kuchyně

Domácí hamburger – vše, co potřebujete vědět

Přesně takto mohou vypadat i Vaše domácí burgery. Každý burger je možné doplnit i suroviny, které máte nejraději. Ať už to budou různé druhy sýrů, zeleniny nebo snad opečená slanina, která dodá burgeru požadovanou chuť, vždy hleďte jen na své vlastní chutě a na to, aby nejvíc chutnalo právě Vám

Není nad šťavnatý burger s domácími hranolky. A když k tomu všemu přidáte ještě domácí majonézu, po jídle se zaručeně jenom zapráší. Připravit opravdu lahodný a hlavně šťavnatý burger je ovšem věda a pokud zvete příbuzné či přátele na oběd nebo dobrou večeři, rozhodně byste neměli podcenit přípravu. Ta tkví hlavně v mase. Právě na kvalitním a dobrém hovězím mase byste si měli dát opravdu záležet, i když ho ve finále stejně pomelete. Bez dobrého hovězího totiž nikdy neuděláte dobrý burger. A bez dobrého burgeru nebudete mít ten pravý gurmánský zážitek.

S masem opatrně

Naprosto mylně se někteří lidé domnívají, že by se maso mělo ještě před přípravou nějak ochucovat kořením. Právě naopak. Celé kouzlo je totiž o tom, že se maso nijak neupravuje kromě toho, že se pomele – maso je vhodné vždy mlít nahrubo. Solit by se mělo až těsně před tím, než ho vhodíte na gril nebo pánev, můžete ho ale dopředu ochutit čerstvě mletým pepřem. Ten dodá masu nejen příjemnou chuť, ale i vůni. Pokud si budete maso doma mlít sami, máte jedno eso v rukávu. Budete si totiž moct dopředu vybrat, z jakého kusu hovězího mleté maso uděláte a právě to je jeden z prvních kroků k vynikajícímu burgeru. Nejlepší je volit hovězí ramínko, pravou svíčkovou nebo dokonce hovězí krk, ze kterého jsou burgery zvlášť lahodné. Nakonec ale stejně záleží jen a jen na Vás, Vašich možnostech a hlavně chuti.

Chcete mít pravidelné burgery, které se akorát vejdou do čerstvých housek? Zpracování masa je jedna věc, druhá věc je pak dosáhnout požadovaného tvaru. S naší formou na burgery toho dosáhnete raz dva

Maso vždycky do růžova

Vůbec nejhorší je vysušené maso, což ostatně neplatí jen v souvislosti s burgery. Tradiční burgery jsou připravovány jen z hovězího masa, kterému chybí jakékoli jiné přísady. Pokud maso osolíte opravdu jen těsně předtím, než ho budete připravovat a na pánvi nebo grilu ho pak nenecháte příliš dlouho, dosáhnete krásně šťavnatého burgeru, jehož maso bude uvnitř nádherně růžové. Právě takové, jaké má opravdu být.

Burgery jsou sice nejlepší na grilu, ale perfektně růžové a šťavnaté je můžete připravit dokonce i v běžných kuchyňských podmínkách. Díky drážkování na dně pánve dosáhnete stejného vzhledu i propečení, jako kdybyste grilovali ve venkovních podmínkách

Šťavnatý hamburger s domácí majonézou

Budete potřebovat:

  • 800g nahrubo mletého hovězího masa
  • 4 burgerové housky – nejlépe domácí
  • čerstvá zelenina
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 1 lžíce citronu
  • sůl, pepř

Začněte přípravou masa, které si nejlépe doma pomelte sami – pokud zvolíte rovnou kupované maso, jistě si taky na burgeru pochutnáte, pokud ho dobře propečete. Pak pokračujte domácí majonézou a tady dbejte na jednu důležitou věc. Všechny ingredience, ze kterých se majonéza připravuje, musí mít pokojovou teplotu, jinak se Vám s největší pravděpodobností majonéza srazí. Nachystejte si větší misku a začněte šlehat žloutky, hořčici, sůl a pepř. Pak postupně přidávejte citronovou šťávu za stálého šlehání, smíchejte oba dva druhy olejů a opět je postupně přidávejte – po kapkách, dokud se olej ve směsi zcela nezpracuje. Jakmile začne směs houstnout, můžete přidat na intenzitě lití oleje, ke konci zase však uberte, abyste dosáhli požadované konzistence. Nakonec už stačí jen majonézu dochutit a zpracovat v hotovém burgeru, perfektně se bude hodit i k domácím hranolkům.

Minimálně jednou během letní grilovací sezóny byste si měli určitě udělat burgery. Nejméně oblíbenou činností je snad vždy rozpalování grilu, což vyžaduje hlavně čas. S naší pistolí budete mít zapáleno během minutky, pak už jen stačí čekat, než bude uhlí dostatečně rozpálené

Vnitřní strany housek je vždy dobré opéct na grilu nebo pánvi – udělejte tak těsně předtím, než sundáte maso z grilu. Maso by se mělo z každé strany grilovat jen několik minut, aby bylo hotové tak akorát, uvnitř by mělo být růžové a šťavnaté. Hotový burger by pak měl ještě navíc obsahovat zeleninu, která dodá na patřičné svěžesti. Použít můžete rajčata, pečené papriky, ledový salát, vynikající jsou ale i olivy nebo zkaramelizovaná červená cibulka, která je zvlášť lahodným doplňkem k pravým burgerům. Kdo má rád, určitě by si neměl nechat ujít ani plátek kvalitního rozteklého sýra přímo na plátku masa.

Každé dobré jídlo musí být čím zapíjet. Někdo dává přednost vychlazenému pivu, někdo zase nealkoholickým nápojům, jako jsou ledové čaje nebo domácí limonády. Aby byly Vaše nápoje vždy chlazené a každému dostupné, musíte mít k dispozici i patřičné vybavení