recepty

Čas malebných procházek a vynikajících koláčků

Říjen právě odstartoval a my můžeme být svědky toho, jakým umělcem může příroda být. Neboť tolik překrásných barev, které má podzim ve své paletě opravdu v jiné roční období obdivovat nemůžeme. Kdo chce své baterky před zimou dobít, právě teď je správný čas na procházky v prosluněných barevných odpoledních hodinách. Musíme uznat, že rána už bývají velice chladná, proto doporučujeme naplánovat si den dopředu, abychom i byť jen krátkou odpolední či podvečerní procházku stihli. Bude se nám nejen lépe spát, ale také načerpáme pozitivní energii, kterou v chmurnějších listopadových dnech zcela nepochybně využijeme.  

Čas strávený v lese je balzámem nejen pro tělo, ale i duši. 

Nejoblíbenějšími místy pro vycházky zůstávají lesy, kde právě vrcholí houbařská sezóna a na své si přijdou i milovníci přírodních dekorací, pro které jsme vás inspirovali v článku minulém. Kdo nehledá houby ani šišky, najde v malebných lesích i jiné cennosti jako je klid, krása a hlavně relax. Dalším bonusem je samozřejmě i pohyb, který naše tělo i duše ocení.  

Co takhle spojit říjnové výšlapy s nějakou vydatnou dobrotou? Když říkáme dobrotou, myslíme tím opravdu DOBROTOU. Tento měsíc pro vás máme totiž recept na ty nejluxusnější koláčky, na kterých nemůže nic pokazit ani ten, kdo se bojí kynutého těsta jako čert kříže. Je totiž velmi jednoduché na přípravu, bez nutnosti zakládání kvásku, čekání na vykynutí a výborně se s ním pracuje.  

Když si naše koláčky napečete a po návratu z malebné procházky vás budou čekat doma, nezbývá nic jiného, než si k nim udělat kafe nebo čaj a požitek z povedeného dne jen znásobit.  

Když jsme slibovali, že to bude jednoduché, tak jsme nepřeháněli. Vyzkoušejte tento recept s námi a sami posuďte.  

Na těsto budeme potřebovat:  

  • 500 g hladké mouky 
  • 3 lžíce krupicového cukru 
  • 1 balíček kvasnic  
  • 120 ml mléka 
  • 3 žloutky (nebo 2 celá vejce) 
  • 1 hera nebo máslo  
  • Špetka soli

Náplň:  

  • 1 tvaroh v kostce 
  • 1 celé vejce 
  • Moučkový cukr dle chuti 
  • Dále dle libosti použijeme jako náplň povidla, marmeládu nebo ovoce. My jsme použili meruňkovou marmeládu a ovoce z mrazáku (borůvky, rybíz a angrešt)

Posyp:  

  • 200 g polohrubé mouky 
  • 100 g másla 
  • 100 g krupicového cukru 

Na polití budeme potřebovat rozpuštěné máslo, rum a vanilkový cukr. Zde záleží poměr na vaší chuti.  

Postup:  

  • Máslo nebo heru rozpustíme a poté jednoduše smícháme všechny uvedené suroviny dohromady. Vymícháme si hladké těsto, které můžeme nechat chvíli v teple kynout, ale není to nutností. S těstem se velmi dobře pracuje a doslova nám kyne pod rukama.  
  • Než se pustíme do práce s těstem, připravíme si tvarohovou náplň smícháním kostky tvarohu s celým vejcem a cukrem dle chuti. Zároveň si v tuto chvíli můžeme připravit drobenku z másla, mouky a cukru. 

  • Jakmile máme tvaroh umíchán a drobenku taktéž připravenou, můžeme se pustit do práce z těstem. To si vyklopíme na lehce pomoučenou pracovní desku a rozdělíme těsto na zhruba 40 menších kuliček. Kdo chce koláče větší, může si jich připravit samozřejmě méně.  

  • Abychom nemuseli koláčky složitě balit a bát se toho, že nám náplň někudy vyteče, použijeme jednoduchý trik s panákovou čtvrtkou. Do každé kuličky uděláme dnem důlek, do kterého pak budeme dávat nejprve tvaroh smíchaný s vejcem a poté už další náplň dle libosti a zasypeme drobenkou.  

  • Naplněné koláčky přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme na 180°C dozlatova zhruba 25 minut. 

  • Po vytažení z trouby ihned poléváme rozpušteným máslem s rumem a vanilkovým cukrem.  

  • Přejeme vám dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..