recepty

3 nejlepší grilovací marinády

Teplé letní počasí přímo vybízí ke grilování. Není snad nikdo, kdo by nemiloval večery u rozpáleného grilu. Ať už s rodinou nebo přáteli, užijte si to naplno! My se s vámi podělíme o tři nejlepší marinády na maso kuřecí a vepřové a vypíchneme několik bodů, na které by se mělo dbát, abyste u strávníků zabodovali.  

Několik zásad, které by měly být dodrženy před grilováním:  

  • Tou hlavní je nekupovat maso již marinované!  
  • Dále je velice důležité, aby bylo maso čerstvé, nejlépe od řezníka. 
  • Máme-li prvotřídní čerstvé maso, odstraníme z něj šlachy a maso očistíme. Dáváme přitom pozor, abychom nepoškodili masové vlákno. 
  • Před marinováním maso nakrájíme do požadovaného tvaru o stejné tloušťce. 

Zdroj: https://www.fleischhof-oberland.at/2021/05/03/fleisch-woran-erkenne-ich-eine-gute-qualitaet/  

Co budeme k marinování potřebovat a na co si dát pozor: 

  • Kvalitní maso, vybranou marinádu, uzavíratelný sáček nebo plastovou nádobu s víkem a trošku trpělivosti.  
  • Je velice důležité, aby bylo maso pokryto marinádou celé, proto je nejlepší marinovat v uzavíratelném sáčku. Použijeme-li nádobu, je nutné maso po několika hodinách obrátit. 
  • Maso by mělo být po celou dobu marinování skladováno v chladničce. 
  • Co se trpělivosti týče, potřebuje steak alespoň 4 hodiny marinování. Avšak zde platí, čím delší doba marinování, tím lepší chuť. Proto se doporučuje nakládat maso do marinády přes noc. Není nutné tuto dobu zase překračovat – 24 hodin bychom udali jako maximum. 
  • Pokud marinujeme menší kousky, například na gyros, o to kratší doba bude k marinování potřeba. Pokud maso za vakuujeme – můžeme zkrátit dobu marinování až o polovinu.  

Zdroj: https://www.fleischhof-oberland.at/2021/05/03/fleisch-woran-erkenne-ich-eine-gute-qualitaet/  

Marinování krok za krokem:  

  • Připravíme si marinádu dle vlastního výběru a vložíme ji do sáčku či nádoby. 
  • Maso nakrájíme na vhodné kousky. 
  • Vložíme maso do marinády a ujistíme se, že je rovnoměrně ponořené. 
  • V případě potřeby maso v polovině marinování otočíme. 
  • Maso ponecháme v lednici alespoň 4, nejlépe však 12-16 hodin. 
  • Hodinu před grilováním maso vyndáme z lednice. Důkladně marinádu otřeme a osušíme. Pokud marináda na masu zůstane, mohou na grilu vznikat toxické látky a jídlo se rychleji připálí. Je to poměrně častá chyba, která je při grilování opakována. Lidé grilují maso s velkým množstvím marinády na povrchu, ta svým množstvím brání teplu proniknout k masu. Poté dochází k tomu, že než je maso důkladně propečené, je již marináda na povrchu spálená. Marinádou můžeme maso ke konci grilování potřít, vznikne nám zkaramelizovaná glazovaná vrstva, která výsledek výborně podtrhne. 
  • Zbytek marinády v žádném případě neskladujeme. 

Marinády, které stojí za to vyzkoušet:  

Pikantní vepřová krkovice:  

Zdroj: Pinterest 

Potřebujeme:  

2ks cibule, 6 plátků vepřové krkovice, 2-3 stroužky česneku, 2 větvičky rozmarýnu, 3 lžíce medu, 2 lžíce sójové omáčky, 7 kapek tabasco, 1 lžíce mletého zázvoru, 1,5 lžíce mleté sladké papriky, 3 lžíce worcestrové omáčky, 0,5 lžičky pálivé mleté papriky. 

Rozmarýn obereme a nasekáme, česnek s cibulí oloupeme. Česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme na měsíčky. V misce smícháme vše dohromady, a nakonec přidáme olej. V marinádě obalíme krkovici, vmícháme cibuli a necháme uležet.  

Jemná marináda na kuřecí maso nebo ryby: 

Zdroj: https://komoto.de/blogs/news/haehnchenbrust-grillen  

Potřebujeme:  

200 ml bílého vína, čerstvá bazalka, ½ lžičky dijonské hořčice, 1 lžíce olivového oleje. Možno přidat 1 chilli papričku pro pikantnější chuť. 

Bazalku, případně chilli papričku nakrájíme na drobné kousíčky. V misce rozmícháme olivový olej a dijonskou hořčici. Nakonec přilijeme víno. Vše smícháme dohromady a marinujeme.  

Osvěžující jogurtová marináda:

Zdroj: Pinterest 

Potřebujeme:  

500 g kuřecích nebo krůtích prsou, 200ml bílého jogurtu, 2 stroužky česneku, ½ ks citronu, 1 lžička sladké papriky,1 lžička soli a pepře. 

Kuřecí prsa omyjeme a osušíme. V misce smícháme bílý jogurt s citrónovou šťávou, sladkou paprikou a prolisovaným česnekem. Poté ochutíme solí, pepřem a promícháme.   

Preferujete-li zdravější způsob grilování, vyzkoušejte naši podložku s nepřilnavým povrchem.

Jakou marinádu na maso máte nejraději vy? Podělte se s námi v komentářích.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..