kuchyně

Vanilkové tartaletky s pistáciemi a malinami

Dnes si společně upečeme opravdovou dobrotu. Tartaletky (malé koláčky) jsou sice trochu náročnější na čas než je tomu u většiny mých receptů. Zato však vypadají opravdu krásně a slavnostně. Blýsknete se s nimi na nejedné oslavě. Díky tomu, že se nejedná o velký koláč jsou i praktické na servírování. Každý z hostů dostane svůj vlastní privátní koláček. Vanilkové chuti ve spojení s malinami a pistáciemi navíc odolá jen málokdo. Tak pojďme na to!

Ingredience:

Na těsto:

  • 220 g hladké mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 125 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce studeného bílého vína (0,05l) (můžeme nahradit studenou vodou)
  • špetka soli

Na náplň:

  • 2 vejce
  • 90 g třtinového cukru
  • šťáva z 1 citrónu
  • ½ vanilkového cukru
  • 40 g mascarpone
  • 40 g smetany

Na ozdobu:

+ malinová marmeláda (nebo rozvařené maliny)

+ 40 g vyloupaných a nasekaných pistácií 

Postup:

  1. Studené máslo z lednice nakrájíme na co nejmenší kousky (máslo musí být opravdu vychlazené aby bylo těsto ve finále křehké). K máslu přidáme všechny ostatní ingredience a zpracujeme na těsto. Snažíme se těsto hnětat co nejkratší dobu a co nejméně ho zahřát. Takto připravené těsto dáme alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Všechny ingredience jemně vyšleháme v robotu nebo pomocí metličky. Šleháme opravdu zlehka, tak aby nám v těstě nevznikly po upečení nehezké bublinky.
  3. Zapneme si troubu na 190 stupňů.
  4. Vychlazené těsto vyndáme z lednice a natlačíme do formiček na tartaletky. Dno několikrát propíchneme vidličkou (to aby se nám při pečení nezvedalo).
  5. Tartaletky s těstem předpékáme na 190 stupňů asi 20 minut.
  6. Po předpečení tartaletky vyndáme z trouby. Dno tartaletek můžeme „naimpregnovat“ tak, že dno potřeme mašlovačkou namočenou do bílku. Díky tomu se následná náplň do těsta tolik nevsákne.
  7. Po pár minutách už můžeme plnit tartaletky připraveným krémem. Do středu každé tartaletky pak přidáme ještě lžičku malinové marmelády a pomocí špejle „rozmažeme“ do krému. Místo marmelády můžeme použít i rozvar z čerstvých nebo mražených malin.
  8. Naplněné tartaletky pečeme na 140 stupňů dalších 20 minut.
  9. Po upečení a vychlazení vyndáme tartaletky z formiček a posypeme nasekanými pistáciemi. A máme hotovo;)

Tip: Uvedený recept můžete upéct i ve formě klasického koláče. V tom případě vám bude stačit o 1/3 méně ingrediencí na těsto. K pečení můžete použít silikonovou formu na koláč z našeho e-shopu.

Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková
Tagy: Recepty

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

7 dny zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

2 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

3 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

4 týdny zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět