kuchyně · recepty · zdraví

7 rad, jak vykouzlit skutečně chutný zeleninový salát

Zeleninový salát je sice zdravé, ale u mnoha lidí stále ne příliš oblíbené jídlo. A není se čemu divit. Kvalita salátu v bistrech, jídelnách a restauracích se často opravdu nevalná a zeleninový salát tak máme často spojený s něčím, na čem si jednak moc nepochutnáme a navíc nás to ani nezasytí.

A přitom stačí tak málo! Prozradím vám 7 tipů, jak se nejen smířit se saláty, ale dokonce z nich udělat oblíbené jídlo celé vaší rodiny. Protože kdy jindy než v létě si umíchat dobrý zeleninový salát a připravit si zdravé a tentokrát už i chutné jídlo doslova za pár minut?

tipy jak na salát

1. Výběr surovin

Dobrý salát začíná u kvalitních ingrediencí. Klasický zeleninový salát je často tak neoblíbený jen proto, že už nám tolikrát za život na talíři přistály suché či naopak přemokřelé, zvadlé ba dokonce nahnědlé a “blemcavé” salátové listy. V obchodě proto sahejte vždy jen po těch nejčerstvějších salátových listech.

Druhým klíčem k úspěchu je kombinace salátových listů. Samozřejmě můžete zvolit pouze jeden druh salátových listů.

Pokud však chcete vytvořit opravdu dobrý salát, tajemství těch nejlepších šéfkuchařů spočívá v kombinaci jednotlivých druhů salátových listů.

Ideální je nakombinovat hořké listy ( mezi ty patří například čekanka, rukola či roketa) s křupavými listy (ledový, římský, pak choi salát) a tzv. výplňovými listy (mezi ty patří saláty, které nejsou ani hořké ani křupavé jako například baby špenát, baby leaf, polníček nebo hlávkový či kadeřavý salát).

2. Skladování a mytí

Správné skladování je další krokem k úspěchu. Alespoň v případě, že salát z obchodu neputuje přímo na váš talíř. Salátovým listům přidáte na životnosti a udržíte je v top kvalitě, pokud je po příchodu z obchodu správně omyjete a vysušíte (viz. bod 3 ) a budete je skladovat v čisté plastové krabici v lednici. Tu nezavírejte, ale na její dno a následně nahoru na listy rozložte několik mokrých a vyždímaných papírových utěrek. To udrží salátové listy krásně vlhké a přitom nesmáčené několik dalších dní (maximálně však 3 dny). Papírové utěrky mají ovšem v lednici tendenci rychle vysychat a tak je dobré každý den utěrky opět navlhčit nebo vyměnit za nové.

Listy salátu neomývejte nikdy pod tekoucí vodou, ale ve vodní lázni (napuštěném dřezu nebo míse s vodou). Proud vody by totiž listy zbytečně poškodil a pohmoždil.

3. Pořiďte si odstředivku

Pokud to se saláty myslíte skutečně vážně, rozhodně vám radím pořídit si odstředivku na salát. Stojí pár korun a na kvalitu výsledného salátu má zásadní vliv. Omyté salátové listy je totiž potřeba před dalším použitím i skladováním pečlivě vysušit. A to hned ze 2 důvodů. Nevysušené salátové listy totiž velmi rychle podléhají zkáze. Druhým důvodem je to, že voda a olej se vzájemně odpuzují. A pokud chceme výsledný salát chutný, je potřeba aby se listy salátu co nejlépe spojily s chutí a konzistencí olejové zálivky. S odstředivkou máte výsledek zaručen a vystaráno doslova za pár minut. Odstředivku na salát najdete ke koupi i u nás na e-shopu.

odstředivka na salát
Odstředivka na salát není jen dalším zbytečným vybavením kuchyně, ale skutečným pomocníkem za pár korun, pokud si chcete opravdu pochutnávat celé léto na výborných salátech!

4. Netrhejte ale krájejte

I když jsme to viděli mnohokrát i u kuchařů v televizi, trhání salátových listů způsobuje jejich další mačkání a to zase následné měknutí a vadnutí listů. Při krájení proto raději než své ruce volte vždy ostrý nůž.

5. Vykouzlete křupavost a čerstvost

I částečně zavadnutým listům můžete vrátit vlhkost a křehkost. A to tím že do vodní lázně (do dřezu či mísy, ve které salát myjete) vložíte pár kostek ledu. Salátové listy tím doslova nakopnete a vrátíte jim vláhu, křehkost i živost.

6. Objevte kouzlo čerstvé salátové zálivky

Zapomeňte na kupované zálivky. Čerstvý salát si zaslouží čerstvou zálivku. Uvidíte ten rozdíl! K tomu abyste umíchali základní zálivku s názvem vinaigrette vám stačí 4 základní ingredience. Kvalitní olej, vinný ocet a sůl a pepř. Na 1/2 dcl oleje (nejlépe za studena lisovaného olivového či slunečnicového) přilijte do malé misky 1 lžíci octa a sůl a pepř podle chuti. Vyšlehejte malou metličkou do krémové zálivky. Tento základní recept můžete následně vylepšovat a ochucovat podle fantazie například kvalitní hořčicí, medem či javorovým sirupem a různými druhy čerstvých i sušených bylinek.

Zálivku následně nalijte na salát a jemně promíchejte tak, aby byly všechny listy pokryté jemným olejovým filmem.

7. Přidejte něco co vás zasytí

Pokud chcete ze salátu udělat hlavní jídlo a neslouží jen jako příloha, teď přichází na řadu další suroviny. Výsledný salát můžete na talíři doplnit například o rozpůlené vařené vajíčka, maso nakrájené na nudličky, opečení tofu či tempeh nakrájený na kostičky nebo další (klidně i pečenou) zeleninu či chlebové krutony. Možností je spousta a nejlepší je řídit se tím, co lednice (a roční období) zrovna dá.

Tak dobrou, křupavou a zdravou chuť!

chutný zeleninový salát tipy

Radka Vaňková
3 2 votes
Article Rating
Přihlášit k odběru
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments