kuchyně

Jak si vyrobit domácí bezový cukr?

 

Bezová sezóna je v plném proudu, spousta z nás květy bezu černého sbírá, suší je na čaj, vaří sirupy, nebo se pouští do přípravy bezové limonády, vína či dokonce octa. Někteří jej pro změnu smaží v těstíčku nebo vyrábí vlastní med. Znáte však bezový cukr? Ne až tak rozšířenou variantu uchování nejen cenných látek, ale také chuti? V dnešním článku popíšeme jeho přípravu, na které není nic složitého.

Využití černého bezu je pestré a zároveň dvojího charakteru: na bezu si nejen velmi pochutnáme, ale zároveň do těla dostaneme cenné látky jako je vitamín C, rutin, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny nebo dokonce antibakteriální složky.

Na co je černý bez dobrý?

  • Uvolňuje zahlenění
  • Pomáhá při nachlazení
  • Podporuje vypocení
  • Pomáhá při rýmě a zánětu průdušek
  • Ničí hnilobné bakterie
  • Má močopudný a projímavý účinek
  • Zpomaluje proces stárnutí buněk

Květy bezu sbírejte za slunného dne nejlépe v dopoledních hodinách a v žádném případě květy neomývejte – přišly byste tak o cenné látky, které obsahuje pyl. Najděte si proto pro sběr lokalitu, která není znečištěna.

Co budeme na bezový cukr potřebovat?

  • 100 g cukru
  • 50 g bezových květů
  • Kůra z jednoho bio citronu

Postup:

  • Po sběru necháme z černého bezu vylézt broučky
  • Poté si otrháme květy bez stonku a navážíme si 50 g

  • Připravíme si do mixéru květy spolu se 100 g cukru
  • Promixujeme

  • Poté rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem
  • Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, neboť spojení bezu a citronu je fantastické

  • Dáme sušit na sluníčko nebo do trouby zhruba na 30 minut – 40°C
  • Po usušení ještě jednou promixujeme na jemný prášek

  • Použijeme třeba na čerstvé jahody, nebo všude tam, kde je libo voňavého cukru.

Jak zpracováváte květy černého bezu nejraději vy? Podělte se s námi do kometářů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..