kuchyně

Konec léta je tu a s ním i lahodné dýně

Máte chuť si upéct pravý americký dýňový koláč? My jsme si pro Vás připravili recept, podle kterého dosáhnete toho nejlepšího koláče ze všech. Obsahuje totiž celozrnnou mouku, která je pro přípravu tohoto koláče ta nejlepší. Zkuste se do toho pustit a nezapomeňte nás informovat o výsledku

Na dýni se snad těší úplně všichni. Na trhu se obecně pohybuje několik různých druhů dýní, každá z nich je přitom vhodná pro trošku jiné vaření. Na pečení, pro sladké dezerty, se nejvíc hodí hlavně dýně máslová, která po tepelné úpravě získá sladkou máslově oříškovou chuť. Uvidíte, že si sladké recepty z dýně zamilujete.

My už jsme se dýni jednou věnovali a přinesli jsme Vám různé recepty. Rovněž jsme se zaměřili i na základní rozdělení dýní – Dýně – největší podzimní lahůdka, takže to nebudeme už déle protahovat a pustíme se rovnou do vaření!

Dýňový koláč se skořicovou šlehačkou

Budete potřebovat:

  • 1 dýni Hokkaidó
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • Muškátový oříšek
  • 4 vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 100 g zakysané smetany
  • Sůl, sušený zázvor
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • Skořice, skořicový cukr

Klidně si můžete hned ze startu nechat rozehřát troubu na 180 stupňů, protože postup je velmi rychlý, takže budete mít těsto v troubě co nevidět. Dýni si ze všeho nejdřív očistěte, zbavte ji slupky i semínek, nakrájejte na kostky a položte na pečící papír. Dýni stačí v troubě péct asi dvacet minut, pak je krásně měkká. Upečenou dýni dejte vychladit, odložte si 250 g dýně – ze zbytku je možné připravit polévku nebo si ji odložte na jiný recept. Dýni rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou na co nejjemnější kaši. Připravte si misku, kde smícháte mouku, prášek do pečiva, špetku soli, skořici, zázvor a muškátový oříšek. V druhé misce si vyšlehejte celá vejce společně s cukrem a postupně přidávejte dýni, zakysanou smetanu a směs z mouky a koření. Formu na koláč vymažte tukem a můžete se rovnou pustit do pečení, které zabere zhruba půl hodinky. Hotový koláč je nutné nechat vychladit a mezitím, co bude koláč chladnout, začněte pracovat na šlehačce, do které nakonec nasypte lžíci celé skořice. Hotovou šlehačku dejte na vrch celého chladného koláče a podávejte posypané skořicovým cukrem.

Tento dýňový koláč je nejlepší péct v kulaté formě, nejlépe o průměru 24-26 cm. Pořiďte si domů takovou, která bude Vašim největším pomocníkem i při pečení náročnějších koláčů nebo dokonce dortů. Nikdy nevíte, kdy budete mít příležitost k pečení něčeho složitějšího

Čokoládovo-dýňový cheesecake

Na tento recept se perfektně hodí dýně máslová, která má velmi lahodnou chuť. Tento cheesecake si zamilují všichni, kdo nemají příliš v oblibě klasický cheesecake. Tohle je totiž trošku něco jiného a navíc poměrně zdravého.

Budete potřebovat:

  • 1 balení sušenek Bebe
  • 4 lžíce změklého másla
  • 230 g smetanového sýru
  • 200 g krupicového cukru
  • 250 g dýňového pyré
  • 3 vejce
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce dýňového koření
  • 150 g čokolády

Ze všeho nejdřív si musíte připravit spodní korpus, který bude celý zhotoven z Bebe sušenek. Jde o poměrně jednoduchý základ na dorty a koláče, který se stal velice populárním. Bebe sušenky si rozdrťte ve větší misce a přidejte k nim změklé máslo. Vše společně pak namačkejte do dortové formy a zapékejte v troubě na 180 stupňů po dobu asi patnácti minut. V době, kdy se bude v troubě péct korpus, se můžete pustit do zbytku koláče. Sýr vyšlehejte dohladka společně s cukrem, dýňovým pyré, vejci, kořením, moukou a špetkou soli. Dýňovou směs nechejte chvíli odpočinout při pokojové teplotě a mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Na těsto z Bebe sušenek teď nalijte dýňové těsto a do něj spirálovitě nalijte čokoládu. Vše můžete ještě lehce promíchat špejlí, aby se vytvořilo požadované mramorování. V troubě pečte ještě asi čtyřicet minut.

Pečící, krájecí i servírovací. Všechny tyto funkce hravě zastane právě tato silikonová forma se skleněným dnem, která v kuchyni nemůže chybět. V troubě v ní upečete vynikající koláče, silikon pak stačí jen lehce odstranit a můžete rovnou krájet. Žádné přendávání upečeného korpusu se nekoná

Pumpkin Pie – americká klasika

Není snad nic američtějšího, než tradiční dýňový koláč. Víte, jak se připravuje ten pravý Pumpkin Pie, který chutná přímo božsky? Pojďte si ho společně s námi upéct!

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g mouky (150g polohrubé a 100g celozrnné)
  • Kůra z jedné poloviny citronu
  • 125 g másla
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na náplň:

  • 1 větší hrnek dýňového pyré (max. 250 g)
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce Créme fraiche nebo zakysané smetany
  • 1 hrst ořechů
  • šťáva z půlky citronu
  • malá lžička skořice
  • hrst sušených meruněk

První krok je těsto, kterého dosáhnete smícháním všech suchých ingrediencí na těsto. K nim postupně přidejte změklé máslo, vejce a na pracovní desce ze všeho propracujte těsto, které je nutné nechat odpočinout v chladu alespoň do doby, než bude hotová dýňová náplň – cca 30 minut. Do větší misky dejte dýňové pyré, ke kterému postupně přidávejte javorový sirup, med, skořici, šťávu z citronu a dvě lžíce Créme fraiche – pokud nemáte, můžete použít obyčejnou zakysanou smetanu. Promíchejte, přidejte dvě vejce a vše vyšlehejte do hladkého krému bez hrudek. Vymažte si máslem koláčovou formu a vložte těsto. Prsty byste měli vytvarovat vyšší okraje a na několika místech byste jej měli lehce propíchnout vidličkou. Překrájejte na kousky sušené meruňky, nasekejte nebo namelte ořechy a přidejte k těstu po celé ploše. Vše zalijte dýňovou polevou a pečte na 180 stupňů po dobu čtyřiceti minut. Koláč průběžně kontrolujte.

Nemáte v čem smíchat ingredience? Nebo jen potřebujete nové misky, ve kterých budete servírovat různé druhy kaší či ovoce a zeleninu? Ty naše puntíkové budou na každý rodinný stůl tím nejlepším