recepty

Bramborový salát 3x jinak

V těchto dnech, kdy vrcholí předvánoční shon, se to na internetu doslova hemží recepty na nejrůznější bramborové saláty a tipy, jak prožít dokonalou štědrovečerní večeři. My vám dnes taktéž přinášíme 3 recepty na saláty, ze kterých si každý najde to své.

Každý si svou štědrovečerní večeři představuje jinak. Někdo miluje klasiku a těší se na kouzelný večer, kdy si nacpe pupek, druhý preferuje lehčí variantu stravování a někdo zase rád experimentuje a nebrání se novým chutím a receptům. Ať už patříte do kterékoli z těchto tří skupin, myslíme si, že byste si z našich receptů mohli vybrat. Zaměříme se nejen na oblíbenou klasiku, kterou je tradiční bramborový salát, který se dá díky několika fíglům vylepšit, ale budeme se zaměřovat i na salát, který se dokonale pojí s jakýmkoliv druhem ryb a v neposlední řadě zde máme recept na nevšední salát, který mohou svým složením a nutričními hodnotami ocenit nejen vegetariáni.

Pojďme se do toho pustit.

Začneme oblíbenou klasikou mnoha domácností. Tou je:

Klasický řízek s bramborovým salátem s kořenovou zeleninou.

Tento krásný vánoční ubrus si můžete objednat na našich stránkách

Na tuto záležitost má každý svůj typický recept. Někteří přidávají k bramborům zeleninu sterilovanou, jiní si zase nedokážou představit svůj salát bez kousků šunky, či jiné uzeniny, a někdo je zvyklý, že se mu v bramborovém salátu musí objevit hrášek nebo kukuřice. Receptů a variant je opravdu mnoho. My vám chceme představit jeden z nich, který je dle nás chuťově dokonalý, jeho konzumací do sebe vpravíte spoustu vitamínů a nepřijdete o velkou část přirozených chutí. Řeč je o salátu z pařené zeleniny.

Pokud jste tuto variantu ještě nikdy nezkusili, salát z upařené zeleniny je křupavý, má výraznější chuť a nepřijdete o cenné látky tak, jako když je zelenina uvařená.

Dalším fíglem, jak tento salát podtrhnout, je dochucení nálevem z kyselých okurek, nejlépe z těch domácích. Dodá salátu jemnou pikantnost, sladkokyselou chuť a příjemnou konzistenci. Podobný efekt vykouzlí i šťáva z čerstvého citronu s troškou cukru.

Na 6 porcí budete potřebovat:

  • 1 kg salátových brambor
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru nebo petržele (případně kombinace obojího)
  • 150 g nakládaných okurek + ca. 2 lžíce láku na dochucení
  • 70 g cibule
  • 4 natvrdo vařená vejce
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup: Brambory a kořenovou zeleninu dáme na 30 minut do parního hrnce, cibuli nakrájíme najemno, spaříme a všechny ostatní suroviny nakrájíme na libovolně velké kostičky. Po zchladnutí zeleniny vše smícháme s majonézou a lákem z okurek (případně citronovou šťávou) dohromady. Osolíme, opepříme. Vařená vejce vmícháme velmi opatrně až nakonec, salát necháme v lednici přes noc uležet.

Bramborový salát s koprem, který se perfektně snoubí s každým druhem ryby.

Suroviny:

  • 1 kg salátových brambor
  • 1 ks salátové okurky
  • 1 ks cibule
  • Hrst nasekaného kopru
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • Pepř a sůl

K tomuto salátu s koprem se výborně hodí filet z lososa

Postup:

Pokud chceme zachovat více vitamínů a chuti, uvaříme brambory nad parou, případně ve slupce. Po zchladnutí je oloupeme a nakrájíme na větší kousky nebo na plátky. Cibuli nakrájíme na jemno a čerstvou okurku nastrouháme. Přidáme nasekaný kopr, zakápneme vinným octem a šťávou z citronu, osolíme, opepříme a promícháme se zakysanou smetanou a majonézou. Opět necháme odležet v lednici, není však nutné přes noc.

Kdo nechce své trávicí ústrojí na štědrovečerní večeři moc zatížit, je pro něj tento salát například s pečeným lososem správnou volbou.

Posledním recept patří vyznavačům rostlinné stravy, tedy vegetariánům.

Bramborový salát s batáty a bulgurem, kupříkladu se smaženým lilkem jako náhradou masa.

Potřebné suroviny:

  • ½ kg brambor
  • 1 větší batát
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks červené papriky
  • 100 g uvařeného bulguru
  • Polníček nebo rukola
  • Sůl, pepř, olivový olej
  • Chia semínka

Postup:

Veškerou zeleninu nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a vložíme na plech vyložený pečícím papírem, zakápneme olivovým olejem.

Pečeme na 200°C zhruba 25 minut. Bulgur uvaříme dle návodu. Nakonec jen smícháme pečenou zeleninu spolu s bulgurem a čerstvým salátem (polníček, rukola) a posypeme chia semínky. Jak již bylo zmíněno, servírujeme např. se smaženým lilkem.

Ať už si vyberete jakýkoli druh salátu, přejeme vám krásné a pohodové vánoční svátky. Dobrou chuť 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..