recepty

Tipy na vánoční cukroví z červené řepy

Pečení vánočního cukroví je zpět a pokud chcete letos vyzkoušet něco nového, méně tradičního, a přitom i zdravého, máme recept právě pro vás.

Tentokrát je řeč o červené řepě a jejím pestrém využití v našich kuchyních nejen v souvislosti s pečením cukroví. Protože se v domácnostech v tomto období slovo cukroví hned vedle dárků skloňuje a vyhledává asi nejčastěji, přinášíme vám spolu s receptem na dvě nevšední řepové sladkosti i jeden tip, jak našim trávicím soustavám odlehčit a dodat organismu v posledním měsíci roku dost potřebných živin. V červené řepě jich totiž najdeme opravdu významné množství, nebojte se tedy s námi vyzkoušet následující tři recepty na vábivé růžové vánoční cukroví, i na a vitamíny nadupanou řepovou pomazánku. O tom, že je vhodné ji přidávat do smoothie snad psát nemusíme. 🙂

Proč zařadit do svého jídelníčku červenou řepu?

  • Obsahuje vitamín C, vitamín B, draslík, hořčík, kyselinu listovou, železo, vlákninu, mangan, fosfor, měď a betacyaniny
  • Snižuje krevní tlak
  • Příznivě působí na kardiovaskulární systém
  • Pomáhá při chudokrevnosti a krvetvorbě
  • Ulevuje játrům
  • Potlačuje záněty
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Má protirevmatické účinky
  • Je plná antioxidantů, které nás chrání před chronickými onemocněními
  • Udržuje náš mozek fit
  • Žádoucím způsobem zpomaluje vstřebávání glukózy, tím je vhodná pro diabetiky
  • Obsažená vláknina podporuje činnost střev
  • Je zásadotvorná a chrání náš organismus před překyselením
  • Zlepšuje dokonce koncentraci a organizační schopnosti

RAW kuličky z červené řepy

Budeme potřebovat:

  • 140 g syrové červené řepy
  • 100 g datlí
  • 50 g strouhaného kokosu + kokos na obalení
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • pár kapek citronové šťávy
  • špetka soli

Postup:

Postup a celá příprava je velmi snadná. Do mixéru nasypeme datle a jemně nastrouhanou řepu, přidáme špetku soli, kokosový olej a trošku citronové šťávy. Vše spolu důkladně rozmixujeme na kaši. Nakonec přimícháme kokos. Už nemixujeme! Pokud by byla směs řídká, přidáme kokos. Směs vložíme asi na půl hodinky do lednice, aby ztuhla a poté z ní tvarujeme kuličky, které následně obalíme v kokosu.

Sušenky z červené řepy

Tyto unikátní sušenky svou růžovou barvou perfektně doladí výběr cukroví na vašem tácu. A opět se jedná o velice jednoduchou záležitost skládající se jen z několika mála surovin.

Potřebovat tedy budeme:

  • 130 g uvařené řepy
  • 220 g hladké špaldové mouky pro zdravější variantu
  • 100 g másla
  • 50 g cukru krystal (lze ubrat)

Postup:

Nejdříve řepu zcela rozmixujeme na kaši. Přidáme rozpuštěné máslo a ještě promixujeme. Následně vmícháme ke směsi cukr a mouku. Těsto vypracujeme, mělo by být vláčné a lehce gumové konzistence. V případě potřeby přidejte ještě trochu mouky. S těstem by se vám mělo dobře pracovat. Nechte chvíli odležet a poté vyválejte na plát o tloušťce cca 5mm. Vykrájejte libovolné tvary a nepečte déle než 10 minut při teplotě 180°C na horkovzduch.

Vitamínová pomazánka z červené řepy

Máte obavy, že budete i při tom všem zdravém cukroví tak jako tak přeslazeni? Máme pro Vás jako bonus recept na třetí řepovou záležitost a sice velice jednoduchou pomazánku, která Váš organismus nakopne a dodá mu energii a živiny.

Potřebovat budeme:

  • 250 g vařené nebo pečené červené řepy
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 50 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

Vařenou nebo pečenou řepu nastrouháme najemno. Smícháme ji s nasekanými vlašskými ořechy a přidáme česnek, jogurt a majonézu. Osolíme, opepříme a necháme zhruba hodinu uležet v lednici.

Podáváme s celozrnným pečivem nebo kvalitním kváskovým chlebem. A pokud se vám líbí náš bílý ubrus, který jsme na fotkách použili, můžete si ho také pořídit z našeho e-shopu.

Dobrou chuť.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..