kuchyně

Skvělé snídaňové ovesné lívance bez mouky pro vaši štíhlejší linii

Milujete sladké snídaně, ale zároveň bojujete s výčitkami, když si je dopřáváte příliš často? Tak to se vám bude nejspíš hodit dnešní recept na zdravé lívance zcela bez mouky a bez cukru. Odteď vás čekají už jen samá sladká rána bez výčitek!

Jedná se o velmi jednoduchý recept při kterém není potřeba žádného kynutí. Postačí vám jen 10 minut k nabobtnání ovesných vloček a chia semínek. Ovesné vločky v tomto receptu nahrazují klasickou mouku. Díky tomu jsou vločky zdravější, výživnější a také příjemně křupou!

Vliv ovesných vloček na naše zdraví

Vločky jsou ceněné především pro svůj vysoký obsah vlákniny. Tato vláknina může pomoci snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podporovat zdravou funkci srdce.

Vločky jsou nízkoenergetickou potravinou s nízkým obsahem tuku, což je pro mnoho lidí výhodné při sledování hmotnosti a udržování zdravého těla. Obsahují komplexní sacharidy, které poskytují dlouhodobou energii a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Ve vločkách také najdete celou řadu vitamínů a minerálů. Ovesné vločky jsou zdrojem vitamínu B, železa, hořčíku a zinku, které jsou nezbytné pro různé funkce těla. Dále obsahují antioxidanty jako je vitamin E, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály.

Pravidelná konzumace ovesných vloček je také spojována se sníženým rizikem některých chronických onemocnění, včetně srdečních chorob, diabetu a některých typů rakoviny.

Ingredience:

  • 2 vejce (nejlépe ty od šťastných slepiček)
  • 150 g drcených ovesných vloček
  • 250 ml mléka (můžete použít i rostlinné)
  • špetka soli
  • 2 polévkové lžíce tekutého medu
  • 2 lžíce chia semínek
  • špetka skořice
  • olej na smažení

Postup:

  1. Nejprve si rozdrtíme ovesné vločky pokud je máme vcelku. Nejlépe nadrcením ve vysokorychlostním mixéru.
  2. Poté přilijeme k ovesným vločkám mléko a chia semínka a necháme asi 10 minut nabobtnat.
  3. Přidáme všechny zbylé ingredience.
  4. Pokud je těsto příliš tuhé můžeme přilít ještě trochu mléka.
  5. Lívance smažíme na tenké vrstvě oleje asi minutu z obou stran.
  6. Podáváme s javorovým sirupem nebo jogurtem a ovocem.

Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková

Doporučené články

Proč, čím a jak nahradit bílý cukr?

V dnešní době je povědomí o negativních účincích cukru na naše zdraví stále větší. Jeho…

19 hodinami zpět

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

2 týdny zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

3 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

4 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

1 měsíc zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět