recepty

Veganský rybízový strouhaný koláč

V dnešním článku se společně mrkneme na to, jak si upéct velice rychlý, jednoduchý a vynikající koláč, po kterém se utlučou nejen vegani. Ať už vy nebo někdo z vašich blízkých trpí na intoleranci laktózy, alergii na bílkovinu kravského mléka nebo vajec, je tento recept právě pro vás. Nejen že nepoznáte rozdíl mezi klasickou variantou z másla a vajec, ale zároveň odhalíte, jak zábavné, jednoduché a chutné je péct pouze ze surovin rostlinného původu.

Potřebovat budeme:

300 g hladké mouky

200 g rostlinného tuku + kousek na vymazání kulaté formy

100 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

citronová kůra z jednoho bio citronu

2-3 lžičky citronové šťávy

Zhruba 200 g ovoce: my jsme použili právě dozrávající rybíz, angrešt, a několik malin.

Postup:

  • Změklý rostlinný tuk smícháme s cukrem a prosátou moukou. Přidáme citronovou kůru a šťávu a vše důkladně promícháme.
  • Těsto dáme zhruba na půl hodiny odpočinout do chladničky.
  • Ovoce si omyjeme a necháme okapat. (Tip: lze použít i ovoce rozvařené, z mrazáku nebo ve formě marmelády)
  • Z těsta oddělíme 1/3 kterou vrátíme do lednice.
  • Zbylé 2/3 nastrouháme do předem vymazané kulaté formy a rovnoměrně rozprostřeme.

  • V dalším kroku naklademe ovoce

  • A nakonec nastrouháme zbylou 1/3 těsta

  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut na 170°C.
  • Koláč necháme vychladnout a poté krájíme a můžeme vychutnat.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..