kuchyně · recepty

Cibulová marmeláda je neodolatelná pochoutka k masům i sýrům

Cibulová marmeláda (nebo-li cibulové “čatní”) je delikatesa, kterou ozvláštníte každou grilovačku s přáteli nebo rodinný nedělní oběd. Hodí se k hlavním pokrmům, k masům, sýrum, bramborám i zelenině. Stejně tak si ji můžete namazat na chleba ke snídani nebo večeři. A úplně nejraději ji u nás doma máme v hamburgrech, které doladí ke gastronomické dokonalosti!

recept na cibulové chutney

Využijete ji zkrátka na milion způsobů. Jídlu dodá šmrnc a její příprava je (pokud pomineme vyplakané slzy u krájení cibule:) velmi jednoduchá. V lednici vám pak vydrží asi 2 měsíce (a pokud ji zavaříte tak ještě déle). Proto se jí nebojte udělat rovnou větší množství! Použít můžete červenou i klasickou cibuli. Červená cibule však narozdíl od bílé dodá marmeládě neodolatelnou sexy barvu.

Ingredience:

(na cca 1300 g marmelády)

– 2 kg červené cibule

– 10 lžic třtinového cukru

– 8 snítek tymiánu

– 2 lžičky himalájské soli

– 1 lžička pepře

– 5 stroužků česneku

– 300 g portského vína

– 80 g vinného octa

– 5 lžic olivového oleje na smažení (Pomace)

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na kolečka o šířce asi 5mm. Do hrnce nalijeme olivový olej, vložíme cibuli a osmažíme ze všech stran (při tomto množství to trvá asi 15 minut).
  2. Cibuli zasypeme cukrem, přidáme koření a necháme na mírném ohni zkaramelizovat. Poctivě mícháme, jelikož v této fázi se má marmeláda tendenci připalovat. Opékáme dalších 15 minut (pokud máme větší množství cibule tak i déle).
  3. Nakonec přilijeme portské víno, vinný ocet a vaříme dalších 20 – 30 minut (při větším množství čas opět přidáme, můžeme prodloužit až na 1 hodinu vaření). Pomalé a dlouhé vaření je právě to, co povznese obyčejnou cibuli do chuťového nebe. Avšak cibule by měla zůstat ve finále vždy na skus a neměla by vám změknout do úplného blátíčka. Vařte tedy zhruba do té doby, dokud se neodpaří asi polovina tekutiny a marmeláda krásně zhoustne a ztmavne. 
  4. Ještě horkou marmeládu nalijeme do čistých a vyvařených skleniček, překlopíme vrškem dolů a necháme zcela vychladnout. Takto uvařená vydrží v lednici asi 2 měsíce. Pokud chcete trvanlivost marmelády ještě prodloužit, můžete ji zavařit.

Tip: Cibulová marmeláda se skvěle hodí i jako „jedlý dárek“. Já ji vařím pravidelně před Vánoci a pak s ní obdarovávám mužskou část rodiny. Je totiž nepostradatelným chuťovým doplňkem k masu a paštikám. A to muži rádi! 

cibulové čatní recept
Pokud cibulovou marmeládu chcete darovat jako „jedlý dárek“, zvolte skleničky s okrasným víčkem. Nebo ty obyčejné co najdete doma ozdobte kusem látky a stužkou. Zboku sklenic pak nalepte okrasné samolepící etikety na které napíšete, jaká dobrota se ukrývá uvnitř.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..