zdraví

Síla jarních bylinek 

Jaro je již v plném proudu a na zahradách i ve volné přírodě můžeme nalézt opravdové poklady přírody, léčivé bylinky. V jarních dnech je jejich síla nejmocnější a kdo si chce po zimě co nejdříve zlepšit kondici, nebo si dopřát očistnou kůru a udělat něco pro své zdraví, či si bylinky nasušit do zásoby na léčení nemocí a neduhů, má jedinečnou šanci ke sběru právě teď. Rádi bychom vás ke sběru inspirovali, proto jsme si připravili krátký článek o tom, které tři bylinky, které běžně najdeme v našich zahradách, se vyplatí ještě ke konci dubna, případně na přelomu května, nasbírat. 

Několik zásad ke sběru bylinek 

  • Sbíráme jen ty, které dobře známe. 
  • Začátečníkům doporučujeme nahlédnout do kapesního herbáře. 
  • Květy, nať či listy sbíráme nejlépe v poledne. 
  • Kořeny pro změnu ráno nebo večer. 
  • Bylinka by měla být za sběru suchá a zdravá, ne povadlá. 
  • Obsah účinných látek hledáme v bylinkách v plném rozkvětu. 
  • Kořeny sbíráme na jaře, nebo až na podzim, zkrátka v době vegetačního klidu. 
  • Bylinky nesbíráme do mikrotenových pytlíků, aby se nezapařily – vhodné jsou papírové nebo plátěné. 
  • Sbíráme pouze na neznečištěných místech.  
  • Nesbíráme bylinky plesnivé, nahnilé či napadené škůdci. 

Sedmikráska 

Sedmikráska jako jedna z prvních bylinek hlásí příchod jara a je jednou z nejužívanějších při jarním pročištění organismu. Má v sobě spoustu minerálních látek, organických kyselin a velice cenný inulin. Čistí krev, velmi výrazně podporuje činnost jater a žlučníku. Působí hojivě i protizánětlivě a perfektně se hodí jako podpůrná léčba při kašli a potížích s dýchacími cestami, neboť má výbornou schopnost odhleňovat. Nelze opomenout i její schopnost odvodňovat, proto je doporučována při problémech s močovými cestami a ledvinami. Zevně se osvědčuje na kožní problémy a problematickou pleť.  

Na pročištění organismu se doporučuje sníst 10 čerstvých sedmikráskových kvítků denně. Výborně také chutnají v různých salátech, pomazánkách a nebo jako ozdoba dortů s dezertů. Jen se před konzumací ujistíme, že sběr probíhá v čistých lokalitách.  

Sedmikrásky sbíráme a sušíme taktéž do čajových směsí.  

Kopřiva  

Další bohyně, kterou můžeme na zahradě najít, má poněkud pálivý název Kopřiva, přezdívána též jako bylinný multivitamin. Jednou jedna významná bylinkářka pronesla, že kdyby lidé věděli, jak moc je léčivá, pěstovali by už jen kopřivu. Bohužel se na ni stále ještě nahlíží jako na nepříjemný plevel, který je třeba vymýtit.  

Na jaře sbíráme mladé listy, které obsahují velmi cenné látky a vitamíny. Z těch nejdůležitějších můžeme jmenovat například vitamíny skupiny B1 a B6, draslík, vápník, železo, hořčík, zinek a spousta dalších.  

Kopřiva v sobě ukrývá spoustu benefitů pro ženy. Zmírňuje křeče a bolestivou menstruaci, upravuje menstruační cyklus, podporuje plodnost a tvorbu mateřského mléka. Je podpůrným prostředkem při těhotenské cukrovce, jelikož výborně snižuje hladinu cukru v krvi. A popíjení kopřivového čaje po porodu dodá ženě tolik potřebné železo.  

Kopřiva je výjimečná bylinka, o které by se dalo psát velmi rozsáhle. Pozitivně působí při jarním detoxu a má silné regenerační účinky. Zlepšuje celkový stav organismu a posiluje imunitu.  

Konzumovat kopřivu můžeme ve formě čaje, nebo opět nasušit na období, kdy nebude v zahradě dostupná, případně přidat do polévek, nádivek, či si z ní uvařit přílohu na způsob špenátu. Můžeme sbírat a sušit i semínka. 

Pampeliška 

Pampeliška je další krásná rostlinka, která v dubnu vykoukne ze země. Díky svému vysokému obsahu minerálů a vitamínů je právě v tomto období výborným pomocníkem proti jarní únavě, pročišťuje krev, podporuje funkce jater, trávicích orgánů a konzumace listů se doporučuje při zácpě. Benefitů pro lidské zdraví skýtá opravdu nespočet. Využitelná je celá, od kořenu až po květ. Kořen i listy sbíráme v době, kdy rostlina nekvete. Nahořklé, cennými látkami nabité listy přidáváme do salátů. Je velmi podobná rukole, takže je můžeme přidat i do různých sendvičů nebo k dozdobení jednohubek a slavnostních táců. Je také více než vhodné přidávat listy do smoothie nápojů.  

Věděli jste, že čerstvé listy pampelišky mají dvakrát vyšší obsah železa než špenát? 

Pampeliškový kořen je vedle detoxikačních účinku také významným pomocníkem v boji proti rakovině. Můžeme si jej po důkladném omytí od zeminy a nakrájení na menší kousky nasušit (max. do teploty 40°) a uskladnit v utěsněné nádobě, nebo jej např. chroupat jen tak syrový.  

Květy pampelišky zaléváme horkou vodou a získáme výborný čaj. Doporučuje se zalít ca 8 květů 350 ml vody a nechat zhruba 5 minut louhovat.  

Z květů se také tradičně vyrábí oblíbený pampeliškový med, do kterého se dá přidat nejedna bylinka ze zahrádky. Dle libosti a dostupnosti můžeme nechat  louhovat spolu s květy například meduňku či tymián.  

Pampeliškový med:  

Na 4 sklenice budeme potřebovat: 

  • 300 květů  
  • 1 citron 
  • 1 pomeranč 
  • 1 l vody 
  • 1 kg třtinového cukru 
  • Bylinky dle chuti 

Postup 

Ve studené vodě květy propláchneme, abychom se zbavili nečistot a broučků. Nasypeme je do hrnce, přidáme šťávu z citronu a pomeranče, pomerančovou kůru, vodu a případné bylinky na ovonění. Deset minut vše společně povaříme, necháme vychladnout a v chladu s temnu necháme den odstát. Za 24 hodin nálev scedíme, přidáme cukr a znovu zahříváme. Vaříme zhruba 30 minut do ztuhnutí, neboli tažení o medové konzistenci. Med rozlijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..