kuchyně

Sladký symbol Vánoc aneb upečte si tu nejvláčnější vánočku

Málokdo si umi představit vánoční svátky bez tohoto nadýchaného sladkého pečiva. Vánočka neodmyslitelně patří do svátečního menu a je již odedávna považována za jeden ze symbolů tradičních českých Vánoc. Jak ji nejlépe upéct? Receptů existuje nepřeberné množství, my pro vás máme jeden, za který takříkajíc dáme ruku do ohně. Výsledek opravdu stojí za to.

Pusťme se do toho!

Na založení kvásku potřebujeme:

  • 21g čerstvého droždí (půlka klasické kostky) nebo 7 g sušeného
  • Půl lžíce cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 50 ml teplého mléka (lze použít nejen kravské, ale i rostlinné)

K vytvoření těsta:

  • 600 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 120 g změklého másla nebo jiného rostlinného tuku
  • 200 ml mléka
  • 2 celá vejce
  • 1 lžička soli
  • Kůra z jednoho bio citronu

K dokončení:

  • 1 celé vejce k potření

Postup:

  • Nejprve si necháme vzejít kvásek. Toho docílíme smícháním droždí, cukru, mléka a mouky. Obsah důkladně vymícháme a necháme 15 minut na teplém místě.

  • Po uplnutí této doby se nám už tvoří bublinky a kvásek nabírá na objemu.
  • Přichází čas na přidání všech zbylých surovin.

  • Důkladně směs propojíme a vypracujeme ve vláčné těsto. Pokud máte robota, určitě mu tuto práci přenechejte – alespoň 5 minut na střední otáčky.

  • Těsto necháme na teplém místě kynout hodinu a půl. Zakrýváme buďto potravinovou fólií nebo vlhkou utěrkou. Nikdy nesmí těsto, které kyne, oschnout.

  • Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejné díly, ze kterých budeme vytvářet prameny.

  • Válečkem si nejprve vyválíme delší oválnou placku, kterou budeme smotávat do jednotlivých pramenů. Z těch poté spleteme vánočku.

Z kolika pramenů si vánočku troufnete plést, je jen na vás. My jsme zvolili 4.  Vánočky jsme připravovaly 2, takže jsme si těsto rozdělili na 8 částí. Je jen na vás, jestli si také upečete vánočky 2 nebo se rozhodnete pro 1 obrovskou.

  • Po upletení přemístíme vánočku na plech, na kterém se bude péct. Postříkáme vodou v rozprašovači a necháme ještě třičtvrtě hodiny pod vlhkou utěrkou kynout.

  • Po uplynutí této doby potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct.

  • Pečeme 20 minut 160°C, poté snížíme na 140 °C a dopékáme dalších 20 minut do suché špejle. Program horkovzduch.

Vánočku si dle libosti můžete posypat plátky mandlí nebo přidat do těsta rozinky.

Z daného množství budete mít vánočky rovnou dvě, neboť hned po ochutnání nám dáte za pravdu, že jedna opravdu nestačí.

Jakmile budete mít hotovo, stačí už jen zvolit vhodné sváteční prostírání. Na vánočce si nejen skvěle pochutnáte, ale na stole je zároveň i hezkou vánoční dekorací.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné vánoční svátky!

Velký košík

Baví nás vyhledávat a probírat se nepřeberným množství dekorací, abychom Vám mohli nabídnout ty opravdu nejzajímavější s nadějí, že Vám poskytnou příležitost k úsměvu. Stejně tak se Vám snažíme přinášet tipy na ty nejšikovnější praktické vychytávky a pomocníky pro ještě snadnější cestu životem Vás i Vašich blízkých.

Sdílejte
Napsal
Velký košík

Doporučené články

Proč, čím a jak nahradit bílý cukr?

V dnešní době je povědomí o negativních účincích cukru na naše zdraví stále větší. Jeho…

7 hodinami zpět

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

2 týdny zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

3 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

4 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

1 měsíc zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět