Také si při přivonění k libečku představíte neodolatelnou chuť polévky? Celým názvem libeček lékařský pochází z Íránu a Afganistánu je pro své dochucující vlastnosti některými zábavně přezdíván i jako přírodní maggi. Zdomácněl u nás natolik, že se bez něj neobejde základ téměř žádného vývaru. My si dnes krok za krokem ukážeme jeden ze způsobů, jak si sílu, vůni a blahodárné účinky libečku uchovat i přes období, kdy si jej v zahrádce nemůžeme utrhnout čerstvý. Je řeč o libečkové soli, která je jednoduchá na přípravu a bezpochyby se do ní zamilujete, neboť je hned po ruce, nezabere vám místo a vydrží takřka navždy. Tedy – dokud ji nespotřebujete 😉 Mimo jiné je univerzálním základem pro ostatní domácí kořenící směsi.
Opatrnější by měly být s konzumací těhotné a kojící ženy a lidé s těžším onemocněním ledvin by se měli libečku zcela vyhnout.
Ani zdraví jedinci by neměli užívat libeček ve větším množství. Jak se praví: všeho s mírou.
Právě v těchto dnech, kdy je rostlina zdravá, bujná, nekvete a není napadena některými škůdci je ten nejvhodnější čas, jak si první jarní nať zpracovat pro uchování na zimu. Důležité je sklízet bylinku v brzkých dopoledních hodinách, jakmile listy oschnou od ranní rosy. Také by sklizeň měla proběhnout v den, kdy je slunečno.
Vyrobit si bylinkovou sůl je opravdu velice snadné a zapotřebí je k tomu pouze dvou surovin, tedy soli a libečkové nati. Sůl použijte zcela jistě hrubozrnnou, buďto mořskou nebo růžovou himalájskou. Vyhněte se kuchyňské soli s fluorem či jódem, mohlo by dojít ke znatelné změně vůně, což je v případě výroby jemné bylinkové soli nežádoucí.
Tou druhou surovinou je v našem případě libeček. Zde je dobré připomenout, že si bylinkovou sůl můžeme připravit z kterékoli oblíbené rostlinky, nebo si některé druhy smíchat dohromady a vytvořit si tak domácí kořenící směs. Pro příklad můžeme uvést petrželku, rozmarýn, tymián, šalvěj nebo třeba oregano. Jak je komu po chuti.
Při výrobě domácí bylinkové soli je třeba dbát tohoto pravidla, a sice držet se poměru 4:1 ve prospěch bylinek. Bylinky i sůl si odměříme na objem, nikoli na gramy. V praxi to tedy bude znamenat 800ml libečku a 200 ml soli.
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…