recepty

Snídaně, se kterou si domů přivoláte slunce. Uvařte si kurkumovou kaši!

Už je to zkrátka dlouhé. Zima i celý lockdown. A slunce a jaro jakoby nás letos chtělo napínat ze všech sil a zkrátka ne a ne přijít. Zkraťte si čekání na první opravdu teplé jarní paprsky ještě teplejší prosluněnou snídaní. S kurkumovou kaší po ránu nešlápnete rozhodně vedle. 

Základ kaše můžete vytvořit z jakéhokoliv druhu obiloviny, záleží na tom co máte rádi. Mohou to být například ovesné vločky, jáhly, pohanka nebo třeba quinoa. Sáhnout můžete i po instantní kaši kterou jen zalijete horkou vodou nebo mlékem a zamícháte. Pokud zvolíte čistou jáhlovou, pohankovou nebo rýžovou variantu, je taková kaše stejně zdravá a ušetří vám po ránu hodně času.

Já jsem pro tento recept zvolila instantní rýžovou kaši, kterou seženete ve většině supermarketů nebo prodejnách se zdravou výživou.

A proč zrovna kurkuma?

Kurkuma udělá z vaší kaše prosluněnou snídani nejen na pohled, ale rozsvítí vás i zevnitř. Kurkuma je vůbec nejcennějším kořením v Ajurvédě. Je to úžasné koření se spoustou benefitů, které pomáhá léčit vše od kašle až po nádorová onemocnění. Je přirozeně protizánětlivá, uvolňuje a je přírodním antibiotikem. Kurkuma je také skvělým lékem na depresi, se kterou na rozdíl od antidepresiv bojuje bez negativ vedlejších účinků.

Studie prokazatelně dokazují, že kurkumin má podobnou aktivitu na náš mozek jako antidepresivum!

A pokud čtete náš blog pravidelně, víte že ji zkrátka miluju a používám velmi často. Najdete ji třeba v receptu na kurkumovo-pomerančovou limonádu nebo kukuřičnou polévku.

Kurkuma uvolňuje mnohonásobně lépe svoje účinné látky především v kombinaci s černým pepřem a olejem, proto je dobré obojí ke kurkumě vždycky přidat.

Ingredience:

(na 2 porce)

  • 1 větší hrnek rýžové kaše
  • 2 hrnky mléka
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička za studena lisovaného kvalitního oleje (slunečnicový, kokosový, sezamový, konopný, mandlový…)
  • špetka pepře

Na dozdobení a dochucení:

  • med nebo jakýkoliv sirup (javorový, rýžový, kukuřičný…)
  • ovoce (banán, bobulovité – maliny, jahody, ostružiny…)
  • semínka (goji, sezam, slunečnice, konopná…)

Postup:

  1. Mléko vložte do rendlíku, přiidete rýžovou (nebo jakoukoliv jinou) kaši, kurkumu, skořici, špetku pepře, olej a všechno pár minut povařte do jemného zhoustnutí. Pokud ráno spěcháte, můžete kaši připravit rovnou v misce. Stačí ji zalít horkou vodou, přidat všechno koření a dobře rozmíchat.
  2. Kaši dozdobte ovocem a semínky. Podle chuti přelijte medem nebo sirupem.

Tip: Pokud dáváte do kaše banán a máte pár minut navíc, doporučuju ho nakrájet na tenké plátky a opéct ho dozlatova na pánvi na troše kokosového oleje. Opečený banán je něco, po čem se budete oblizovat až za ušima!

Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

1 týdnem zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

2 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

3 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

4 týdny zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět