recepty

Jablkový koláč dvakrát jinak

Z jablek jsou ty nejlepší dezerty. A nejlepších dezertem může být klidně i na první pohled obyčejný koláč, pokud ale dokáže překvapit svou chutí, můžete si být jisti, že na něj ještě dlouho nezapomenete. A o takových koláčích bude tentokrát řeč. Sami uvidíte, že jsou v mžiku hotové a po ochutnání nám dáte za pravdu, že jsou vážně nezapomenutelné.

Není lepšího zakončení nedělního oběda, než sladkou tečkou. Jablek je doma vždycky dost a jablečný závin je sice klasika, která sice neomrzí, ale kdo by ho chtěl jíst pořád dokola? Americký i francouzský koláč jsou světoznámé dobroty, do jejich přípravy se ale ne každý chce hned pustit. Důvod? Ve společnosti panuje obava, že jsou příliš náročné na přípravu. To ale není pravda ani zdaleka a my Vám to dokážeme. Připravili jsme si pro Vás dva recepty na již zmiňované koláče, které Vás utvrdí v tom, že jste se do pečení měli vlastně pustit už dávno. Tak s chutí do toho!

Americký jablkový koláč

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 225g změklého másla
  • 350g hladké mouky
  • 50g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek

Na náplň:

  • 2kg jablek
  • 20g másla
  • 125g krupicového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • šťáva z poloviny citronu
  • malý hrnek mléka
  • malý panák amaretta
  • špetka muškátového oříšku

Ze všeho nejdřív si připravte těsto, které bude zhruba půl hodinky odpočívat v chladu, jakmile bude hotové. Připravte si misku, ve které prošleháte cukr s máslem, postupně přidejte vejce a jeden žloutek navíc, až Vám vznikne směs, která bude svou konzistencí připomínat míchaná vajíčka. Postupně přidávejte mouku, těsto rukama řádně propracujte. V chladu ho nechejte odpočinout zabalené v potravinářské folii. Mezitím, co bude těsto odpočívat, připravte si jablka, kterými budete koláč plnit. Jablka oloupejte, nakrájejte na měsíčky, dejte do většího hrnce, zalijte zhruba deseti lžícemi vody a začněte pomalu vařit. Postupně k jablkům přidejte citronovou šťávu, skořici, cukr, muškátový oříšek a nakonec i amaretto  – pokud nemáte k dispozici amaretto, můžete ho nahradit dobrou brandy. Jablkovou směs povařte asi pět minut, přidejte máslo a stáhněte z ohně. Těsto vyválejte a vložte do formy (průměr 23 mm), předehřejte troubu na 210 stupňů a nezapomeňte z těsta odříznout přesahující okraje, které je nutné ještě vyválet a nakrájet na krátké proužky. Přímo do formy pak dejte jablkovou směs, tenkými proužky ozdobte koláč a vršek koláče lehce potřete mlékem. Dejte péct zhruba na 25 minut.

Děláte až moc věcí najednou a často se Vám stává, že na některé věci zkrátka zapomenete? Třeba na vynikající jablkový koláč v troubě? Teď už Vás takové katastrofy nečekají, protože s pomocí mobilního časovače už na nic nezapomenete. Dokonce ani na ten skvělý koláč.

Francouzský jablkový koláč

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250g hladké mouky
  • 150g másla
  • 50g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 2 kapky vanilkového extraktu

Na náplň:

  • 3 jablka
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 60g cukru krupice
  • 200ml smetany
  • 1 lžíce mleté skořice
  • šťáva z jednoho citronu

Připravte si větší misku, kde s pomocí všech ingrediencí na přípravu těsta vypracujte hladkou hmotu, kterou následně odložte do chladničky. Hotové těsto je potřeba nechat chvíli odpočinout, čas jeho odpočinku pak můžete věnovat přípravě náplně do koláče. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a každé jablko nakrájejte na osm silnějších plátků. Plátky jablek zakápněte citronovou šťávou, tak zabráníte jejich hnědnutí a jablka dejte odpočinout do ledničky. Mezitím, co jablka i těsto odpočívají, začněte šlehat vejce se žloutkem a cukrem, do směsi později přidejte smetanu a lžičku skořice. Vzniklou směs opatrně promíchejte a při pokojové teplotě nechejte krátce odpočinout. Studené těsto rozválejte na dva až tři milimetry silný kruh, který je potřeba opatrně přesunout do kulaté koláčové formy – vymazané tukem. Těsto musí přilnout ke dnu formy, aby se dobře propeklo společně s jablky. Jablka položte rovnoměrně na těsto a vše zalijte jablkovou směsí. Koláč by se měl péct při dvě stě stupních zhruba hodinku, je ale nutné respektovat zkušenosti s vlastní troubou. Ihned po vytažení z trouby pocukrujte moučkovým cukrem a chladné podávejte.

Už nikde žádný nepořádek. Kvůli pár drobečkům na stole nebo dokonce v posteli nemusíte rovnou vytahovat z komory celý vysavač. Sběrač drobečků v roztomilém tvaru berušky Vás zbaví malých i velkých drobků, které se u Vás doma povalují. Drobečky jsou zachytávány v zásobníku, který pak jen snadno vysypete rovnou do koše.