![Domácí zmrzlina je prostě nejlepší](https://blog.velkykosik.cz/wp-content/uploads/2016/07/ic-768x546.jpg)
Extrémní vedra už k létu neodmyslitelně patří a každý má svůj vlastní recept, jak horko přežít. Co takhle jen nepřežívat, ale i si užívat? Zmrzlina je snad to nejlepší, co vás může v parných letních dnech potkat a je jedno, zda je kopečková, točená nebo koupená v kelímku. U nás ale jednoznačně vítězí ta domácí, ručně vyrobená a zrovna vytažená z mrazáku.
K létu samozřejmě patří i čerstvé ovoce, bez kterého se neobejde nejedna domácnost. My se tentokrát ovoci vyhneme obloukem a podíváme se na jeden z receptů na originální mátovou zmrzlinu. Budete překvapeni, jak moc je mátová zmrzlina osvěžující a jakmile se vám první studený kousek začne roztékat na jazyku, už nebudete chtít měnit. Není totiž nic lepšího, než studené osvěžení v podobě vitamínové bomby bez zbytečných éček.
Budete potřebovat:
- 1 svazek čerstvé máty
- 375g cukru krupice
- šťáva z jednoho citronu
- 100g nesolených pistácií
- 2 vaječné bílky
Opláchněte lístky máty, vložte do mixéru a lehce je rozsekejte. Mezitím si můžete začít v menším hrnci připravovat cukr, který začnete postupně rozpouštět ve třech hrnečcích vlažné vody. Jakmile je cukr rozpuštěný, přidejte nasekanou mátu a společně dejte povařit na osm až deset minut. Mátový základ následně dejte zcela vychladit.
Samostatnou kapitolou je pak možné použití zmrzlinovače, bez kterého se sice v kuchyni obejdete, ale jeho použití vám ušetří nejen spoustu práce, ale hlavně času, protože zmrzlinu budete mít s jeho pomocí hotovou během několika desítek minut. Komfortní jsou zmrzlinovače s kompresorem, ve kterých je možné zmrzlinu i uchovávat, servírovat a neobíráte se díky nim o místo v mrazáku. A pokud byste chtěli být na domácí zmrzlinu opravdu vybavení, nezapomínejte ani na různé domácí formičky na nanuky nebo různá zmrzlinová tvořítka, která přijdou vhod hlavně dětem.
![Zmrzlinovač Gourmetmaxx](https://blog.velkykosik.cz/wp-content/uploads/2016/07/634835c-300x247.jpg)
Do cukrového sirupu už stačí jen přidat citronovou šťávu, nasekané pistácie a můžete vše přesunout rovnou do mrazáku na zhruba dvě hodiny. Ze směsi vám musí vzniknout lehký sorbet, který dále budete potřebovat k přípravě finálního produktu, jemné mátové zmrzliny. Po dvou hodinkách přidejte do sorbetu vaječné bílky a začněte pomalu mixovat, dokud vám nevznikne jemná mátová směs. Ještě předtím, než se pustíte do posledního kroku, kterým je naplnění zmrzlinovače – případně uchování zmrzliny ve vhodné nádobě v mrazničce, měli byste ochutnat svůj výtvor. Mátová směs by vám měla chutnat a měla by být sladká tak akorát – tak, jak ji máte rádi.