravce s ní nemůžete šlápnout vedle. Jedná se o dokonalou pochoutku původem z Francie, kterou však zvládnete připravit i sami doma. Příprava Rillettess je jednoduchá, avšak vyžaduje opravdu dlouhou dobu vaření. Doporučuju si její výrobu naplánovat ideálně na víkend nebo na dobu, kdy vám může na plotně nerušeně bublat i několik hodin.

Na Rillettes budete potřebovat:

Postup:

Maso nakrájejte na kostky o velikosti cca 2 cm. Vložte jej do hrnce (ideální je litinový se silným dnem), zasypte solí a lehce opečte. Po opečení zalijte vínem a nechte asi hodinu probublávat. Po hodině ztlumte teplotu na nižší stupeň, přidejte sůl, pepř, kmín, popřípadě další zvolené koření, zakryjte poklicí a nechte pozvolna vařit 3 hodiny. Občas promíchejte a v případě potřeby dolijte vodou. Po uplynutí této doby by se mělo maso už krásně rozpadat. Pokud máte více času, klidně dopřejte Rillettes ještě další hodinu nebo dvě na plotně. Rozhodně mu to neublíží. Nakonec směsí naplňte čisté sklenice vypláchnuté horkou vodou. Směs zakonzervujete tím, že horní vrstvu pomazánky zalijete větší vrstvou tuku tak, aby bylo všechno maso ponořené. Rillettes vydrží v lednici v pohodě 2-3 týdny. Pokud byste chtěli jeho životnost ještě prodloužit, můžete ho klidně zavařit.

Pro všechny

vánoční sirup

Článek o domácím vánočním sirupu jsem psala už na začátku Adventu. Hodí se nejen do svařeného vína, díky kterému zkrátíte jeho přípravu zhruba na 3 minuty, ale chutnat bude obdarovanému i v čaji, kávě nebo jen samotný, zalitý horkou vodou s citrónem. Domácí sirup ocení prakticky každý, kdo si sladí své oblíbené nápoje a má rád vůni vánočního koření.  Recept na něj najdete v tomto článku.

Komentáře k příspěvku

avatar
  Přihlášit k odběru  
Upozornit na