recepty

To nejlepší jídlo k zakončení léta. Hovězí po burgundsku.

recept,hovezi po burgundsku
Hovězí maso je oblíbené pro svou nezaměnitelnou chuť. Pro silnou chuť omáček, kterou dlouhým vařením nebo pečením dokáže vytvořit. My jsme si pro Vás tentokrát připravili recept na hovězí maso dlouho pečené se zeleninou a věřte, že na tento gurmánský zážitek ještě dlouho nezapomenete

Možná tohle hlavní jídlo znáte, možná jste si na něj v kuchyni ještě netroufli nebo o něm dost možná slyšíte poprvé. Jedno je však jisté. Jakmile ho doma jednou připravíte, získá si v jídelníčku Vaší rodiny nezastupitelné místo a několikrát ročně ho určitě budete s radostí připravovat. Jde totiž o jídlo, které vyhovuje a chutná snad všem. Na své si v něm přijdou milovníci masa, silných zeleninových omáček a k chuti přijde i našim nejmenším, protože ve spojení s bramborovou kaší se budou všechny děti olizovat až za ušima.

kuchyne,blok,noze
Ostrých nožů není v žádné domácnosti nikdy dost. Když jsou navíc zasazeny do elegantního bloku z masivního dřeva, je zde velká pravděpodobnost dlouhodobé ostrosti čepele. S blokem s 5 noži Clou od nás už nebude problém s krájení a porcování té nejtvrdší zeleniny nebo ovoce

Budete potřebovat:

  • 1kg hovězího zadního
  • 100g slaniny
  • 1 větší mrkev
  • 1 řapík celeru
  • 100g celeru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500ml hovězího vývaru
  • 1 lahev červeného vína
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 100g másla
  • 2 bobkové listy
  • 1 snítka tymiánu a rozmarýnu
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • Sůl, pepř

Na dokončení, ozdobení:

  • 100g slaniny
  • 1 mrkev
  • 100g žampionů
  • 1 řapík celeru
  • 1 lžíce másla

Maso nakrájejte na kostičky – velikost si zvolte sami, jak to máte rádi, ale kostky by neměly být výrazně malé. Stejně postupujte se zeleninou, kterou je nutné dopředu očistit a nakrájet na kousky – oba dva druhy celeru, mrkev. Maso osolte, opepřete a rovnou zprudka orestujte na oleji, aby se dobře zatáhlo. Maso z hrnce vyjměte, dejte stranou a zarestujte oba dva druhy celeru, mrkev, česnek nakrájený na plátky i cibuli. Jakmile bude mít zelenina lehce zlatavou barvu, přidejte rajčatový protlak a ještě několik minut opékejte. Mezitím, co se opéká zelenina s protlakem, zapněte si troubu a předehřejte na 160-180 stupňů – respektujte vlastní zkušenost s troubou. Teď do zeleninového základu přilijte víno a nechejte ho postupně svařit zhruba na polovinu, postupně se začne odpařovat alkohol a to je právě to, čeho chcete docílit. Jakmile budete mít vína v hrnci jen asi polovinu, přidejte vývar, bylinky, bobkový list, osolte a opepřete, přidejte zarestované maso a hned s tím pod pokličku a do trouby. Průběžně v troubě promíchejte, maso se musí dusit zhruba 2-3 hodinky.

kuchyne,odpadkovy sberac,na dvirka
Tohoto pomocníka si nebudete moct vynachválit, to Vám můžeme zaručit. Díky němu totiž nebudete muset s každým drobným odpadem odcházet k odpadkovému koši, odpadkový sběrač lze snadno zachytit za jakoukoli kuchyňskou skříňku. Slupky a různé drobečky tak budete moct jen jedním tahem stáhnout z linky

Že je jídlo hotové, poznáte velmi snadno. Masíčko bude krásně měkké a bude se doslova rozpadat. Teď Vás čeká trošku zdlouhavý a pro některé kuchaře nepříjemný proces, ale máte hned dvě možnosti, jak dále postupovat. Jedno je jisté. Omáčku je nutné přecedit a maso vyjmout bokem. A právě teď nastávají ony dvě možnosti, jak dále postupovat. Buď je možné do omáčky jen vmíchat lžíci másla, omáčka se tak zjemní a mírně zhoustne. Nebo se pustíte do trošku zdlouhavějšího procesu a vytáhnete všechno koření a bylinky, zeleninu rozmixujete ponorným mixérem a následně jen tak vmícháte do omáčky. Získáte tak silnou zeleninovo – masovou omáčku, po které se na talířích jen zapráší. Ale jak říkáme, jaký postup zvolíte, záleží čistě jen na Vás. Jakmile bude omáčka hotová, vraťte do ní maso a na lžíci másla si orestujte zprudka slaninu, na proužku nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a žampiony na větší kousky. Nezapomeňte si dopředu připravit brambory na kaši, hovězí maso na tento způsob je ale vynikající i se šťouchanými bramborami. Hotové maso podávejte s kaší, zdobené restovanou křupavou zeleninou.

kuchyne,krajec,bylinky
Sekání bylinek není nic moc jednoduchého, spíš naopak. K sekání bylinek jsou prodávány různé pomůcky, které ale zpravidla neposkytnou takovou rychlost přípravy nebo je pak velikost bylinek spíš k pláči. Bylinky Vám v kuchyni naseká náš kráječ na bylinky, který má hned pět paralelních čepelí