recepty

Recept pro zahřátí: Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem

Taková dobrá polévka je kolikrát lepší než kdejaká tabletka. Obzvlášť pokud se blíží podzimní plískanice a bakterie číhají na každém rohu. Mrkvová krémová polévka je navíc plná beta karotenu, vitamínů a protizánětlivých ingrediencí. Uvařte si ji pokud potřebujete pozvednout na těle i na duchu. Zlepší vám náladu, prokrví organismus a zatočí s potencionálními bacily. Rovněž se velmi přimlouvám za to, abyste vyměnili klasickou smetanu za kokosové mléko. Polévka bude díky němu odlehčenější, lépe stravitelná a získá nenapodobitelnou exotickou chuť.

Ingredience

(4 porce)

  • 6 větších mrkví
  • 1 velká cibule
  • 3/4 litru vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 1/2 pomeranče
  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/4 lžičky mletého chilli
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Na dozdobení:

  • chlebové krutony
  • čerstvé bylinky (koriandr nebo petrželka)
  • sezamová semínka

Postup

Cibuli nakrájíme najemno. Mrkve oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ve větším hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a opečeme lehce dozlatova. Přisypeme nakrájenou mrkev a minutu nebo dvě opekáme. Osolíme a opepříme.

Nyní přilijeme vývar nebo vodu. Zaklopíme poklicí a necháme na mírném (!) ohni povařit do poloměkka. Mělo by to trvat maximálně 10 minut. Snažíme se nevařit polévku příliš prudce, jelikož chceme zachovat co nejvíce vitamínů.

Když je mrkev téměř měkká, vše rozmixujeme ponorným mixérem do hladké konzistence. Teď přisypeme všechno ostatní koření a v dlani do polévky vymačkáme šťávu z nastrouhaného zázvoru.  Vlijeme kokosové mléko, šťávu z odšťavněné půlky pomeranče, zamícháme a necháme vše na mírném ohni provařit. Polévka se nemusí úplně vařit, stačí když se vše jen lehce prohřeje. Propojí se tak jednotlivé chutě a zároveň uchováme co nejvíce vitamínů a léčivých látek. Ochutnáme a v případě potřeby ještě doladíme chutě kořením.

Nakonec dozdobíme chlebovými krutony a štědře zasypeme čerstvě nasekaným koriandrem nebo petrželkou.

Hledáte vhodný odšťavňovač citrusů? Mrkněte na tuhle roztomilou odšťavňovací konvičku z našeho e-shopu.
Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková
Tagy: polévky

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

1 týdnem zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

2 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

3 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

1 měsíc zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět