kuchyně · zdraví

Fenykl v kuchyni

V dnešním článku se blíže podíváme na plodinu, o které každý slyšel, ale ne všichni ji v kuchyni použili. Řeč je o fenyklu, který se v našich všedních jídelníčcích často nevyskytuje. Je to velká škoda, neboť by měl být pro svůj vysoký podíl cenných látek na našem stole častěji. Fenykl je známý jako léčivá rostlina pro jeho vysoký obsah silic. Z vitamínů můžeme jmenovat vitamín B, C a E, ale je bohatý taktéž na železo, vápník, draslík, fosfor či betakaroteny. Všichni jistě známe blahodárné účinky fenyklového čaje na naše zažívání. Pomáhá při bolesti břicha a plynatosti. Zejména se doporučuje kojícím maminkám, nebo po lžičkách novorozencům trpících na koliky v prvních měsících života. V kuchyni se doporučuje podávat k tučnějším pokrmům.

Fakta o fenyklu:

  • Stimuluje detoxikaci a posiluje zdraví
  • Zlepšuje funkci ledvin a jater
  • Díky vitamínu B3 je podpořena regenerace svalů a nervových buněk
  • Chutná dobře jak syrový, tak vařený a hodí se téměř ke každému jídlu, i do smoothies

Fenykl má tu výhodu, že z něj nevzniká vůbec žádný odpad. Tak, jak ho v obchodě koupíme, tak ho můžeme celý zpracovat a sníst. A ani ho nemusíme tepelně zpracovávat, konzumace je možná i za syrova. My jsme ho dnes vybrali, abychom malinko ozvláštnili a dodali šmrnc jednoduchému, ale velmi oblíbenému a lahodnému pokrmu: zapečeným bramborám:

Suroviny:

  • Ca. 500g brambor
  • 1 ks fenyklu
  • ½ pórku
  • 3 ks poctivých klobás
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 2 ks vajec
  • 150 ml mléka
  • 150 g strouhaného sýru
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl
  • Pepř
  • Kmín
  • Tymián a ostatní bylinky dle chuti

Postup:

Brambory oloupeme a syrové nakrájíme na libovolné kousky. Někdo rád kostičky, jiný zase plátky. Obecně platí, že by syrové brambory při zapékání měly být pokrájené nadrobno (menší kostičky či plátky), projeví se to jak na chuti, tak na délce pečení.

Poté nadrobno pokrájíme i klobásky. Lze nahradit jinou oblíbenou uzeninou. Na pánvičce si na oleji klobásky orestujeme, ke konci přidáme na kolečka nakrájený pórek a zlehka opečeme.

Nyní přichází na řadu hlavní ingredience našeho receptu, fenykl. Ten si omyjeme a jednoduše jej nakrájíme na slabší pásky. Fenykl pokrm zjemní, dodá mu vitamíny, minerály a bude šťavnatější.

V misce rozšleháme vejce společně s mlékem, solí, pepřem, kmínem, tymiánem a prolisovaným česnekem.

Zapékací mísu vymažeme olejem a smícháme v ní brambory, uzeninu, nastrouhaný sýr a zalijeme rozšlehaným vejcem s mlékem a kořením.

Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme dozlatova ca. 50 minut.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..