recepty

Cuketový perník

Je tu opět období, kdy nám cukety plodí jako šílené, nebo nás jimi pravidelně zásobují babičky a sousedi. Odmítat tento všestranný plod by byla velká škoda, jeho využití v kuchyni rozmanité. Menší cukety se například výborně hodí na gril, nebo jako náhrada masa v různých omáčkách. Pokud však najdeme přerostlejší kus, perfektně nám poslouží právě do cuketového perníku.

Perník správné konzistence, vláčnosti a který se na konci nezdrcne je někdy pěkné umění upéct. Osobně jsem to už po pár neúspěšných pokus málem vzdala, dokud jsem nenarazila na tento báječný recept a nedala moučníku poslední šanci. Od prvního úspěšného upečení drží tato osvěžující dobrota v sezóně cuket své pevné první místo. Nejen, že je recept velmi rychlý a snadný, ale i výživný a velice chutný.

Cuketa je známá tím, že má velmi nízký obsah kalorií, zato obsahuje významné minerály a látky, jako je například vápník, železo, beta-karoten, vitamín A, C a velké množství vitaminu B1, který je významný pro zdraví těhotných žen a kojících matek.

U větších cuket dejte pozor na nahořklé kusy, ty v žádném případě nekonzumujte. Při přípravě odřízněte špičku, stopku a ztvrdlé části.  

Příprava na pečení trvá zhruba 20 minut.

Doba pečení: 25 minut

Potřebovat budeme:

  • 3 vejce
  • 270 g třtinového cukru
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 350 g strouhané cukety
  • 260 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1,5 lžíce kypřícího prášku do perníku

Postup:

  • Nejprve rozehřejeme troubu na 180°, program horkovzduch.
  • Do vetší mísy si rozklepneme 3 vejce a spolu s cukrem je vyšleháme.
  • Postupně přiléváme olej a ještě chvíli šleháme.
  • Do směsi vajec, cukru a oleje přidáme nastrouhanou cuketu, špaldovou mouku, kakao, kypřící prášek, perníkové koření a velmi dobře vše promícháme dohromady.
  • Plech vymažeme trochou oleje a těsto do něj vylijeme a rovnoměrně rozprostřeme do stran.
  • Vložíme do předehřáté trouby a na 180° a pečeme 25 minut do suché špejle.
  • Po vytažení z trouby necháme perník vychladnout.
  • Servírovat můžeme společně se šlehačkou či jogurtem a ovocem, které právě nasbíráme na zahrádce.

Perník je výborný i jen tak holý lehce pocukrovaný, s čerstvým ovocem, nebo rozvařeným ovocným přelivem. Další oblíbenou variantou je čokoládová poleva připravena z čokolády na vaření a zakysané smetany, nebo potřený oblíbenou marmeládou a posypaný kokosem.

Ať už vyberete jakoukoliv variantu servírování, pokaždé si jistě velmi pochutnáte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..